TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetersiz destekleme pamuk ekim alanlarını azalttı

Adana’da 9 yılda pamuk ekim alanı 450 bin dönümden, 180 bin dönüme gerilediğini söyleyen Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Girmen, üretimdeki gerileme sebebinin ise yetersiz devlet desteklemelerinden kaynaklandığını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2023 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yetersiz destekleme pamuk ekim alanlarını azalttı

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Türkiye’nin ilk erkenci pamuğunun hasadı Adana’da başladı. Bu yıl pamuk 180 bin dönüm alanda ekildi. Halk arasında "beyaz altın" olarak anılan pamuk, Adana çiftçisinin en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Türkiye’nin pamuk üretiminde yüzde 8’lik bir paya sahip olan Adana’da pamuk ekim alanları ciddi oranda azalırken 2016 yılında yapılan destekleme ile 450 bin dönümlere kadar çıkan ekim alanı, bu yıl ise 180 bin dönüme kadar geriledi.
 
GİRMEN: ADANA’DA PAMUK EKİM ALANININ 450 BİN DÖNÜMLERDEN, 150 BİN DÖNÜMLERE KADAR DÜŞTÜ
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Girmen, Adana’da pamuk ekim alanının 450 bin dönümlerden, 150 bin dönümlere kadar düştüğünü söyledi. Adana diğer tarım bölgelerinden farklı özellikleriyle öne çıkan bir il olduğunu belirten Girmen, “Özellikle ürün çeşitliliği ve erkence hasadın yapıldığı hemen her üründe diğer illerden öne çıkan bir ildir. Bu sene yaklaşık 180 bin dönümlük bir alanda pamuk ekildiği hesap edilmiş. Yaklaşık Bin ton rekolte bekleniyor.  Adana için aslında küçük bir rakam. Aslında tarlaları, toprağa da koruyacak bir ürün pamuk. Hep dediğimiz gibi bu pamuğun apayrı bir kulvarda değerlendirilmesi lazım. Bir de mesela 2016 yılında pamuğa 80 kuruşluk destek açıklanmıştı. Ondan sonra pamuk ekim alanları Adana'da çok ciddi bir artış sağladı. Fakat geldiğimiz noktada mesela 450 bin dönümlere kadar çıkmıştı. Şimdi 180 bin dönüme geri düştü” dedi.

Süleyman Girmen

EKİM ALANLARI DAHADA AZALACAK
Yetersiz desteklerden ötürü ekim alanlarının daha da azalabileceğine dikkat çeken Girmen, “Mevcut hali hazırdaki destek yetersiz. 4-5 lira arasında destek sağlanması lazım. Pamuk üretimine devam etmek istiyor ise bu ülke. Aksi takdirde zorunlu olmayan ekimlerin dışında pamuk ekilmeyecek önümüzdeki dönem içinde. Türkiye'de bizim hem çok şikayetçi olduğumuz konulardan biri de pamuk piyasasını özellikle pamuk sanayicileri belirliyor. Bu çok büyük bir yanlış. O yüzden devlet desteği çok önemli. Bu destek sağlanırsa hani alan memnun satan memnun şeklinde bir üretim olur.  Ancak yıllardan beri maalesef beklediğimiz desteği pamukta bulamıyoruz. Dolayısıyla 2016 yılında başlayan ekim alanlarının yükselmesi maalesef yaşanmıyor. Özellikle bu yıl çok ciddi düşüş yaşandı. Çünkü bir önceki yılla, 2021 yılıyla hemen hemen aynı rakamlara satılıyor pamuk.  İki bin yirmi üç yılında hasadına başladığımız şu günlerde de hala bir, bir buçuk sene öncesinin pamuk fiyatlarında alım ve satım yapılıyor. Bu rakamları Türkiye'deki enflasyon o ortamıyla dikkate aldığınızda bunun kabul edilebilir bir şey olmadığını siz de takdir edersiniz” diye konuştu.  

