TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İhracatımız, tarihsel olarak en yüksek ikinci Nisan ayı ihracatı oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 Nisan ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. İhracatın arttığını ancak ithalatın da yükseldiğini belirten Bakan Bolat, dış ticaret açığının arttığını ve İsrail ile ticaretin durdurulduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2024 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İhracatımız, tarihsel olarak en yüksek ikinci Nisan ayı ihracatı oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 Nisan ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bolat'ın yaptığı açıklamaya göre, Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,13 oranında artarak 19 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 4,2 artarak 29 milyar 171 milyon dolar oldu. Bu durumda dış ticaret açığı yüzde 13,3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi.

Bakan Bolat, Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 66,1'e düştüğünü belirtti. Ayrıca, Bolat'ın açıklamalarına göre, 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde dış ticaret açığı yüzde 30,5 azalarak 30,2 milyar dolara geriledi.

Bolat, dış ticaret rakamlarını açıklamadan önce İsrail ile olan ticaretin durdurulmasına da değindi. Gazze'deki olaylar sebebiyle alınan bir kararla İsrail ile ticaretin durdurulduğunu ifade eden Bolat, Türkiye'nin bu konuda en çok gayret gösteren ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Bakan Bolat'ın açıklamalarına göre, ihracattaki yavaş artışın nedeni Nisan ayında yaşanan Ramazan Bayramı tatili ve 23 Nisan resmi tatilinin hafta içine denk gelmesiydi. Ancak, 2024 Nisan ayındaki ihracatın tarihsel olarak en yüksek ikinci Nisan ayı ihracatı olduğu belirtildi.

Bolat, ithalattaki artışın ise küresel fiyatlardaki yükselişten kaynaklandığını ve Ramazan Bayramı tatili ile 23 Nisan tatilinin ithalatı etkilediğini dile getirdi. İthalattaki artışın özellikle enerji ve kıymetli metal ithalatında etkili olduğunu söyledi.

Bakan Bolat, ihracattaki olumlu seyrin 2023 yılı ikinci yarısından itibaren devam ettiğini, ithalattaki düşüş trendinin ise 2024 yılında da devam ettiğini belirtti. Özellikle 2024 yılının ilk dört ayında ihracatın yüzde 2,7 artarak 82 milyar 873 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

Son olarak Bakan Bolat, Nisan ayında ihracatın 257,6 milyar dolar, ithalatın ise 350,7 milyar dolar olduğunu belirterek, yıllıklandırılmış bazda ihracatın artış trendinin devam ettiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.