TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evde bitki yetiştirme

İklim koşulların değişmesi, buna bağlı olarak tarımsal ürünlerde kalite ve verimin düşmesi, özellikle büyük kentlerde tarım arazilerinin azalması gibi faktörler, gıda arzında sıkıntılara ve fiyatlarda artışa neden oluyor. Ülkemizde ve dünyada her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi verimsiz hale gelirken artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanmasında topraksız tarım yöntemleri artık bizlere alternatif oluyor. 

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2023 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2023 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Evde bitki yetiştirme

Serhat AKARSU/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - İklim koşulların değişmesi, buna bağlı olarak tarımsal ürünlerde kalite ve verimin düşmesi, özellikle büyük kentlerde tarım arazilerinin azalması gibi faktörler, gıda arzında sıkıntılara ve fiyatlarda artışa neden oluyor. Ülkemizde ve dünyada her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi verimsiz hale gelirken artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanmasında topraksız tarım yöntemleri artık bizlere alternatif oluyor.

Ziraat uzmanlarına göre usulüne uygun üretim yapıldığında topraksız tarım yönteminin 50 kat, 100 kat insan sağlığı için daha güvenli olduğunu söylüyorlar. Dünya nüfusuna gıda temini için, var olan toprakları korumak ve üretim kalitesini yükseltmek gerekiyor. Topraksız tarımla, âtıl ve verimsiz durumdaki alanlar değerlendirilebiliyor, su ve mineral kullanımında ciddi bir tasarruf sağlanıyor.  Ayrıca yabancı ot mücadelesine gerek kalmadan, kalitesi yüksek ürünler elde edilebiliyor.

Şehir merkezlerinde, bir binanın altında ya da en üst katında, kapalı herhangi bir alanda bitki yetiştirmek gerçekten mümkün. Adana gibi büyük şehirlerde, toprak kirliliği yaratmadan, lojistiği minimuma indirerek hatta bir noktada karbon ayak izini de düşürerek bitkileri çok daha çevreci bir şekilde yetiştirmek mümkün. Bu durum ile ilgili evinin balkonunda birden fazla bitki yetiştiren ev hanımı Tülay Akarsu ile konuştuk. Tülay hanım ve mahalledeki komşuları evlerinin bir kısmında veya bahçesinde birlikte bitki yetiştiriciliği gerçekleştiriyor.

Tülay Akarsu, “Çiçek bakmak kolay bir işmiş gibi görünse de aslında oldukça zordur. Çünkü ona emek vermek ve zaman geçirmek gerekmektedir. Her gün düzenli olarak çiçeklerimle konuşur ve onlarla ilgili neler yapabileceğim hakkında çiçekle birlikte istişare yaparım. Çünkü onu sulamazsam, değer vermezsem bir gün sonra solabiliyor.” dedi.

Tülay Akarsu ve komşusu Türkan Yürek birlikte evlerinin balkonlarında bitki yetiştiriciliği yaparken aslında bitkilerle ilgili çok fazla deneyim ve tecrübede elde ettiklerini söylediler. İkisi de ev hanımı olan bu komşular birbirlerinin bitkileri hakkında yorum ve bakım işleri yürüttüklerini ve farklı bir yere gittiklerinde bitkilerinin korunması ve sulanması ile ilgili birbirlerine yardımcı olduklarını da ifade ettiler.

Türkan Yürek, “Biz bitkilerimizi korumaya ve onları yetiştirmeye gerçekten çok önem vermeye dikkat ediyoruz. Çünkü bilirsiniz ki fazla sulandıklarında ya da düzenli olarak drene edilmediğinde, bitkilerin kökleri çürümeye başlar. Çiçeklerimizi evimizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirmeye çalışırız. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duydukları için eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsak, yaprakları kararmaya başlar. Bu ve buna benzer birçok faktörü baz alarak kendimizi ona göre hazırlıyoruz ve deneyim ve tecrübelerimizi birbirimizle paylaşıyoruz.”

İki komşu evlerinde bitki yetiştiriciliği yapmak isteyen ev hanımlarına da önerilerde bulundular:

-Söz konusu ev bitkileri olduğunda, ortamdaki nem değeri çok önemlidir. Sezon değişiklikleri kadar, evinize en uygun olan çiçekleri öğrenmeniz de önemlidir.

-Gün ışığına dikkat etmelisiniz. Su kadar ışık da bir bitkinin ömrü için çok önemlidir.

- Çiçeklerinize fazla gübre eklemek etkileyici bir büyümeye sebep olur ama çok fazla eklemek saksını değiştirmek zorunda bırakabilir. Bitkiye göre farklı gübreler kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

- Bitkilerinizi yeniden düzenlemek size cazip gelebilir ev çiçekleri fazla yer değiştirmekten hoşlanmazlar. Bunu deneyip ve bazı bitkilerimizin solduğunu gördük. O yüzden aman dikkat! demek isteriz.

Son olarak her şeyden önce çiçeklerin bir canlı olduğunu ve bu yüzden çiçeklere yalnızca dekorasyon amacıyla değil bir canlı olduğunu unutmadan bakmak gerektiğini söyleyen Tülay Akarsu, çok büyük arazilere ve alanlara gerek kalmadan artık evlerimizde bitki yetiştirebiliyoruz. Herkesin bu kolaylıktan yararlanması gerektiğini söylemek istiyorum dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.