TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eruçar: 3 Aralık farkındalık ve sorunlarla yüzleşme günü olmalı

Çukurova Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Batuhan Eruçar,  3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli günü değil de, engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günü olduğunu söyledi. Eruçar, “Bugün farkındalık günüdür. Engellilikten ziyade engellemekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür”  dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2022 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2022 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Eruçar: 3 Aralık farkındalık ve  sorunlarla yüzleşme günü olmalı

Bayram BULUT / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Çukurova Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Batuhan Eruçar,  3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli günü değil de, engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günü olduğunu söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü her yıl süslü cümlelerin yer aldığı yayınlanan mesajlarla kutlanıyor. Engelli bireyler bu süslü cümlelerle yapılan açıklamalar yerine var olan sorunların çözümü için farkındalık yaratmak ve çözüm üretmek gerektiğini söylüyor.

BUGÜN FARKINDALIK GÜNÜDÜR

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Çukurova Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Batuhan Eruçar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildiğini söyledi. 3 Aralık tarihinin bir kutlama, çiçek sunma günü, engellilerin bir odaya doldurup müzik çalıp oynatma günü olmadığını belirten Eruçar, “Bugün farkındalık günüdür. Engellilikten ziyade engellemekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür”  dedi.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 15’İ ENGELLİ

Nüfusun yüzde 15’inin engelli olduğu bir dünyada, engelliler gününün bir güne sığmayacak bir gün olduğunu anlatan Eruçar, “Bugün nüfusun yaklaşık yüzde 15'inin engelli olduğu bir dünyada, engelliler günü, bir günde sığmayacak derecede önemlidir. Engellenmenin temeli ayrımcılıktır. Tutum ve davranışlar her yaş için farklı farklı sorunlar doğurmaktadır. Özellikle engelli kadınlar ve engelli çocuklar her türlü sömürü karşısında savunmasızdır. Eğer kişi zihinsel engelli ise çalışma yaşamının dışına itilir. İşte bunun gibi sebeplerden dolayı engelli sorunları, bir çerçeveye sığdırılıp, günübirlik düzenlemelerle üzeri örtülü olmayacak kadar ciddi bir gündür.” diye konuştu.

ERİŞİLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ

Engelli bireyler için erişilebilirliğin önemine vurgu yapan Eruçar, “Erişebilirlik engellerin olmazsa olmazıdır. Eğer erişebilirlik sağlamlık sağlanmış olsaydı eğitimde, sağlıkta, çalışma yaşamında kısaca yaşamın her alanında engelli, engelli olmaktan çıkardı. Engelli bireylerin yaşam kalitesi Sırf bu nedenle düşmezdi.  Sonuç olarak, spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden iş dünyasına kadar her alanda engellilerin büyük başarılar elde ettiğini, azim ve kararlılıklarıyla insanlara güç ve ilham verdiğini bilmeliyiz. Sadece fark edelim engellemeyelim” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.