TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En büyük ithalatımız insan kaynağı olacak

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2022 19:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:00

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği AKAMİB  Adana’da düzenlediği törenle sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren firmaları ödüllendirdi.

Ticaret Bakan yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı  tören öncesi panelde;  global ekonomi ve politik durum açısından mobilya kağıt ve orman ürünleri sektörünün ihracat değerlendirilmesi yapıldı.

Küresel ekonomiden, ülkenin ekonomik politikasına,  yakın geçmişten günümüze damgasını vuran pandemiye kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan konular irdelendi.

Tüm sektörlerin her fırsatta gündeme getirdiği ara eleman sıkıntısı, toplantının da önemli konularındandı. 

İşsizliğin büyüdüğü, üniversiteli işsizlerin sayısının her geçen gün daha da arttığı ve işsizlerin büyük bir çoğunluğunun üniversite mezunu olduğunun konuşulduğu panelde; sektörlerin kalifiye eleman bulmakta zorlandığından, ülkede bu kadar işsiz varken, yurt dışından eleman almak zorunda kalındığından  söz edildi.  

Bu sorunun ise bölgelerdeki üretim sektörlerinin incelenerek hangi elemanlara ihtiyaç duyuluyorsa, yine o bölgedeki üniversitelerde o alanlarda bölümlerin açılması veya dönüştürülmesi, meslek liselerinin artırılması ile çözülebileceği vurgulandı.  Bugün kaynak ustası, yarın demir ustası, sonraki gün ağaç ustası ithal edersek  ve hatta  sadece evde hasta ve yaşlılara bakan yabancı kadınlara ödenen bakım ücretleriyle yılda milyon doları aşan miktarda paramızın yurt dışına aktığını hesaplarsak; bu gerçekten çok ciddi bir konu ve çok ciddi önlem alınması gerekir.

Panelde; “Böyle giderse gelecekte en büyük ithalatımız insan kaynakları olacak” sözleri ise tam da sıkıntının boyutunu sergiliyor.

İyi bir eğitim planlamasıyla hem gençlerimiz, kadınlarımız iş bulur, hem de paramız dışarı çıkmaz.  Önlem almakta daha fazla geç kalmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.