TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege Deri ihracatı çakıldı: 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 28 düşüş!

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı, dünya genelindeki talep düşüşünün Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatını olumsuz etkilediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
Ege Deri ihracatı çakıldı: 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 28 düşüş!

Türkiye'nin ihracatının köklü sektörlerinden biri olan deri ve deri mamulleri sektörü, yüksek enflasyon ve hammadde maliyetlerindeki artışla mücadele ederken, dünya genelindeki talep azalması nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, dünya genelinde deri ve deri mamullerine talep olmadığını vurguladı. Zandar, "İthalatçılarda para kalmadı, siparişler ve fiyat talepleri durdu. Ürünleri bedava dağıtsak bile alıcı bulamıyoruz" diyerek sektörün içinde bulunduğu durumu özetledi.

Zandar, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatının 2023 yılında %9,5 oranında azalarak 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara gerilediğini belirtti. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise bu düşüşün daha da artarak %28'e ulaştığını ifade etti.

Zandar, "Kimse sermayesini ürüne bağlamak istemiyor. İthalatçılar talep düşüşü ve finansman zorlukları nedeniyle yeni sipariş vermiyorlar. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiliyor" dedi.

Ege Bölgesi'nin ihracatındaki düşüşün Türkiye geneline göre daha sınırlı olduğunu belirten Zandar, bu başarıda gerçekleştirdikleri sanal ve fiziki pazarlama faaliyetlerinin etkili olduğunu dile getirdi. EDMİB olarak dijitalleşmenin desteğiyle pazarlama faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.

EGE DERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ, “DERİ İHRACATININ YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİ”Nİ DÜZENLEDİ

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, sektörde moral bozukluğunu gidermek ve başarılı ihracatçıları ödüllendirmek amacıyla 2023 yılı mali genel kurul toplantısını, “Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” ile birleştirdi.

“Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” kapsamında, 2023 yılında 1 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren 39 üye firma ödüllendirildi. Bu firmalardan 29'u ayakkabı sektöründen, 4'ü saraciye sektöründen, 3'ü deri konfeksiyon sektöründen ve 3'ü de deri sektöründen temsil edildi.

Ödül töreninde ilk üç sırayı, "Lider Deri Ürünleri San. Tic. A.Ş., Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Agamoda Deri Konfeksiyon San. Tic. A.Ş.” firmaları aldı.

Ayrıca, farklı kategorilerde ödül alan firmalar da şu şekildedir:

  • Altın kategorisi: Eskatek Deri San. Tic. Ltd. Şti., Marc Chantal Deri ve Tekstil Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. ve Narinbebe Ayakkabı Tekstil ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
  • Gümüş kategorisi: Asorti Ayakkabı Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti., Hakem Ayakkabı ve Malzemeleri San. Tic. Ltd. Şti, On-Ar Ayakkabı Kalıp Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Pollyboot İş Güvenliği Dış Ticaret A.Ş. ve Sepici Grubu Deri Pazarlama A.Ş.
  • Bronz kategorisi: Adnan Ayakkabı Çanta ve Deri Mamulleri San. Tic. Ltd. Şti., Aksin Kundura San. Tic. Ltd. Şti., Artkıy Deri Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti. ve daha fazlası.

EDMİB, 2023 yılı mali genel kurul toplantısında Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nu oy birliğiyle ibra ederken, 2024 yılı iş programını da benimsedi. Ayrıca, 2024 yılı bütçesi 9 milyon 700 bin TL olarak kabul edildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.