Adana'da dolu yaraları sarılmadan don alarmı

Adana’da Karataş ve Yumurtalık’ta dolu yağışının neden olduğu hasarın etkileri sürerken, hava sıcaklıklarındaki ani düşüşle birlikte bölgede zirai don riski ortaya çıktı. Üreticiler, narenciye ve hassas ürünlerde yeni kayıplar yaşanmaması için uyarılırken, çiftçi iki afet arasında önlem almaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2026 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2026 09:59
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Adana'da dolu yaraları sarılmadan don alarmı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geçtiğimiz günlerde Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Bebeli ve Adalı mahalleleri ile Yumurtalık ilçesi Yeşilköy Mahallesi’nde etkili olan dolu yağışını hatırlatarak, bu afette narenciye başta olmak üzere ekili ve dikili tarım alanlarının ciddi zarar gördüğünü söyledi. Doğan, üreticilerin hâlihazırda dolu hasarının yaralarını sarmaya çalıştığını belirtti.

Dolu yağışının ardından hava sıcaklıklarında yaşanan düşüşe dikkat çeken Doğan, bölgede şimdi de zirai don tehlikesinin gündeme geldiğini vurguladı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan son verilere göre 2 ve 3 Ocak tarihlerinde zirai don beklendiğini ifade eden Doğan, çiftçilerin bu süreci en az kayıpla atlatabilmesi için gecikmeden önlem alması gerektiğini söyledi.

Tarımın büyük ölçüde doğal koşullara bağlı yürütüldüğünü hatırlatan Doğan, geçmiş yıllarda yaşanan don olaylarının üretimde ciddi kayıplara yol açtığını da dile getirdi.

Belirtilen tarihlerde gece hava sıcaklığının eksiye düşme riski olduğunu ve bu nedenle don riskine karşı don pervaneleri olan bahçelerde bunların çalışır durumda olması gerektiğini söyleyen Doğan, “Bununla birlikte yer altı sulama ve yağmurlama sistemlerinin zamanında devreye alınması büyük önem taşıyor” dedi.

Başkan Doğan, bölgede yaygın olarak yetiştirilen mandalina, portakal, marul ve lahana gibi ürünlerin don tehlikesi altında olduğuna dikkati çekerek, “Don riskine karşı üreticilerin azami hassasiyet göstermesi ve meteorolojik uyarıların yakından takip etmesi gerekiyor. Hem dolu afetinden etkilenen hem de don riskiyle karşı karşıya olan tüm çiftçilere geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.