TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıl dönümü: Olayların kronolojik gelişimi

Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan hain darbe girişimini her yıl demokrasi ve milli birlik günü olarak anıyor. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlü bir şekilde gerçekleştirdiği bu karanlık olay, Türk milletinin cesareti ve kararlılığı sayesinde püskürtüldü. İşte 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbenin kronolojik gelişimi..

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıl dönümü: Olayların kronolojik gelişimi

Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan hain darbe girişimini her yıl demokrasi ve milli birlik günü olarak anıyor. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlü bir şekilde gerçekleştirdiği bu karanlık olay, Türk milletinin cesareti ve kararlılığı sayesinde püskürtüldü.

15 Temmuz 2016 saat 20.30 civarında başlayan darbe girişimi, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki FETÖ bağlantılı unsurlar tarafından planlandı. Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda silah sesleri yükselmeye başladı, askerler dışarıdakilere ateş açtı. Aynı saatlerde İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri darbeciler tarafından trafiğe kapatıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, 23.05'te televizyon kanallarına bağlanarak Türkiye'nin bir kalkışma girişimiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gece saatlerinde tatil için bulunduğu Marmaris'ten İstanbul'a gelerek, halkı meydanlara çağırdı ve darbecilere karşı direnme çağrısında bulundu.

15 temmuz askeri darbe

Türkiye genelinde halk, sosyal medya ve televizyon aracılığıyla bir araya gelerek darbecilere karşı direniş gösterdi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde vatandaşlar, tankların önüne yatarak darbeye karşı duruş sergiledi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere stratejik noktalara yönelik darbe girişimleri milletin direnişiyle püskürtüldü.

Sabah saatlerine gelindiğinde darbeci askerlerin büyük çoğunluğu teslim oldu veya etkisiz hale getirildi. Türk milleti, demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmış, darbe girişimini boşa çıkarmıştı. Darbe girişimi sonrasında Türkiye genelinde başlatılan operasyonlarla birlikte binlerce FETÖ mensubu asker ve sivil gözaltına alındı ve adalet önüne çıkarıldı.

15 Temmuz'u neden kutluyoruz?

15 Temmuz, Türkiye için demokrasi ve milli birlik günü olarak her yıl anılıyor. Bu gün, milletin birlik ve beraberlik içinde gösterdiği kararlılık ve cesaretin simgesi olarak yaşatılıyor. Halk, o geceyi unutmadı ve unutmayacak; demokrasiye olan inancını ve birlik ruhunu her yıl bu tarihte yeniden pekiştiriyor.

15 temmuz darbe girişimi

15 Temmuz Darbe Girişimi Kronolojisi

Saat 20.30: Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda silah sesleri duyulmaya başlar. Bir grup asker darbe girişimini başlatır.

Saat 21.00 - 23.00: İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri darbeciler tarafından trafiğe kapatılır. İlk kez sosyal medyada darbe girişimi haberleri yayılmaya başlar.

Saat 22.45: Başbakan Binali Yıldırım televizyon kanallarına bağlanarak Türkiye'nin bir kalkışma girişimiyle karşı karşıya olduğunu duyurur.

Saat 23.00 - 02.00: Ankara'da TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere stratejik noktalara saldırılar düzenlenir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatil için bulunduğu Marmaris'ten İstanbul'a geçer.

Saat 02.00 - 04.00: Halk, sosyal medya ve televizyon aracılığıyla bir araya gelerek darbecilere karşı direniş göstermeye başlar. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde vatandaşlar sokaklara dökülür.

Saat 04.00 - 07.00: Sabah saatlerine gelindiğinde darbeci askerlerin büyük çoğunluğu teslim olur veya etkisiz hale getirilir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve diğer stratejik noktalar kontrol altına alınır.

darbeci generaller

Saat 08.00 - 12.00: Türkiye genelinde operasyonlar başlatılır. Binlerce FETÖ mensubu asker ve sivil gözaltına alınır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkı meydanlara çağırarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkılması çağrısında bulunur.

15 temmuz askeri darbe

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.