TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Lojistik ve Taşımacılık sektörü küresel arenada 11'inci sıraya yükseldi

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türk lojistik ve taşımacılık sektörü, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğüyle küresel lojistik pazarından yüzde 2,5 pay alarak dünya sıralamasında 11'inci sıraya yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
Türk Lojistik ve Taşımacılık sektörü küresel arenada 11'inci sıraya yükseldi

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin coğrafi avantajlarını maksimum düzeyde değerlendirerek mal ihracatını ve dış ticareti artırmak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörüne yönelik faaliyetlerin hız kazandırıldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, sektörün 100 milyar dolarlık büyüklüğüyle küresel lojistik pazarından yüzde 2,5 pay aldığı ve dünya sıralamasında 11’inci sırada yer aldığı belirtildi. Ayrıca, sektörün Türkiye'nin toplam hizmet ihracatı içindeki payının yüzde 40 olduğu ve bu oranın her geçen yıl arttığı vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye'nin Dünya Bankası tarafından ölçülen Lojistik Performans Endeksi sıralamasında 2018'de 47'inci sırada bulunduğu ancak geçen yıl itibarıyla 38'inci sıraya yükseldiği belirtildi. Hedefin ise 12. Kalkınma Planı'nda 2028'e kadar 25'inci sıraya yükselmek olduğu ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı'nın yatırımlarından biri olan Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında, yurt dışı lojistik ağlarının tedarik zincirinin önemli bir bileşeni olarak ele alındığı vurgulandı. Açıklamada, projeye 24 başvuru yapıldığı ve bunlardan 2'sinin Amerika, 4'ünün ise Avrupa merkezli olduğu ve toplam 6 projeye onay verildiği ifade edildi.

TÜRKİYE LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK DESTEKLER SAĞLANIYOR

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türkiye'nin lojistik ve taşımacılık sektörüne sağladığı destekler ve yatırımlar hız kesmiyor. Sektördeki markalaşma çalışmalarını desteklemek amacıyla 5 markaya "markalaşma" desteği, 6 markaya ise TURQUALITY programı kapsamında destek veriliyor.

Açıklamada, İspanya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerde düzenlenen sektörün önemli fuarlarına geçen yıl Bakanlık ve firmaların işbirliğiyle milli katılımların gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca, 2023 yılında Bakanlık tarafından sektöre yaklaşık 395 milyon lira destek sağlandığı bilgisi verildi.

Söz konusu yıl içerisinde lojistik ve taşımacılık sektörünün 40 milyar dolarlık ihracatla ülke ekonomisine önemli bir değer kattığı vurgulandı. Ayrıca, sektörün dünya ticaretinden daha fazla pay alması ve ülkenin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla yeni destek paketlerinin uygulamaya konulduğu ifade edildi.

Açıklamada, sektörde faaliyet gösteren firmaların bu desteklerden ilk kez faydalandığına dikkat çekilirken, önümüzdeki dönemde farklı destek kalemleriyle kapsamın daha da genişletilmesinin hedeflendiği belirtildi. Sektör ihracatının artırılması için sektör paydaşlarıyla işbirliği içinde stratejik yol haritasının ve destekleme çalışmalarının 2024'te de sürdürüleceği vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.