TÜİK açıkladı: Aralık 2025’te çekirdek enflasyonda yükseliş

TÜİK verilerine göre Aralık 2025’te mevsim etkilerinden arındırılmış genel TÜFE aylık yüzde 1,67 arttı. Çekirdek göstergelerde artış yüzde 2’nin üzerine çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2026 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2026 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
TÜİK açıkladı: Aralık 2025’te çekirdek enflasyonda yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), piyasaların merakla beklediği Aralık 2025 dönemine ait mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Kurumun açıkladığı rapora göre, göstergelerin alt başlıklarından genel TÜFE, aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,67 oranında artış gösterdi.

ÇEKİRDEK GÖSTERGELERDE DURUM

Enflasyonun ana eğilimini yansıtması bakımından Merkez Bankası ve ekonomistler tarafından yakından takip edilen özel kapsamlı göstergelerde de artış eğilimi görüldü. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ve altının hariç tutulduğu endeks, geçen ay yüzde 1,96 oranında yükseldi.

Daha dar kapsamlı olan ve "çekirdek enflasyon" göstergelerinden biri olarak kabul edilen; enerji, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altının hariç tutulduğu TÜFE kaleminde ise artış oranı yüzde 2,06 olarak kayıtlara geçti.

ENERJİ GERİLEDİ, HİZMET SEKTÖRÜ ZİRVEDE

Sektörel bazda incelendiğinde en dikkat çekici ayrışma enerji ve hizmet grupları arasında yaşandı. Endeks verilerine göre enerji grubu, yüzde 0,08'lik oranla fiyatların azaldığı tek kalem oldu. Buna karşın hizmet sektörü, yüzde 2,92'lik yükselişle en yüksek artışın yaşandığı grup olarak öne çıktı.

Diğer alt kalemlerde ise gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,6'lık bir artış gözlenirken, enerji ve gıda dışı mallarda fiyatlar yüzde 0,98 oranında yukarı yönlü hareket etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.