TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye üzerinden taşınan ham petrol miktarı ocak ayında yüzde 2,7 azaldı

Türkiye'nin boru hatları aracılığıyla taşınan ham petrol miktarı, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7'lik bir düşüş kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye üzerinden taşınan ham petrol miktarı ocak ayında yüzde 2,7 azaldı

Türkiye üzerinden geçen boru hatlarından taşınan ham petrol miktarı, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 azalarak 27 milyon 44 bin varil oldu. Türkiye'nin petrole olan bağımlılığını gösteren bu veri, BOTAŞ'ın internet sitesinde yer alan bilgilere dayanıyor. Ekim ayında taşınan petrol miktarı ise 27 milyon 783 bin varil seviyesindeydi.

Türkiye'nin ham petrol taşımacılığını gerçekleştiren 5 boru hattı bulunuyor. Irak-Türkiye, Ceyhan Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceylan ve BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) hatları aracılığıyla yapılan taşıma işlemleri, ülkenin enerji ithalatının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Ancak, Irak-Türkiye petrol boru hattından son 10 aydır petrol akışı yapılmıyor. Irak, Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çıkardığı petrolü, Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı üzerinden ithal etmesinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak 2014 yılında tahkim davası açmıştı. Mahkeme kararı sonrasında Türkiye, Irak'ın talebi üzerine hattan petrol akışını kesmişti.

Ocak ayında ise Ceyhan-Kırıkkale hattından 2 milyon 678 bin varil, Batman-Dörtyol hattından 2 milyon 814 bin varil, Dörtyol-Ceyhan hattından 2 milyon 634 bin varil ve BTC'den 18 milyon 918 bin varil petrol taşındı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.