TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜİK Başkanı Çetinkaya: Doğru, güvenilir ve zamanlı bilgi önemlidir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, kurumun 98. kuruluş yıl dönümü ve Türkiye İstatistik Günü dolayısıyla kaliteli istatistik üretme çabalarının devam ettiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
TÜİK Başkanı Çetinkaya: Doğru, güvenilir ve zamanlı bilgi önemlidir

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, kurumun 98. kuruluş yıl dönümü ve Türkiye İstatistik Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, doğru, güvenilir ve zamanlı bilginin toplumların geleceğe dair kararlar almasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Çetinkaya, TÜİK'in bu çerçevede ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlamak için çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Mesajında TÜİK'in kuruluşundan günümüze kadar geçirdiği süreci de değerlendiren Çetinkaya, kurumun istatistik üretimi ve koordinasyonu alanında önemli bir rol üstlendiğini ve uluslararası standartlara uygun resmi istatistiklerin üretilmesi için çalıştığını dile getirdi. Ayrıca, Çetinkaya, TÜİK'in çocuklara istatistik okuryazarlığını benimsetmek amacıyla UNICEF ile işbirliğiyle hazırlanan TÜİK Çocuk Web Portalı'nı da örnek gösterdi ve portalın çocukların ilgisini çekmeye devam edeceğini vurguladı.

Çetinkaya mesajında şunları söyledi:

"Toplumların mevcut durumlarını görebilmesi, gerçekleşen olaylar hakkında doğru kararlar verebilmesi ve geleceğe ilişkin planlar yapabilmesinde, doğru, güvenilir ve zamanlı bilginin önemi büyüktür. Güvenilir istatistikler ve sağlıklı işleyen bir istatistik sistemi olmadan güvenli bir gelecekten söz etmek mümkün değildir.

Türkiye İstatistik Kurumu, ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini de dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun resmi istatistiklerin üretilmesi, kullanıma sunulması ve istatistik üretim sürecinde yer alan kurumlar arası eşgüdümü sağlamak amacıyla, kuruluş yılı olan 1926’dan günümüze kadar istatistik üretim süreçlerinde etkin rol oynayan bir kurum olarak hizmet sunmaktadır.

1926 yılından günümüze kadar pek çok süreçten geçen Kurumumuz 2005 yılında yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunu ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adıyla ve yeni dönemin gereklerini karşılayacak biçimde yapılandırılmıştır. Yeni dönemde Kurumun faaliyetleri, istatistik üretimi ve Türkiye İstatistik Sisteminin koordinasyonu olarak belirlenmiştir.

30/06/2021 tarihli ve 31527 sayılı resmi gazetede yayınlanan 76 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kurum kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir kuruma dönüştürülmüştür.

Kurumumuz “Uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma” vizyonu ile hareket ederek, derlenen veriler ile kapsamlı ve kaliteli istatistik üretme ve bu yolla ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel yaşamına katkıda bulunma yönündeki çabalarını devam ettirmekte; gerek kurumsal, gerekse istatistiksel yöntem ve uygulamalar alanında kendini sürekli yenilemektedir.

Belirlenen vizyon ve misyon çerçevesinde Kurumumuz çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmakta, farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği çalışmaları yürütmekte ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak konulara öncülük etmektedir.

Bu kapsamda yer alan çalışmalardan biri de UNICEF ile koordineli çalışılarak hazırlanan TÜİK Çocuk Web Portalı’dır. TÜİK Çocuk Web Portalı ile çocuklara istatistik okuryazarlığını benimseterek portal içerisinde yer alan oyunlar, animasyonlar ve etkinlikler ile çocuklarla etkileşim kurulması amaçlanmaktadır. TÜİK Çocuk Web Portalı 23 Nisan 2023 tarihinde kullanıma açılmış olup, çocukların ilgisini çekebilmek ve aktif tutabilmek için portal sürekli olarak geliştirilmeye devam edecektir.

Türkiye İstatistik Kurumunun “98. Kuruluş Yıl Dönümü ve Türkiye İstatistik Günü” sebebi ile başta Kurum personelimiz olmak üzere istatistik alanındaki çalışmalara katkıda bulunan tüm değerli meslektaşlarıma teşekkür eder, Türkiye İstatistik Günü’nü kutlarım. 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.