SON DAKİKA
Hava Durumu

Karademir: Kentin kuzey batısına imar verilmeli

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir, kentin güneyine imarın inmesini istemediklerini imar verilecek ise kentin kuzey batısına imarın verilmesinin daha doğru olacağını savundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2014 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2014 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Karademir: Kentin kuzey batısına imar verilmeli

p { margin-bottom: 0.08in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Adana’da amacı dışında kullanılarak imara açılan tarım arazileri yer alıyor. Bu tarım arazilerinin yok edilmesine hem sivil toplum kuruluşları, hem de vatandaşlar tepki gösteriyor. Ancak tepkiler bu konunun sona ermesine yetmiyor. Kentin bir çok noktasında imara açılan alanlarda binalar yükselirken, kimi tarım arazilerinde ise kaçak binaların yapıldığı görülüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir, tarım arazilerinin imara açılmasını şiddetle karşı çıktıklarını söyledi. Mutlak tarım arazilerinin koruma atına alınması gerektiğini anlatan Karademir, “1956 yılında 69.1 hektar olan işgal edilen sanayi alanı bu gün 13 Bin 62 hektar olarak amaç dışı kullanıma girmiştir. Kentin güneyinde bulunan tarım arazilerinin üzerine konut yapımları sürüyor. Bizler güneyine imar verilmesi yerine, kuzey batısında bulunan alanların imara açılıp, yerleşim yerleri yapılacaksa bu alanlara yapılmasının daha doğru olacağını söylüyoruz” dedi.

Toprakların neden koruması gerektiğine de açıklık getiren Karademir, “Ülkede ciddi bir nüfus artışı var. 50 yıl sora bu artışla ülke nüfusu sayısını 2 katına çıkartacak. Artışla birlikte ekonomi ve beslenme alanları da gelişiyor. Her yere gelişi güzel imar vererek kullanıma açarsak ilerleyen yıllarda tekrar bu alanları tarım arazisine getirme lüksümüz yok. Tarımsal alanlardaki toprakların doğru kullanılması gerekli. Tarımsal üretim planlamaları yapılmalı. Aksi takdirde bir dahaki yıl ekim yapılan alan boş kalıyor. Buda ürün fiyatlarında artışa neden oluyor. Odamızın çizgisi tarım topraklarının korunması ve sahip çıkılmasıdır” ifadelerini kullandı.

TÜİK rakamlarına göre 1990 yılından buyana son 20 yılda ülkede toplam işlenen alanların 24.8 milyon hektardan 20.5 milyon hektara düştüğünü anlatan Karademir, “ Toplam tarım alanı ise 27.8 milyon hektardan, 23.6 milyon hektara indi. Tarım arazilerini korumak için çıkartılan 5403 sayılı Toprak koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, yanlış uygulamalarla amacından saptırılmıştır. Düzenleme verimli arazilerin Toprak koruma Kurulu Kararı ile tarım dışına çıkartılmasına yasal zemin sağlama aracı olarak kullanılmıştır. 2001-2005 yıları arasında Tarım Arazilerinin korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında tarım dışına çıkartılan araziler 424.994 hektardır. 5403 sayılı yasa sonrasında, 2005-2010 yılları arasında ise, 402.013 ha tarım arazisine amaç dışı kullanım izni verilmiştir. Toplam olarak son 9 yılda 827 Bin hektar arazi tarım dışına çıkartılmıştır. Bu rakamlar resmi olan rakamlardır. Resmi olmayan rakamlarla bu değerin yaklaşık 2 Milyon hektara ulaştığı belirtilmektedir. 5403 sayılı yasanın tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının engellenmesi için çıkartılmasına karşın, yönetmelikle korunamayan arazilerin yasayla da korunamadığı görülmüştür” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.