TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji verimliliği projelerine destek devam ediyor: Yeni başvurular 15 Nisan'da başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sanayicilerin enerji verimliliğini artırmaya yönelik projelerine destek veren program için yeni başvuruların 15 Nisan'da açılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2024 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2024 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
Enerji verimliliği projelerine destek devam ediyor: Yeni başvurular 15 Nisan'da başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sanayicilerin enerji verimliliğine yönelik projelerine destek veren programda yeni başvuruların 15 Nisan'dan itibaren alınmaya başlanacağını duyurdu.

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre, Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı'nın 2024 uygulamasında, yatırım bedeli 3 milyon lira ve üzeri olan ve geri ödeme süresi en fazla 5 yıl olan projeler için başvurular kabul edilecek. Proje başına yatırım bedelinin yüzde 30'u kadar, en fazla 1,5 milyon TL hibe desteği sağlanabilecek. Başvurular resmi adres üzerinden, Enerji Verimliliği Hibe Destekleri Hakkında Uygulama Usul ve Esasları formatına göre yapılacak.

Sanayi kuruluşları için anlık asgari 250 kW, ısı enerjisinde proje başına anlık asgari 750 kW birim enerji tasarrufu sağlayan projeler kabul edilecek. Bunlar arasında elektrik motorlarının verimlisiyle değiştirilmesi, atık ısı geri kazanımı ve otomasyon projeleri bulunuyor. Bina ve hizmet sektöründe ise yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzerinde olan hastaneler, alışveriş merkezleri ve oteller, mevcut durumlarına göre en az yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayacak şekilde merkezi soğutmanın verimlisiyle değiştirilmesi ve toprak/su kaynaklı ısı pompası projelerine başvurabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, destek programına yönelik yazılı bir açıklama yaparak, "VAP destekleri ile dijital uygulamalar ve yeni teknolojilerin kullanımını artıracağız. Sanayimizin yeşil dönüşümünü destekliyoruz" mesajını verdi. Bakan Bayraktar, programın 2009'dan bu yana yürütüldüğünü hatırlatarak, verimsiz ekipmanların değişimine destek verdiklerini vurguladı.

Programa katılmak isteyen firmaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veri tabanına kayıt olarak enerji tüketim bildirimlerini girmeleri, sertifikalı enerji yöneticisi görevlendirmeleri ve ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi belgesine sahip olmaları gerekiyor.

Bakanlık açıklamasında, VAP programından bugüne kadar 550 verimlilik projesine 139 milyon TL destek sağlandığı ve bunun sonucunda yıllık 1,1 milyar TL'ye karşılık gelen tasarrufa ulaşıldığı belirtildi. Ayrıca, sağlanan bu verimliliğin yıllık 513 milyon kilogram karbondioksit eşdeğeri emisyon salımının önüne geçtiği kaydedildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.