TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Formda bir ‘Yaz’ için neler yapılmalı?

Yaz mevsimi, yıl boyu geçen yoğun bir iş dönemi sonrası dinlenme, yeniden toparlanma zamanı olarak karşımıza çıkar.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2022 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2022 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Formda bir ‘Yaz’ için neler yapılmalı?

Serhat ŞANLI / ÖZEL HABER

ADANA(İLKHABER) – Yaz mevsimi, yıl boyu geçen yoğun bir iş dönemi sonrası dinlenme, yeniden toparlanma zamanı olarak karşımıza çıkar. Tabi ki tatilin en çok tercih edildiği Yaz aylarında artan hava sıcaklığı, nem beraberinde beslenme ve yaşam tarzımızda bazı değişiklere neden olur. Peki! Yaza formda girmek, dinlenip yeniden enerjimize kavuşmak, istenilen vücuda sahip olabilmek ve daha öncelikle sağlıklı olmak için neler yapmalıyız?

Gazetemize konuşan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, yaz döneminde formda olmak, daha sağlıklı ve zinde kalmak için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Yaz aylarında hem daha rahat fazla kiloları kilo vermek, hem de daha sağlıklı kalmak için bazı tüyolar veren Şenses, “Tatil deyince çoğu kişi genellikle denizi tercih eder. Tabi, yayla, köy-kasabasına gidenler de olmakta.. Öncelikle her zaman dediğimiz gibi sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı beslenme önemli.. “ dedi.

Şenses, “Tatilde de sağlıklı kalmak için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Yaz aylarında tatil, eğlence derken, sağlığımızı ihmal etmemeye dikkat etmekte fayda var. Ayrıca bunaltıcı yaz sıcaklarında metabolizmamız daha hızlı olur. Yaz aylarında dikkat edersek fazla kilolarımızı da daha rahat verebiliriz” diye konuştu.

KAHVALTI

Sağlıklı bir yaz için önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, şu bilgilere yer verdi;

“Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı her zaman kahvaltıdır. Güne kaliteli bir kahvaltı ile başladığımızda metabolizmamızın daha hızlı çalışmasına yardımcı oluruz. Kahvaltıda ise hem protein hem de lif açısından zengin besinler tercih ederek vücudumuza daha uzun süren tokluklar yaşatabiliriz.

Protein açısından zengin peynir, yumurta, süt gibi besinler kahvaltının baş tacı olmalı; lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek veya yulaf ezmesi ile tamamlanmalı; vitamin ve mineral için domates, salatalık, yeşillikler veya meyve ile zenginleştirilmelidir.

Tabi çoğu kişi sıcaklarda kahvaltı yapamadığını söyler. Ancak kahvaltının önemli bir öğün olduğu unutulmamalıdır. Eğer sıcaklarda kahvaltı yapamıyorum diyenlerdenseniz; 1 dilim karpuz (yaklaşık 3 kiloluk bir karpuzun 1/10 u yani 200 gram), 1 dilim beyaz peynir, 2 adet tam ceviz, 1 ince dilim tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz.

LİFLİ GIDALARI TERCİH EDİN

Yaz döneminde kuru bakliyat, sebze ve meyve tüketimini arttırmak lif açısından zengin bir beslenme sağlayacak ve sizi tok tutacaktır. Kilo kaybı açısından kuru bakliyat ve sebze ağırlıklı beslenme avantaj sağlayacaktır. Ayrıca aldığınız kaloriyi et, tavuk ve balık tükettiğiniz öğüne kıyasla düşürür. Bu demek değildir ki bu protein kaynaklarını hiç kullanmayalım. Yanında bol salata ile kullanalım, ama sebze tüketimine daha fazla özen gösterin.

Bununla beraber bitkisel kaynaklı proteinleri de ihmal etmemeliyiz Özellikle haşlanmış kuru bakliyatlar ile hem lezzetli hem de formunuzu koruyacak alternatifler yaratabilirsiniz. Faydasını göreceksiniz.

Çeşit çeşit meyveleri bulmak yaz aylarında daha kolay olur. O nedenle meyveleri ara öğün olarak alabilirsiniz. Çünkü en iyi ara öğün alternatifi meyvelerdir. Yaz aylarında uzun günlere paralel olarak öğleden sonra süre olarak da uzun olduğundan, ara öğün yapmak, akşam yemeğinde kontrollü sağlamada yardımcı olacaktır. Hem hafif, hem de faydalı olacaktır.

Akşam yemeğinden sonraki ara öğünlerde de meyve tercih edilebilir. Tabi akşam yemeğinden sonra tüketeceğiniz meyve 2 porsiyonu geçmemelidir. Çünkü mideyi fazla yormamak gerekir.

DAİMA SU

Yaz aylarında çok terleme doğal olarak olacaktır. Bu terleme ile kaybettiğimiz sıvıyı karşılamanın en kolay ve yolu da tabi ki su içmektir. Yaz aylarında günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca su içmek için susamayı beklememek gerekir. Tatilde sık sık havuzda, denizde olanlar ve klimalı ortamda bulunanlar serinlik hissi yaşamaları nedeniyle suya ihtiyaçları yokmuş gibi hissedebilirler.

Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve sporcular aşırı su kaybettiklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Ayrıca kalorili içeceklere dikkat! Kalorili yiyecekler kilo aldırmaya yardımcı olur. O nedenle aşırıya gitmekten kaçınmalıyız. Hem su hem de mineral kaybınızı karşılamak için 1 su bardağı yoğurdu çırpıp içerisine su yerine 1 adet soda eklediğinizde tuz atmaya ihtiyaç duymadan sağlıklı ve tokluk sağlayan bir ara öğün yapmış olursunuz.

SPOR YAPIN, YÜRÜYÜŞ YAPIN

Tatil dönemlerinde kimi tam tatil havasına girer ve hep hareketsizliği tercih eder. Ancak bu yanlış bir tercihtir. Hatta kimileri özellikle öğle saatlerinde yerimden dahi kalkacak halim yok der. Uyur ve ya televizyonun karşısında zaman geçirir. Günün sıcak saatlerinde spor yapmak sakıncalı olur.

Havanın serinlemeye başladığı ve yağ yakma işleminin daha aktif olduğu akşam saatleri spor yapmak için tercih edilebilir. Bunu her gün yapamıyorsanız dahi haftada 2-3 saat egzersiz veya yürüyüş yapabilir. Fazla kilolarınızı verebilirsiniz.

Gün içerisinde 10 bin adım atmaya çalışmak hem sağlık için hem de formunuzu korumanız için uygulayabileceğiniz bir yöntem olabilir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.