TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRKBESD'den hükümete çağrı: Beyaz eşya sektörüne destekleyici politikalar şart

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılının ilk yarısına ilişkin sektör performansını açıkladı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
TÜRKBESD'den hükümete çağrı: Beyaz eşya sektörüne destekleyici politikalar şart

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılı Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, beyaz eşya sektörü iç pazardaki canlılığını koruyarak büyümesini sürdürdü. Ocak-Mayıs döneminde iç satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterirken, ihracatta ise yüzde 4'lük bir düşüş yaşandı. Toplam satışlar ise iç pazarın etkisiyle yüzde 3 oranında arttı.

İÇ PAZAR CANLILIĞINI KORUYOR

TÜRKBESD, iç pazardaki hareketliliğin devam etmesinin sektörün büyüme potansiyeli açısından önemli olduğunu vurgularken, küresel risklerin devam ettiği bir dönemde iç satışların sektörü desteklediğini belirtti. Ancak, maliyet baskısı ve uygulama değişikliklerinin bu büyümeyi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

ARTAN MALİYETLER İHRACATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi olan Türkiye, küresel pazarlarda artan rekabetle karşı karşıya. Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) gibi uygulamalardaki değişiklikler, sektörün birim maliyetlerini artırarak ihracat rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor.

GEKAP BİRİM ÜCRETİ 10 KAT ARTTI

TÜRKBESD, GEKAP uygulamasının sektör üzerinde ciddi bir maliyet baskısı oluşturduğuna dikkat çekerek, Ağustos 2023'ten bu yana GEKAP birim ücretinin 2020'deki fiyatın 10 katına ulaştığını belirtti.

TÜRKBESD'DEN DESTEKLEYİCİ POLİTİKALAR ÇAĞRISI

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, iç pazarın canlılığının korunması ve büyümenin desteklenmesi için sektörün üzerindeki maliyet baskısını artıracak uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Sığın, sektörün net dış ticaret fazlası veren bir sektör olarak ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını ve destekleyici politikalarla bu ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.