TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ergin: Öğretmenler gününü onurlu ama buruk geçiriyoruz

Adana’da Eğitim İş üyesi öğretmenler yapıp, kokteyl düzenledi. Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, sendikalarının Öğretmenler Günü için 16 bin öğretmen ile görüşerek yaptığı araştırmanın sonucu paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2022 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ergin: Öğretmenler gününü onurlu ama buruk geçiriyoruz

Bayram BULUT- Mehmet Emin Akçay

 ADANA (İLKHABER)- Adana’da Eğitim İş üyesi öğretmenler yapıp, kokteyl düzenledi. Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, sendikalarının Öğretmenler Günü için 16 bin öğretmen ile görüşerek yaptığı araştırmanın sonucu paylaştı.

 

Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube tarafından sendika binalarında 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin burada yaptığı konuşmada, 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olduğunu söyledi. Bu öğretmenler gününde gururlu ancak buruk geçirdiklerini anlatan Ergin, “Bugün Atamızın Millet Mekteplerinin kendisine verdiği “Başöğretmen” unvanını kabul etmesinin de yıl dönümü olan Öğretmenler Günü. Ancak ne yazık ki böylesi bir günde, gururlu olduğumuz kadar buruğuz da” dedi.

 

Öğretmenlerin çalışma koşullarından bahseden Ergin, “Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştırdılar, mesleki alanlarındaki söz hakkını aldılar. Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamın yerine kadrolu, sözleşmeli, ücretli diye ayırdılar. 24 Kasım aynı zamanda Atatürk’ün öğreticiliğine saygı sunmanın günüdür. Biz bu Öğretmenler Günü’nde, tüm illerde önce Başöğretmenimizin anısına Atatürk anıtlarına karanfil bırakıp saygılarımızı ve şükranlarımızı sunmayı, ardından kamuoyuna gerçekleri anlatmayı doğru bulduk” diye konuştu..

 

Sendikalarının Öğretmenler Günü için 16 bin öğretmen ile görüşerek yaptığı araştırmanın sonucu paylaşan Ergin sözlerini şöyle tamamladı;

 “Öğretmenlerin yüzde 83.1’inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında, yüzde 61.40’ının ise geliri giderlerini karşılamıyor. Yoksulluğa mahkum edilen öğretmenler borç batağında. Yüzde 90’ı kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor, yaklaşık yüzde 32’sinin şahıslara borcu var, yüzde 43’ü ise her ay borç para bulmaya çalışıyor. Öğretmenlerin yüzde 94’ü kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Öğrencilerini kendi çocuğu gibi okutan öğretmenlerin yüzde 90’ından fazlası çocuklarının eğitim masrafları karşısında çaresiz durumda. Öğretmenlerin yüzde 97’si köyüne ve ailesinin yazlığına gitmek dışında bir tatil bilmiyor. Öğretmenlerin yüzde 91’i ek iş arıyor. Ailece ayda bir kez dışarıda yemek yiyebilen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 63. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 97’sinin maaşlarının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünmesi de sendika olarak eylemliliğimizi “öğretmene saygı” diye kurmamızın sağlaması niteliğinde.

 

 ÖMK konusunda da öğretmenler net.  Öğretmenlerin neredeyse yüzde 99’u bu ucube kanunun kendilerine bir kariyer sağlamayacağından emin. Yüzde 97’si bu kanunun, sorunlarına çözüm getirmediğini düşünüyor, yüzde 99’u ise bu kanunla mesleki itibarının artmayacağının farkında. Hatta öğretmenlerin yüzde 92’si için bu kariyer basamakları sadece bir oyalama taktiği.   Ve ne mutlu ki öğretmenlerin yüzde 96’sı bu ülkenin tek Başöğretmeninin Atatürk olduğunu ve öyle kalması gerektiğini vurguluyor. Bu duygu ve kararlılıkla tüm eğitim emekçilerinin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, öğretmenler günlerini bayram gibi kutlayabileceğimiz bir geleceği örmek için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”

 

Açıklamanın ardından ise 75. Yıl sanat galerisinde kokteyl düzenlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.