TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 165,7 milyar doları buldu!

Mart sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 165,7 milyar ABD dolarına yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 165,7 milyar doları buldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 1,7 milyar ABD doları artarak 165,7 milyar ABD doları oldu. Bu artışta, uzun vadeli kredi borcunun 452 milyon ABD doları artışla 155,3 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcunun ise 1,3 milyar ABD doları artışla 10,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmesi etkili oldu.

Uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının azalmasına karşın, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının arttığı görülüyor. Kısa vadeli kredi borcunda ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları artarken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarında azalma gözleniyor.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, uzun vadeli kredi borcunun çoğunlukla ABD doları ve Euro cinsinden olduğu, kısa vadeli kredi borcunda ise ABD doları ve Euro'nun yanı sıra Türk lirasının da etkili olduğu görülüyor.

Sektör dağılımı incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcunun önemli bir kısmını finansal olmayan kuruluşların oluşturduğu, kısa vadeli kredi borcunun ise büyük ölçüde finansal kuruluşlardan sağlandığı belirtiliyor.

Mart sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcunun geri ödeme vadesine göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemelerinin toplam 51,1 milyar ABD doları olduğu kaydediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.