TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kripto varlıklara ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

TBMM'de kabul edilen kanun teklifi ile kripto varlık hizmet sağlayıcıları SPK'dan izin almak zorunda kalacak. Platformlarda fiyatlar serbestçe oluşacak, SPK kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği usullerini belirleyecek. İzinsiz faaliyet gösterenlere 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 07:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 07:39
Kaynak: Haber Merkezi
Kripto varlıklara ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen kanunla birlikte kripto varlık piyasası SPK'nın denetimine tabi olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları SPK'dan izin almak zorunda kalacak.

SPK YETKİLİ KILDI

SPK, kripto varlık piyasası için düzenleyici işlemler tesis etme, özel ve genel nitelikte kararlar alma ve tedbir ve yaptırım uygulama yetkisiyle donatıldı. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasındaki sözleşmelerin de içeriğini belirleyebilecek.

PLATFORMLARDA FİYATLAR SERBEST

Kripto varlık platformlarında fiyatlar serbestçe oluşacak. Platformlar, işlemlerin güvenilir, şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakla yükümlü olacak. Platformlar, piyasa bozucu eylemleri önlemek için gerekli tedbirleri alacak ve SPK'ya bildirecek.

MÜŞTERİLERİN VARLIKLARI GÜVENDE

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, müşterilerin varlıklarını kendi cüzdanlarında bulundurmak zorunda olacak. Bu sayede müşterilerin varlıkları güvende tutulacak.

YATIRIM DANIŞMANLIĞI DÜZENLENECEK

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği hizmetleri SPK tarafından düzenlenecek. Bu alanda faaliyet gösterecek kişiler ve kuruluşlar SPK'dan lisans almak zorunda olacak.

İZİNSİZ FAALİYETE CEZA

İzinsiz kripto varlık hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, mevzuata aykırı faaliyetlerde bulunmaları halinde SPK tarafından çeşitli yaptırımlara maruz kalabilecek. Bu yaptırımlar arasında para cezası, faaliyetten men ve lisans iptali yer alabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.