TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mısır üreticisi fiyatta revizyon bekliyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2023 sezonu mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2023 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mısır üreticisi fiyatta revizyon bekliyor

 Bayram BULUT- Ahmet AKDENİZ

Özel Haber

ADANA  (İLKHABER)– Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü,   2023 sezonu mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirledi. Artan girdi maliyetleri nedeniyle de üreticiler fiyattan memnun kalmazken, fiyatın revize edilmesi talebi çiftçilerden geldi.

Dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan tahıl bitkisi olan dane mısırda, Türkiye genelinde geçen yıl 8 milyon 500 bin ton üretim gerçekleştirildi. Adana'da ise geçen yıl 780 bin dekarı 1. ürün, 87 bin dekarı da 2. ürün olmak üzere 867 bin dekar alanda mısır üretimi yapıldı. Türkiye üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Adana genelinde geçen yıl en fazla mısır ekimi 360 bin dekar ile Ceyhan ilçesinde yapıldı. Ceyhan'ı 139 bin dekar ile Yüreğir ve 97 bin dekar ile Kozan ilçesi takip etti. Bu yıl ise yaklaşık 850 bin dekar alandan 1 milyon 250 bin ton rekolte beklenirken, birinci ürün mısır hasadının ise Ağustos ayı sonuna kadar Adana genelinde tamamlanması bekleniyor.

YETERSİZ BULUNDU

Çukurova’da üreticiler hasat mesaisini sürdürürken, açıklanan rakamı ziraat odaları yetersiz buldu. Ziraat odalarının yanı sıra çiftçilerde zarar ettiklerini belirterek fiyatın revize edilmesini talep etti.

Mısır Üreticilerinden Bilal Zorluer, tüm girdi maliyetleri artarken, mısıra yüzde 5’lik bir zammın uygun görülmesinin kabul edilemez olduğunu anlattı. Bu durumu yetkililerin tekrar ele alarak fiyatları revize etmesi gerektiğini aktaran Zorluer, “Geçen sene beş lira yedi yüz kuruştu.  Bu sene altı lira yaptılar. Yani yüzde beş gibi bir oran artırıldı.   Biz  geçen sene işte bugünlerde yakıtı 19 liradan satın alıyorduk. Şu anda kırk liraya dayandı. Yani her şey yüzde yüz, yüzde yüz elli artarken bizim malımız niye sadece yüzde beş artıyor. Çok komik bir rakam.  Fiyatlar açıklanmadan önce tüccarlar ilk başta hızlı mal almak istediler. Devletin daha yüksek açılacağını beklediler” dedi.

YÜZDE 25 ZAM BEKLENTİSİ VARDI

Beklentilerinin en az yüzde 25 oranında olduğunu kaydeden Zorluer, “Bizim beklentimiz de en az yani yüzde yirmi yüzde yirmi beş oranındaydı. Yüzde beşi duyunca  zaten şok olduk. Tüccar da aşağı yukarı bir lira aşağı alıyor. Yani şu anda bizim en fazla aldığımız fiyat beş lira iki yüz kuruş.  Geçen sene yani iki bin yirmi ikinin hasadında bu rakamı alıyorduk.  Yani maliyet yükseliyor. Bizim satışlarınızı zaten para etmiyor. Biçerimiz geçen sene yüz lira olan biçer şu anda iki yüz otuz lira diyorlar. Geçen sene geçen sene üç yüz liraya çalışan işçi şu anda beş yüz elli liraya çalışıyor. Geçen sene on bir,  on iki lira olan sulamacı ücreti şu anda yirmi beş lira alıyor. Yani bunların hepsini devlet açıklamış. Neden çiftçiye sadece yüzde beş vermeyi uygun görüyor. Fiyatların revize edilerek tekrar açıklanması istiyoruz” şeklinde konuştu.

AKLA MANTIĞA SIĞMAYAN FİYAT

Zorluer fiyatın akla mantığa sığmadığını belirterek, “Açıklanan 6 lira gibi bir rakam. Bu rakam bizleri kurtarmıyor.  Adana'nın en büyük  ı tarım ürünü biliyorsunuz. Mısır,  pamuk. Pamuk hala geçen senenin fiyatıyla satılıyor. Yani devletin amacı ne? Çiftçiyi bitirmek mi? Çiftçiyi yok etmek mi? Veya bir ürünün ekilmesini istemiyorsa buğdayda da aynı keza. Tarım ürünleri şimdi limonumuz var. Limonumuz satılmıyor.  Bizim girdilerimizin hepsi pahalanıyor. Mesela kredi kullanmışız. Kredilerimiz bile oynak faizli.  Yani devlet faizi yükseltince bizim kullandığımız kredi de yükseliyor.  Yani borçla, harçla, faizciye, faizciye bulaşacak. Gidebildiği kadar gidecek.  Ondan sonra zaten ya intihar edecek ya da gidecek bir tarlada amelelik yapacak. Yani çiftçi başka adam ne yapacak? Yani tarla mı ekmezsem olmaz. Para bulamazsam gideceğim. Kredi zaten alamayacağız. Çünkü kredilerimizi ödeyemiyoruz. Bu fiyatla, şeylerle. Bu fiyatlarla. Kredimizi ödeyemeyiz. Hadi krediyi ödedik. Nereden yiyeceğiz?” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.