TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor

Toros dağlarındaki köylüler tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar zor şartlarda toplanan kuzugöbeği mantarı, Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 11:53
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Toros dağlarından toplanıp Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor

Toros dağlarındaki köylüler tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar zor şartlarda toplanan kuzugöbeği mantarı, Japonya ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Adana'nın yüksek rakımlı ormanlık alanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından Şubat ayının ortalarında başlayarak Mayıs ayının sonlarına kadar toplanıyor. Kendine özgü aroması ve besin değeri ile oldukça popüler olan kuzugöbeği mantarı, dağlık bölgelerde toplandıktan sonra, genellikle taze olarak satılıyor.

Hasat mevsimi boyunca, sabahın erken saatlerinde dağlara çıkan köylüler, kuzugöbeği mantarlarını dikkatlice topluyor. Bu mantarlar, nemli ve gölgeli alanlarda, genellikle ağaçların diplerinde yetişiyor. Toplanan kuzugöbeği mantarları, taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da saklanabiliyor. Kurutulmuş kuzugöbeği mantarı, çorbalara, soslara ve yemeklere lezzet katmak için kullanılabiliyor.

Kuzugöbeği mantarının tazesi kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılıyor

Adana'nın Feke, Kozan, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerindeki ormanlık alanlarda da toplanan ve geçen yıl taze olarak kilosu yaklaşık 1000 TL’ye satılan kuzugöbeği mantarının kurutulmuşu ise yüksek rakamlarda alıcı buluyor. Feke'nin Süphandere, Oruçlu, Çandırlar, Hıdıruşağı ve Tortulu, Bahçecik, Kayadibi, Mansurlu, Gedikli ve Şahmuratlı köylerinde yaşayan her aileden 2-3 kişi, mevsiminde ormana giderek mantar topluyor. 

Dağ köylerinde yaşayan ve gelir düzeyi çok düşük olan vatandaşlar, son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinden gelen yoğun talep karşısında mevsimine ve türüne göre mantar toplayarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışıyor. Sabahın ilk ışıklarında yataklarından kalkarak Torosların sık ağaçlarından oluşan ormanın içinde kilometrelerce yol kat ederek ağaç diplerini inceleyen köylüler, ellerindeki torbayı doldurabilirlerse evlerine mutlu bir şekilde dönüyor.

Köylülerden aracılar tarafından alınarak bazı firmalara satılan bu mantar türü, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köylülerin geçim kaynağı olarak önemli bir rol oynayan kuzugöbeğinin kurutulmuşunun 500 gramı ise bazı e-ticaret sitelerinde 3 bin 500 TL'ye kadar alıcı buluyor. Bölgede yer yıl yaklaşık 30 ton katran ve 15 ton da kuzugöbeği mantarı hasadı yapılabiliyor.

Kendine özgü bal peteği görünümü ile diğer mantarlardan kolayca ayırt edilebilen ve yüksek besin değeri olan kuzugöbeği mantarı,  Avrupa ülkelerindeki marketlerde ‘gençlik iksiri’ sloganıyla yüksek fiyatlarla müşterilere sunuluyor.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.