TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Hububat ve Bakliyat ihracatında rekor artış: İlk 2 ayda 2 milyar doları aştı

Türkiye, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracattaki artışını sürdürerek, 2024 yılı hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatı, yılın ilk 2 ayında hızlı bir artışla 2 milyar doları aşarak rekor kırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye Hububat ve Bakliyat ihracatında rekor artış: İlk 2 ayda 2 milyar doları aştı

Türkiye, dünyanın önemli hububat üreticileri arasında yer alıyor ve bu alandaki başarısını yılın ilk iki ayında da sürdürdü. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye geneli şubat ayı ihracatı 1 milyar 51 milyon dolara ulaşırken, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR)'nin ihracatı ise 333 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu başarıyla birlikte, sektörün ocak-şubat dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artışla 2 milyar 83 milyon dolara ulaştı. Taycı, "Mevcut pazarlarda raflardaki yerimizi korumak ve yeni pazarlara açılmak için otoritenin, üretici-ihracatçıya verebileceği her türlü teşvik ve desteğe ihtiyacımız var.” dedi.

İHBİR'DEN ŞUBAT AYI İHRACAT RAPORU

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İHBİR’in şubat ayı ihracatı; geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,3 artışla 333 milyon dolara yükselirken, hububat sektörünün Türkiye geneli şubat ayı ihracatı ise yüzde 27,9 artarak 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Türkiye geneli ocak-şubat dönemi ihracatı ise geçen yıla oranla yüzde 15,4 artışla 2 milyar 83 milyon dolara ulaşırken, aynı dönemde İHBİR'in ihracatı yüzde 14,3 artışla 639 milyon dolara oldu. Şubat ayında, sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken; İHBİR’in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve Almanya oldu.

PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ İHRACATI ARTIRIYOR

İhracattaki artışın en büyük etkeninin pazar çeşitliliği olduğunu vurgulayan İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "ABD ve Uzak Doğu ülkelerini mercek altına aldıklarını belirten Taycı, “İhracatta uzun yıllardan beri tutunmakta olduğumuz pazarlarda raftaki yerimizi kaptırmak istemiyoruz ama buraları korumak için çok zorlanıyoruz. Karlılık noktasında negatif fiyatlamalar bile yapabiliyoruz. Mevcut pazarlarımızı korumak için otoritenin; üretici ihracatçıya, yapmış olduğu ihracat payı doğrultusunda verebileceği her türlü teşvike ihtiyacımız var. İhracat artışını devam ettirmek ve yeni pazarlara girmek için katılacağımız fuarlar, ticaret heyetleri, sektörel ziyaretler kapsamında desteklere gereksinim duyuyoruz.”  şeklinde konuştu.

2024 YILI İHRACAT HEDEFİ

Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatındaki hedeflerini de paylaşan Taycı, “2024 yılında Türkiye geneli 14 milyar dolar, İHBİR'de ise 4 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bir elimizde bavulumuz, diğer elimizde üretmekte olduğumuz ürünlerin numuneleriyle dünyanın farklı farklı ülkelerini, karış karış gezmeye devam edeceğiz. Sahayı masa başından değil; ziyaret ederek, yerinde görerek, müşteriyle karşı karşıya oturup satış yaparak pazarı kontrol etme stratejimiz devam etmekte.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.