TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EYT’de asılsız iddialar kafa karıştırıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlenmesi ile ilgili ortaya atılan asılsız iddialar nedeniyle vatandaşların kafaları karıştı. Vatandaşların merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlenmesinden henüz mecliste görüşülmemişken ortaya çeşitli spekülasyonlar atılmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2023 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
EYT’de asılsız iddialar  kafa karıştırıyor

Selma ATAŞ

ADANA (İLKHABER) - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlenmesi ile ilgili ortaya atılan asılsız iddialar nedeniyle vatandaşların kafaları karıştı.

Vatandaşların merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlenmesinden henüz mecliste görüşülmemişken ortaya çeşitli spekülasyonlar atılmaya devam ediyor. Kimileri EYT ile ilgili resmi nitelik taşımayan belgeler paylaşıyor, kimileri ise sosyal medya üzerinden ortaya farklı iddialar atıyor. Maaşların normal emekli maaşlarından az olacağını iddia edenler, 5 bin gün biriminin üzerinde kadınlar için prim isteneceğini öne sürenler ve benzeri birçok konuda ortaya atılan iddialar vatandaşların kafalarını karıştırıyor.

2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı EYT’nin düzenlemesini içeren kanun teklifinin, Şubat ayında yasalaşması bekleniyor. 23 yıllık problemin çözümüne ilişkin teklif, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek.

TBMM Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Meclis'te  düzenlediği basın toplantısıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeyi içeren kanun teklifini   Meclis Başkanlığına sunacaklarını belirtti. Akbaşoğlu, "Şubat ayı içerisinde bunu Meclis'in takdiriyle yasalaştırıp bütün EYT'li kardeşlerimizin mart ayında emeklilik maaşlarını almalarını hep beraber sağlayacağız." diye konuştu.

 Ortaya atılan ve vatandaşların kafalarını karıştıran iddialarla ilgili ise SGK açıklama yaptı. EYT'lilerin yüzde 30'luk zamdan yararlanamayacağı ve en düşük maaşın 5.500 TL olarak uygulanmayacağı iddialarıyla ilgili SGK'dan açıklama geldi. EYT'lilerin aylık hesaplamalarında farklı bir hesap yapılmayacağını belirtilen açıklamada, "Hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir. 5 bin 500 TL'nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

 Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır. Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir. Yapılan son düzenleme ile en düşük aylık miktarı dosya bazında 5 bin 500 TL'ye yükseltilmiş olduğundan 5 bin 500 TL'nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.