PAMUK ÜRETİCİSİ KAZANAMIYOR
Pamuk üreticisinin artık kazanamadığını anlatan Girmen, “Yani erken ekim alanlarında hasat başladı. Artık bütün ovaya yayılır. Ama ekim alanlarında biliyorsunuz geçmiş yıllara nazaran ciddi bir düşüş var. Bunun da en büyük sebep de tabii pamuk üreticisinin pamuktan para kazanamaması. Tekstil sektörünün özellikle Rusya, Ukrayna krizinden dolayı ile pandemiden sonra Avrupa'da oluşan krizlerden sonra da Avrupa'nın özellikle tekstil konusunda taleplerinin olmaması işte Ukrayna, Rusya krizi, arka arkaya gelince tabii tekstil sektörü de bir darboğaza girdi. Hasat bu mevsimde başlar. Eskiden uzun sürerdi biliyorsunuz. Ancak makineli hasatla birlikte  çabuk    hasat yapılıyor. Makineli hasatta verim kaybı oluyor. Yüzde 10 verim kaybı oluyor diyebiliriz. Türkiye yaklaşık 780-790 bin ton üretimi olan bir ülke. Dünya’nın en büyük pamuk üreticileri Hindistan, Çin, Amerika, Brezilya Pakistan. Türkiye bu ülkelerden sonra geliyor” şeklinde konuştu. 

DSC_7171

UZUN ZAMANDIR PAMUK AYNI FİYATTAN SATILIYOR
Uzun zamandır aynı fiyattan pamuk satışının yapıldığını vurgulayan girmen sözlerini şöyle sürdürdü;
“Çiftçinin topladığı fabrikalara girdikten sonra balya pamuğa dönüşür. Bir kilo kütlü pamuk aşağı yukarı 16.5-17 liralara tekabül ediyor. Geçen yıl da fiyat aynıydı. Uzun yıl zamandır bu fiyat böyle. Tüm üretim girdi maliyeti yüzde yüz artmasına rağmen tarım ürünlerindeki rakamlar maalesef artmadı. Devletin tarım politikalarından kaynaklanıyor biraz da. Dolayısıyla işte burada  devlet destekleri önemli. Pamuk son derece emek yoğun bir ürün. Farklı bir şekilde desteklemek gerekli. Yoğun bir ürün olduğu için diğer ürünlere göre farklı bir şekilde desteklenmesi gerektiğini söyleyeyim.  Geçen yılki rakamlarla aşağı yukarı aynı fiyat bugünkü rakamlar. Mısır'da yapılan bir sembolik rakam vardı. Aynı sorun narenciyede aynı sorun soyada da var. Çok sorunlu bir tarımsal üretim döneminden geçiyoruz.” 

ÖZKAN: PAMUK EKİM ALANI HER SENE GERİLİYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk ekim alanının her sene gerilediğini söyledi. Doğan, “Türkiye’nin ilk turfanda pamuk hasadı başladı. Bu sene Adana genelinde 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi var. Pamuk aslında bizim Adana için olmazsa olmaz ürün. 2016 yılında pamuğa devletimizin 80 kuruşluk destek açıklamasıyla 2018 yılında pamuk ekimi 455 bin dönüm alana kadar çıktı. Ancak çiftçi pamuktan para kazanamayınca ekim alanları düştü ve şu anda 182 bin dönüm alanda pamuk ekildi. Biz devletimizden pamuğa 3-5 lira arasında prim desteği istiyoruz. Pamuk fiyatları şu anda çok düşük. Pamuğu çırçır fabrikaları şu anda 17 liradan almakta. Bu yıl biz çiftçimizin pamuğunun kilogram fiyatının en az 30 lira olmasını bekliyoruz. Pamuk desteklenirse ekim alanları da artar. Pamuk bizim için çok önemli bir ürün” ifadelerini kullandı. 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.