TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üreticiler, motorin zamlarına karşı daha fazla destek istiyor

Son dönemde artan motorin fiyatları karşısında endişelenen Adana’daki tarım üreticileri, daha fazla destek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 12:33
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Üreticiler, motorin zamlarına karşı daha fazla destek istiyor

Son dönemde artan motorin fiyatları karşısında endişelenen Adana’daki tarım üreticileri, daha fazla destek istiyor.

Birçok sektörde olduğu gibi tarımsal üretimde de önemli bir girdi maliyeti oluşturan motorine art arda yapılan zamlar, Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli yere sahip Adana'daki çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Maliyetlerin kontrol altına alınması ve rekabetçi bir ortamın sürdürülebilmesi için motorin fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerektiğini vurgulayan üreticiler, akaryakıt zamlarına karşı daha etkin önlemler almasını beklediklerini ifade ediyor.

Taleplerinin dikkate alınmasını isteyen üreticiler, bu konuda gerekli adımların atılmasını ve girdi maliyetlerindeki artışa karşı daha fazla destek talep ediyor.

Cahit İncefikir: Devlet çiftçiyi destekleyeceğine, çiftçimiz devleti destekler hale gelmiştir

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, tarımsal üretimde tohum ve gübre gibi önemli bir girdi kalemini oluşturan motorinin fiyatının artmasının, Çukurova'nın bereketli topraklarındaki üretimin sürdürülebilirliğini sekteye uğratacağını söyledi.

Motorine son olarak yapılan 2 lira 55 kuruşluk zamla litresinin Adana'da 45 lirayı aştığını dile getiren Cahit İncefikir, "Bu durum tarım üreticilerini endişelendiriyor. Ülkemiz çiftçisi bir yıllık üretim periyodunda yaklaşık 3 milyar litre mazot kullanmaktadır. Yani üretici sadece mazota 120 milyar lira ödeme yapmaktadır. Bugün için litre başına 15 lira vergi vermektedir. 3 milyar litre üzerinden hesaplandığında çiftçilerin ödeyeceği verdi 46 milyar liradır. Buna karşılık üreticiye verilen mazot desteği 16 milyar lira olarak öngörülmüştür. Çiftçinin 30 milyar daha fazla vergi ödediği bu durumda devlet çiftçiyi destekleyeceğine çiftçimiz devleti destekler hale gelmiştir." dedi.

İncefikir, tedarik zincirinde önemli yer tutan navlun fiyatları konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Bu günlerde karayolu navlununda mazot maliyeti yüzde 50’yi geçti. Avrupa’nın iki katını aşmış durumdayız. Ülkemizde son 3 yıl içinde mazot 6 kat, navlun 4 kat arttı."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.