Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye güncellenmiş fay hattı verileri

Türkiye'nin yenilenmiş diri fay hattı haritasına göre Hatay ve Osmaniye birinci derecede bölgede, Adana iki, üç ve en az riskli derecelerdeki bölgede, Mersin ise üçüncü derecede riskli bölgede yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 12:24
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye güncellenmiş fay hattı verileri

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Türkiye'nin yenilenmiş diri fay hattı haritasına göre Hatay ve Osmaniye birinci derecede bölgede, Adana iki, üç ve en az riskli derecelerdeki bölgede, Mersin ise üçüncü derecede riskli bölgede yer alıyor. Adanalı deprem uzmanı Melih Baki, fayların değil basıncın deprem ürettiğini söyledi.

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrasında Adanalıların yakından takip ettiği uzman isim Melih Baki, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Türkiye'nin yenilenmiş diri fay hattı haritası ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkezi Onur Kurulu Üyesi Melih Baki, olası depremler konusunda Adana'nın fay hattının rahat olduğunu, Hatay'ın fay hattının ise rahatladığını ifade etti.

Adana ve Hatay'da 5’ten daha küçük depremlerin sorun yaratmayacağı bilgisi veren Melih Baki, "Adana için Saimbeyli, Kozan ve Aladağ arasında olan artçılar sorun yaratmaz. Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl arasında hareket eden ikinci blok yerine henüz oturmadı. Artçısı olursa (6-6.5 arası) o bölge uzun yıllar rahatlayacak. Kıbrıs, Ege ve Marmara Bölgesinde de enerji birikimi var. Basınç ve enerji birikiminin yöneldiği yerler bu bölgeler. Yakın zamanda sıkıntı yaratacak büyük deprem beklentimiz yok. Bölgeler 24 saat kesintisiz izleniyor. Ancak bazı bölgelerde yüzeye yakın olmayan örtülü fay hatları bulunuyor. Fay deprem üretmez. Basınç deprem üretir. Yani fay stres biriktirir.” dedi.

MTA’nın güncellenmiş diri fay haritasına göre Türkiye'de 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fayın yer aldığını söyleyen Melih Baki, “Bu verilere göre Çukurova Bölgesi’nde yer alan Hatay ve Osmaniye birinci derece riskli bölgede, Adana il genelindeki yerleşim bölgelerine göre iki ve üçüncü, aynı zamanda en az riskli, Mersin ise üçüncü derece riskli bölgede yer alıyor.” diye konuştu.

DOĞU ANADOLU FAYI

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ediyor ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlıyor, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor.

Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalıyor.

BATI ANADOLU FAY HATTI

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor.

Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i içine alıyor. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzuyor.

MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay, Kuzey Anadolu hattında yer alıyor.

İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

BİRİNCİ DERECE, İKİNCİ DERECE, ÜÇÜNCÜ DERECE VE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Haritaya göre birinci derecede olan iller şöyle: “İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.”

İkinci derece riskli illerse şöyle: “Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyonkarahisar, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.”

Haritada üçüncü dereceden riskli iller şöyle: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana’nın bazı bölgeleri, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

 Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller: “Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.”

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.