SON DAKİKA
Hava Durumu

Arıcılar’da yer sorunu

Elazığ Valiliği tarafından Adana arıcılarının il sınırlarındaki yaylalara kovanlarını çıkartmaları yasaklandı. Yasaklanan bölgelere giden arıcılar jandarma engeli ile karşılaştı.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2014 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2014 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Arıcılar’da yer sorunu

p { margin-bottom: 0.08in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER )Elazığ Valiliği tarafından Adana arıcılarının il sınırlarındaki yaylalara kovanlarını çıkartmaları yasaklandı. Yasaklanan bölgelere giden arıcılar jandarma engeli ile karşılaştı. Durumdan şikayetçi olan bir çok arıcı Adana’ya geri dönmek zorunda kaldı. Geçici izin almayı başaran arıcılara ise kovan sayılarının fazla olduğunun söylendiği ve bu nedenle izin verilmedi ileri sürüldü.

Konuyla ilgili Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, ile sizler için bir röportaj gerçekleştirdik. Muhabirimiz Bayram Bulut’un sorularını yanıtlayan Otlu, dikkat çekici ifadelere yer verdi. Otlu, Elazığ Valiliği tarafından gezici arıcılara yönelik bir yasaklama getirildiğini ve bu yasaklamayı Jandarma denetiminde arıcılar üzerinde gerçekleştirildiğini savundu.

Otlu, yaşanan yasaklama ile hem ülke ekonomisinin hem de vatandaşların olumsuz etkilediğini söyledi. Otlu, yüksek kapasiteli yerlerde az kapasite ile arıcılık yapılmasına izin verildiği bu nedende doğu bölgesinde çok fahiş fiyatlarla bal satışlarının gerçekleştirildiğini aktardı. Vatandaşların bu nedenle balı pahalıya yemek zorunda kaldığını işaret eden Otlu, bu duruma bir çözüm getirilmesini istedi.

Soru: Arıcılar olarak Elazığ’da bir takım sıkıntılarla karşılaştığınız söyleniyor. Acaba nedir bu sorunlar sizden tam olarak öğrenebilirmiyiz?

Ahmet Turan Otlu : Bu yıl daha önceki yallarda olmakla beraber gezginci arıcıların gittikleri yerlerde sıkıntıları çok büyüdü. Bir yıldır Elazığ ilinde özellikle Sivrici ve Maden ilçelerinde sıkıntı vardı. Elazığlı aracılar, Adana’ya, Mersin’e, Hatay’a, Antalya’ya, Muğla’ya arılarını kışlatmak üzere getiriyorlar. Ama maalesef bizim aracılar oraya gittiği zaman bu defa gelmemelerini istemiyorlar. Onlar zan ediyorlar ki başka arıcı gelmezse oradaki balların hepsini kendilerinin arıları toplayacak. Oysaki balı yapan hava iklim ve arının mevcududur. Bizim Adana’da bu sene her yıl binlerce ton ayçiçeği balı oluyordu. Arıcılar bu yıl arılarını içlerine koydular ama bal alamadılar. İklim iyi gitmedi istikrarsız gitti. Rutubet olmadı, bazen sıcak bazen soğuk gitti. Neticede bal olmadı. Yani balı gelecek gezginci aracıyı yasaklamakla fazla alacaklar diye bir kural yoktur.

Soru: Gitmenizi istememelerinin tek sebebi daha fazla bal alabilme talepleri mi?

Ahmet Turan Otlu : Oradaki arıcılar başkaları gelmesin biz balımızı fahiş fiyatla satalım diyorlar. 80 TL’ye 100 TL’ye bal satıyorlar. Ama bizim arıcılar teknik çalışıyor. Buda bal fiyatlarına da yansıyor. Bu olay Türkiye’deki arıcılığı bitirir. Onlar geliyorlar burada başımızın tacı oluyorlar. Biz onlara hiçbir şey demiyoruz. Ama onlar bizleri koymuyorlar. Şimdi gidiyorlar mülki amirlerine sızlanıyorlar. Tabiî ki vali ve kaymakam arıcılığı bilmezler. Arıcılık çok teknik bir konu. Onların demesi ile arıcılarımız kısıtlanıyor.

Soru: Yaşanan bu olay bal kayıplarına neden olur mu?

Ahmet Turan Otlu : Bu sene sadece Elazığ bölgesinden dolayı kaybedeceği balı bin ton civarında olmasını tahmin ediyoruz. Bu hem arıcıların hem ülke ekonomisinin zararınadır. Çünkü buradaki bal toplanmadığı zaman güneşte kurur gider. Oysaki arılar gittiği zaman onu bala tahül eder memleket kazanır. Bu nedenle arıcılık yönetmeliği var. Yönetmeliğin 5. Maddesinde İlçe tarım müdürlükleri yetkili kılınmış. Her ilçe ve il tarım müdürlüğünde arıcılığı bilemeyen eleman olabiliyor. Maalesef, arıcılık bilgi ve tecrübe ister.

Soru: Bir tek Elazığ’da mı bu uygulama yaşanıyor?

