TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrası petrol fiyatları düştü

İran'ın Cumartesi günü İsrail'e düzenlediği ve sınırlı hasara neden olduğu saldırı, piyasa katılımcılarının risk primlerini düşürmesiyle petrol fiyatlarını geriletirken, uzmanlar İsrail'in tepkisinin belirsizliğini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrası petrol fiyatları düştü

İran'ın Cumartesi günü geç saatlerde İsrail'e düzenlediği ve İsrail hükümetinin sınırlı hasara yol açtığını açıkladığı saldırının ardından, piyasa katılımcılarının risk primlerini düşürmesiyle petrol fiyatları bu sabah düştü.

ICE'de Haziran vadeli Brent petrolünde fiyat 21 sent veya yüzde 0,23 düşüşle varil başına 90,24 dolara gerilerken, NYMEX'de Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü 33 sent veya yüzde 0,39 düşüşle varil başına 85,33 dolar oldu.

ING emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, saldırının fiyatlandırıldığını ve sınırlı hasarın İsrail'in tepkisinin daha ölçülü olabileceğini düşündürdüğünü belirtti. Ancak, İsrail'in nasıl tepki vereceğine dair belirsizlik olduğunu vurguladı.

ING'nin yayınladığı bir yatırımcı notunda, İran'ın halihazırda günlük 3 milyon varilin üzerinde ham petrol ürettiği ve İsrail'in tepkisinin İran'ın enerji altyapısını hedef alabileceği belirtildi.

OPEC'in ve ABD'nin Potansiyel Müdahalesi ve Jeopolitik Risklerin Etkisi

Petrol piyasasında yaşanabilecek önemli bir arz kaybı durumunda, ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden daha fazla ham petrol çıkarabileceği, OPEC'in ise 5 milyon bpd'nin üzerinde yedek üretim kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Bu durumda, arz kayıplarının fiyatları önemli ölçüde yükseltmesi halinde, OPEC'in bu yedek kapasitenin bir kısmını piyasaya geri getirmeye çalışabileceği tahmin ediliyor. Ancak OPEC, talebin azalma riski göz önünde bulundurulduğunda fiyatların aşırı yükselmesini istemeyebilir.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, ABD'deki süregelen enflasyon nedeniyle Fed'in faiz indirimlerine daha az kesin bir yol çizmesinin fiyatlar üzerinde baskı yarattığını belirtti. Ancak, orta vadede Orta Doğu ve Avrupa'da devam eden jeopolitik istikrarsızlığın, ham petrolde risklerin yükselmesine neden olabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.