TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EYT yoğunluğu devam ediyor

Adana’da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında emeklilik için başvurular devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2023 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
EYT yoğunluğu devam ediyor

Bayram BULUT

Özel Haber

ADANA (İLKHABER)-Adana’da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında emeklilik için başvurular devam ediyor. EYT’liler emekli olmak için çaba harcarken, SGK personeli ise iş yükünün artmasından dert yakınıyor. 

EYT yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, emeklilik için başvuru yapanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerindeki telaşı devam ediyor. Müdürlüklerde emeklilik başvurusu taleplerini alan personelin yoğun mesaisi de sürüyor. Yaşanan yoğunluk zaman zaman artıyor. EYT’nin yanı sıra birde diğer işlemler için SGK’ya gelenler de bulunuyor.

UZUN BEKLEYİŞLER

SGK İl Müdürlüklerine gelenler sıra numarası alarak uzun bir bekleyişe başlıyor. Yüzlerce kişilik sırayı bekleyen vatandaşlar sıranın kendilerine gelmesiyle işlemlerini yapıyor. SGK personelleri sık sık vatandaşları e Devlet üzerinden yapılan başvurular konusunda bilgilendiriyor. Birçok vatandaşın e Devlet üzerinden başvuru yapmasına rağmen bir sorun yaşamamak için SGK İl Müdürlüklerine gelerek tekrar görüşmek için sıra alıyor. Durum böyle olunca yoğunluk arttıkça artıyor.

İŞ YÜKLERİ ARTTI

Vergi ile pirim aflarının da iş yüklerinin artırdığına dikkat çeken personeller son dönemde yaşanan yoğunluğun bu nedenle daha da arttığına dikkat çekiyor. SGK personelleri iş yüklerinin fazla olması nedeniyle sık sık basın açıklamaları yapıyor. Son olarak Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından tekrar aynı konuyla ilgili Adana SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

DETAYLARI ANLATTI

  BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, EYT ve vergi ile pirim aflarının iş yüklerini arttırdıklarını söyledi. İş yoğunluklarının arttığı SGK’larda uzun kuyrukların oluştuğunu belirten  Güney, “Herkesin yakından takip ettiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme Meclisten geçerek yasalaştı. Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak'ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm Sosyal Güvenlik Merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur olmuş, hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmış, daha da artacağı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

SIKINTILAR YAŞANIYOR

Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının çok büyük sıkıntılara neden olacağına dikkat çeken Güney, “Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi ‘artık yeter’ diyor. SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılmıştır. Sendikamızın yaptığı Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen ikramiyelerimiz verilmemiştir. Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK Emekçisi görülmemiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir” dedi.

MESAİ ÜCRETLERİ

Mesai ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çeken Güney, “Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri için uygulanan fazla mesai ücreti günün koşullarına uygun olarak güncellenmelidir. Öyle ki kurumda işçi statüsünde çalışanlar için İş Kanununa göre belirlenen saatlik fazla mesai ücreti 66,00 TL iken memur kadrosunda çalışanlar için bu tutar 27,00 TL gibi kabul edilemez bir rakama tekabül etmektedir. SGK emekçileri arasındaki bu eşitsizliğe son verilerek memur kadrosundaki emekçilerin fazla mesai ücretlerinin bir an evvel artırılmasını talep ediyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. Haklı taleplerimiz karşılanıncaya, mağduriyetimiz giderilinceye kadar eylemlerimize devam edeceğimizi buradan yetkililere duyuruyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

EK ÖDEMELER

Ek ödemelerden bahseden Güney, “Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.