SON DAKİKA
Hava Durumu

O araçlara rekor ceza kesildi!

2024 yılında yapılan 1798 denetimde, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine 14 milyon 56 bin 491 TL ceza kesildi. Çevreyi koruma amacıyla yürütülen EGEDES sistemi, araçları trafikte anında tespit ederek cezalandırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2025 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2025 15:15
Kaynak: İHA
O araçlara rekor ceza kesildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024 yılı boyunca yapılan 1798 egzoz denetiminde muayene yaptırmayan araç sahiplerine toplamda 14 milyon 56 bin 491 TL ceza uyguladı. 2018 yılında başlatılan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesi ile araçların egzoz gazı emisyonu, ASELSAN işbirliğiyle geliştirilen sistemle elektronik ortamda kontrol ediliyor.

Sistem, araçların plakasını tanıyıp geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığını tespit ederek, trafikteki akışı aksatmadan anında raporluyor. EGEDES ile muayenesi yapılmayan araçlar kolayca tespit edilerek cezalandırılıyor. Cezalar, çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kullanılmakta.

EGEDES denetimleri, hususi araçlar için her 3 yılda bir, ticari araçlar için ise yılda bir kez yapılması gereken egzoz emisyon ölçümünü takip ediyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.