TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli farkındalığı için beyaz güvercinler uçuruldu

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2019 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2019 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Engelli farkındalığı için beyaz güvercinler uçuruldu

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli çocuklar gösteriler yapıp güvercinler uçurdu. 

Sabah saatlerinde Atatürk Parkı içerisinde düzenlenen etkinlikler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından ise, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Çok sayıda engelli vatandaşın katıldığı etkinlikte renkli görüntüler oluştu. Engelli bireylerden oluşan folklör grubu ve Bando takımı grubu alanda tüm dikkatleri üzerine çekti. Şiirlerin okunduğu, dans edip, halayların çekildiği etkinlikte bir engelli genç şiir okudu. 

2020 YILINI DEZAVANTAJLI BİREYLER İÇİN FARKINDALIK YILI İLAN EDELİM

Törenin açılış konuşmasını, Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya yaptı. Ali Duran Karakaya, engellilerin sorunlarına yönelik farkındalık yaratma çalışmalarında eksiklikler olduğunu belirterek, “Gelin hep birlikte günleri, ayları bir tarafa bırakalım, farkındalık oluşturalım. Farkında olduğumuz tüm sorunlar ortadan kalkar. Demek ki bir yerde eksik yapıyoruz. Biz dezavantajlı bireylerle ilgili sokakta, caddede, sosyal alanlarda yeteri kadar farkında değiliz. Bugün seçilmişler, atanmışlar, sivil toplum kuruluşları adına bir milat olsun. Adana’da 2020 yılını dezavantajlı bireyler için farkındalık yılı ilan edelim. Ben bu farkındalık gününün başlangıç sürecinde bizleri yalnız bırakmayan başta Sayın Valime, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilimize, İl Emniyet Müdürümüze, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze tüm katılımcı arkadaşlara eli öpülesin engelli annelerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

DÜNYA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK YÜZDE 15’İNİ ENGELLİ BİREYLER OLUŞTURUYOR

Ardından konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bahadır Ceyhanlı ise, Dünya nüfusunun yüzde 15’ini engelli bireylerin oluşturduğunu belirterek, “Uluslararası Engelliler Günü toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını, refahını teşvik etmek, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarında farkındalık yaratmak amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edildi. 7.7 Milyar olan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelli bireyler oluşturuyor. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 verilerine göre, dünya nüfusu önceden görülmemiş şekilde yaşlanmamaktadır. Nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların artışı da engelli sayısını gün geçtikçe çoğaltmaktadır.” diye konuştu.

BUGÜN BİR FARKINDALIK GÜNÜDÜR

Engellilerin her alanda sorunlarının çözülmesi gerektiğini işaret eden Ceyhanlı, “3 Aralık tarihinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu günün anlamını pekiştirecek çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bir yandan engelli hakları vurgulanırken, diğer yandan engellilerin yaşadıkları zorlukların fark edilebilmesi için çalışılıyor. Engelli bireylerin aslında diğer bireylerle eşit haklara sahip olduklarının bilinir olması için çalışılıyor. Engelli bireylerin sorunları günü birlik bir zamana sığdırılamayacak kadar ciddidir. Bugün bir farkındalık günüdür. Sorunlarla yüzleşme günüdür. Birçok yerde engelliler toplumdan uzaklaştırılıyor, ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Buda her engelli için farklı farklı sorunlar yaratmaktadır. Onlarla her alanda onların sorunlarına çözüm üretmek için uğraşmalıyız.” ifadelerini kullandı.  

VALİ DEMİRTAŞ: ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV

Son olarak konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, tüm engelli bireylerin günlerini kutlayarak sözlerine başladı. Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve onları sosyal hayatın bir parçası kılmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Vali Demirtaş, “Engelli kardeşlerimizin yaşamını kolaylaştırmak ve onları sosyal hayatın bir parçası kılmak amacıyla, Devletimiz bütün imkânlarını seferber ediyor. Bizler de Adana Valiliği olarak engelli kardeşlerimizle ilgili üzerimize düşen görevi büyük bir titizlikle yerine getirmekte ve çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürmekteyiz.” diye konuştu.

ADANA’DA ENGELLİ KİMLİK KARTI SAHİBİ 55 MİLYON 308 KİŞİ 

Adana’da engelli kimlik kartı sahibi 55 Milyon 308 kişinin olduğunu vurgulayan Vali Demirtaş, “Bu bağlamda ilimizde engelli kimlik kartı sahibi 55 Milyon 308 vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak adımları atmaya devam ediyoruz. Engelli kardeşlerimize yönelik ilimizde yürüttüğümüz çalışmaların başında, engelli evde bakım yardımı gelmektedir. Bununla birlikte kimsesiz olan ve engelli bakım merkezlerinde yatılı kalan vatandaşlarımız için de bakım ücreti ödenmektedir. Ayrıca yaşlı ve engelli kardeşlerimiz, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaktadır.  Bu yardımlarla engelli kardeşlerimize ekonomik açıdan rahat bir nefes aldırmayı hedefledik. Bununla birlikte sizlerin ve yakınlarınızın sıkıntılarını biliyorum. Bu sıkıntılarla yakinen ilgilendiğimi özellikle ifade etmek istiyorum.” dedi. 

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ

Sorunların çözülmesi için gayret gösterdiklerini işaret eden Vali Demirtaş,  sözlerini şöyle tamamladı;

“Çeşitli vesilelerle sizlerle bir arada olmak, sizlerin sevincini, kederini paylaşmak, manevi olarak bizleri de motive ediyor. Valiliğimizin kapıları sizlere her daim açıktır. O nedenle sıkıntılarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Sorunlarınıza çözüm bulunması için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz. İnsanları farklı sınıflandırmalara tabi tutmak, ötekileştirmek, engelli-engelsiz gibi ayrım yapmak, yaşantımızı zorlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Önyargılardan sıyrılıp, empati yapmayı başarabilirsek, toplumsal farkındalığı da bir nebze sağlamış oluruz. Bu vesileyle tüm engelli kardeşlerimin ve kıymetli ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum. Dünya Engelliler Gününün insanlar arasındaki engellerin kalkmasında ve duyarlılığın artmasında etkili rol oynamasını temenni ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Konuşmaların ardından engelli genç ve çocuklar halk oyunu oynayıp bando gösterisi yaptı. Bu etkinlik kapsamında Atatürk Parkı içerisindeki etkiliğin ardından kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinden Atatürk Parkı içerisinden Ziyapaşa Bulvarına çıkan kitle Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüşe, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bahadır Ceyhanlı, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya’da katıldı. 

BEYAZ GÜVERCİN UÇURULDU

Uğur Mumcu Meydanı’na gelindiğinden ise, engelli gençler protokol mensuplarıyla birlikte havaya beyaz güvercin uçurdu. Güvercin uçurulmasının ardından hatıra fotoğraflarının çektirilmesinin ardından etkinlik sona erdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.