Ahmet Turan Otlu : Bu olay Elazığ’da başladı. Arkasından Malatya devreye girdi. Sonra Adıyaman Sincik’te böyle bir yasaklama görüldü. Artık bizim bilmediğimiz birçok yer var. Her vilayetteki arıcı yabancı arıcının gelmesini istemiyor. Şimdi Malatyalı arıcının bir sorunu yok geliyor kışın rahatlıkla arısını kışlatıyor. Baharda alıyor kendi memleketine götürüyor. Hiçbir aksama olmuyor. Ama bizim arıcı ne yapıyor. Gittiği zaman orada bir meraya koyması lazım. Ama karar alınıyor konulmasına izin verilmiyor. Arıcılık gittikçe daralıyor. Biz bu şartlarda gezginci arıcılık önlenirse, dünya ülkeleri ile biz rekabet edemeyiz. Bizde bal fiyatları çok yüksek. 80 TL’ye 100 TL’ye bir bal fiyatı olamaz. Bu fiyatlar çok fahiş fiyatlar. Eğer arıcılar böyle paralar kazansalar fabrikatör olurlardı. Doğudaki arıcılar bal fiyatlarını yüksek tutuyor. Buda vatandaşların bal tüketimine olumsuz etki ediyor. Bu tür yöresel kayırmalar sonucu bal üretimi gittikçe azalıyor. Arıcılar gün gelecek hiçbir yere gidemeyecek olacak ve sonunda bu işi bırakmak zorunda kalacak.

Soru: Arıcılar Adana dışında mı arıcılık yapıyor?

Ahmet Turan Otlu : Bizim Adana’da iki binin üzerinde kayıtlı arıcı üyemiz var. Bunların çoğu Adana dışında arıcılık yapıyor. Her yıl 3 Bin 5 Bin kovan konulan yerlere artık 300-400 kovan konulmasına izin veriliyor. Bizde bal fiyatları maalesef Avrupa’dan pahalı. Sebebi üretimin az olması. Bizim gezginci arıcılar daha ucuza balı mal ediyor. O yerlerdeki arıcılar daha az bal üretip daha yüksek fiyata satıyorlar.

Soru: Size buraya gelmeyin diyen arıcıları gerekli yerlere bildiriyor musunuz?

Ahmet Turan Otlu : Evet gerekli yerlere bildiriyoruz. Arıcılık yönetmeliğinin 5. Maddesi İlçe Tarım Müdürlüklerini yetkili kılmış. İlçe müdürlüklerinin bu kararını bakanlık bile değiştiremiyor. Yetki artık oranın 2 tane teknik eleman yada arıcılığı bilen 1 bir kişi böyle kara alıyor.

Soru: Siz yalnızca doğu bölgesine mi götürüyorsunuz arıları?

Ahmet Turan Otlu : Mayıs ayından itibaren bizim arıcılarımızın yüzde 99’u yayla bölgelerine gider.

Soru: Adana’nın yaylalarında da arıcılarımız var mı?

Ahmet Turan Otlu : Evet yaylalarda da arıcılarımız var ama çok az sayıları. 525 Bin arı kovanı mevcudumuz var. Buralar bizim arıcılarımızı karşılamaz. Ama Adana arıcılık merkezi. Mesela yılda 10 Bin ton bal üretiyor. Tüik Rakamlarına göre yıllık 8 Bin 600 ton üretimimiz var. O nedenle bizim arıcılarımız o bölgelere gidemezlerse bu işi bırakmaları gerekiyor. Gidecek başka yer yok. Yıllardır gittikleri yerlere artık alınmıyorlar. Biz arılarımızı istediğimiz gibi gezdire bilmeliyiz.

Soru: Sizin tam olarak talebiniz nedir?

Ahmet Turan Otlu : Bizim talebimiz şu. Gidip Hakkari’de bir dükkan açabiliyorsak, İstanbul’da bir dükkan açabiliyorsak bu arıcılığı da istediğimiz yerde yapıp gezdirebilmeliyiz. Yer sahibi ile anlaştıktan sonra tabiî ki. Çevreye bir zarar vermiyorsa, çevreye zarar vermiyorsam ben o aracılığı yapabilmeliyim.

Soru: Bu yasaklamayı tam olarak kim getirdi?

Ahmet Turan Otlu : Elazığ’da 4-5 yıldır bir sorun var. Sivrice ilçesinde İl Tarım Müdürlüğü bir karar almış. Bir kapasite raporu hazırlanmış mülki amirlerce. Jandarma’nın sanki başka bir işi yokmuş gibi arıcılarımızı tek tek gezerek konaklama belgesi soruyor. Geliyor. Çoluk çocuklarının yanında karşılarına çıkıyor. Çocuklar jandarmayı gördüğü zaman korkuyorlar. Bizlerin üzeri kaçakçılardan fazla gelinir oldu. Vilayetlerde de bul olmaya başladı. Netice olarak yerli arıcılar mülki amirleri zorluyorlar. Düşük kapasiteli yılda 3 Bin -4 Bin kovanı doyura bilen yerlere 300 400 kovanlık yer veriyorlar.

Soru: Sizleri Jandarma mı yalnızca engelliyor? Evet Jandarma engelliyor. Ancak onlara talimat verenlerde tabiî ki mülki amirler.

Ahmet Turan Otlu : İl Tarım Müdürlüğü bir komisyon oluşturuyor. Bunun içinde valilikte var Jandarmada var, başka kuruluşlarda var. Bunlar karar alıyorlar bir köye şu kadar arı konulacak diyorlar. Hal bu ki oranın kapasite oranı daha yüksek. Arıcı 300 adet kovan getiriyor. Getirilen kovanın 100 tanesini geri götür diyorlar. Bu arıcı bu 100 kovanı nereye götürebilir.

Soru: Adana ve çevresinde var mı böyle bir uygulama?

Ahmet Turan Otlu : Hayır Adana ve Çevresinde böyle bir uygulama yok. Adana kışlatma bölgesi biz Türkiye’nin her yerinden gelen arıcıları kucaklıyoruz. Kimse ye ayrımcılık yapmıyoruz.

Soru: Daha önce böyle bir yasaklama uygulaması ile karşılaştınız mı?

Ahmet Turan Otlu : Daha öncede zaman zaman oluyordu bu tür sıkıntılar ama bu yılki kadar yoğun değildi. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde maalesef şuanda arıcılarımızı kaldırıyorlar.

Sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.