TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aydoğan, sorunları anlattı çözüm istedi

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) 7 No'lu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan, PTT çalışanlarının dağıtım ve benzeri konularda yaşanan sıkıntıların çözülmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2023 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
Aydoğan, sorunları anlattı çözüm istedi

Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER)-  HABER-SEN 7 No'lu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan,  PTT çalışanlarının sorunlarını anlattı. Meslek hastalıkları, eksik personel, dağıtım alanlarında yaşanan sıkıntılardan bahseden Aydoğan, bu sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 2018 yılından beri de personel alımının yapılmadığını savunan Aydoğan, iş yoğunluğu nedeniyle PTT'deki çalışanların evde aileleriyle huzuru bozulduğunu dile getirdi.  Özellikle eksik personel nedeniyle iş yoğunluğu artan çalışanların meslek hastalıklarına yakalandıklarını ve kimi zaman ise kalp krizi ve benzeri durumlardan hayatlarını kaybettiklerini öne sürdü. 

Gaziantep’te çalışan bir memurun kalp krizi geçirdiğini anlatan Aydoğan, “Burada çalışan başka bir memur olsaydı kalp masajı yaparak veya hızlıca 112’yi arayarak belki de o memuru kurtarabilirdi. 
 Tek memur çalıştırılması ile vatandaşlarda mağdur olup uzun süre sıra bekleyebiliyor. Tek çalışma insani de değildir. Sorunlar maalesef her geçen gün artıyor.  Dağıtıcılar mutsuz, huzursuz, gergin  kendini  iyi hissetmiyor. Dağıtımda sorunlar yaşanıyor.  Çalışanların vicdanına göre, mesai saatine göre ve en temel hizmet hakkı üzerinden kamu hizmetinin verilmesini ifade ediyoruz.   Dağıtıcı 130 tane dağıtım gönderisi alıyor üzerine. Bunun en azından yüzde 80, 90’a varan teslim oranı olacak deniliyor. İşte bu mümkün değil. Yani nasıl mümkün değil? Bazı yerlerde mümkün olabiliyor ama buda sınırlı. Mesela büyük bir iş hanı var. 300 tane avukatın olduğu bir iş hanında belki  orada yüzde elli  gönderimi teslim edebilir. Bu çok mümkün. Çok çok lokal kısa bir alanda çünkü” şeklinde konuştu.

Dağıtıcıların yeterli dağıtım yapmadığını düşünenlerin kontrol edecek kişilerle birlikte gönderilerek gerçeği gözleri ile görmeleri gerektiğini belirten Aydoğan, “Artvin'in, Şırnak'ın, Hakkari'nin, Aladağ'ın ya da Adana'nın böyle çok böyle engebeli olan yerlerinde, sokak numaralarının çok sağlıklı olmayan yerlerde dağıtımı bu şekilde bir sayı üzerinden dayatılması mümkün değil. Mümkünatı varsa ya da işini yapmayan varsa kontrol ederler. Yanlarına kontrol eden birisini versinler, birlikte gidip görsünler. Kaç tane dağıtılabiliyor? Çalışanlar dağıtım yapmasın demiyoruz. Bilakis kamu hizmetini en iyi şekilde verilsin ama bunun hukuka uygun ve resmiyete uygun bir şekilde verilmesini istiyoruz.  Herhangi bir tebligatla ilgili bir durum söz konusu olduğunda bir kamu çalışanı ağır ceza mahkemelerinde yargılandığı ortada. Kurum bu durumunu görmüyor. Personel eksikliğini görmüyor. Avrupa'da mesela Almanya'da olsun, İngiltere'de, Fransa'da ortalama nüfusumuz aynı.  Ama personel sayıları bizden çok çok fazla. Bu ülkeler üretim yapıyor. Bu ülkelerin ekonomisi güçlü.  Ürettikleri için. Avrupa’da çalışma saatlerinin düşürülmesi konuşuluyor. Fakat bizde daha erken gelip çalışması, mesaiye kalması, cumartesi çalıştırılması ve benzeri konular dayatılıyor. Avrupa ülkeleri verimi arttırmak için çalışmalar yapıyor ancak bizde durum farklı oluyor” ifadelerini kullandı.

PTT  çalışanlarının meslek hastalarına yakalandıklarını anlatan Aydoğan, “Meslek hastalıklarının en fazla yaşandığı kurum PTT. Ağır bir sır çantası ile ve ellerinde belli bir kiloda dağıtım malzemeleri ile çalışıyorlar. Birçok arkadaşımızın varis sorunu yaşadığı, bel fıtığı sorunu yaşadığı, fiziksel görünümünde bir deşiğim söz konusu olduğunu görüyoruz. Omuzları yük taşımaktan düşük hale geliyor. Yani fiziksel bir tahribata uğraması gibi meslek hastalıkları yaşanıyor.  İzmir'de bir kadın arkadaşımız vefat etti. Yani doktorların ifadesiyle beyin kanaması geçirmiş sıcaktan dolayı. Personeller sıcakta, kışın soğukta işlerini en iyi şekilde yerlerine getirmeye çalışıyorlar. Ortalama taşıyıcılarımızın taşıdığı sırt çantası 10 kilo, 12 kilo geliyor. Eskiden tebligat dağıtılıyorsa sadece tebligat dağıtıyorlardı. Kargo gönderirse kargo, taahhütlü mektup gönderirseler sadece mektup götürürlerdi.  Şimdi müşterek dağıtıma geçildi. Yani bir dağıtıcı hepsini alıyor. Tebligatı alıyor.  2 kilodan küçük kargoları alıyor. Mektupları alıyor. Kredi kartlarını alıyor” dedi. 

Dağıtım için verilen scooterların iş sağlığı ve iş güvenliğine uymadığını aktaran Aydoğan, “Şimdi birde iki tekerlekli scooter vermişler. Şaka gibi resmen.  Faydalı olduğunu düşünmüyoruz. Aksine yani insan iş sağlığı güvenliği açısından da riskli bir şey. Bunun uzmanları vardır. Bunun bu alana liyakat sahibi insanlar vardır, sendikaları vardır, idareciler vardır. Ortak olarak bir araya gelinir. İstişare yapılır. En uygun olan neyse onlarla kamu hizmetini en iyi şekilde en verimli şekilde neyse yapılır. 2018 yılından beri PTT personel alımı yapmıyor. Zaten PTT biliyorsunuz 2013’te anonim şirketi oldu. O süreçten itibaren PTT idari hizmet sözleşmeli statüsünde personel alımı yapmaya başladı. 2018-2019’dan sonra da personel alımı söz konusu değil. Özellikle dağıtımda personel eksikliği zaten olmadığı için sadece şöyle bir yönteme gidiyorlar.  PTT'de firma elemanları da söz konusu. Bu şirketler herhangi bir taşeron firma elemanı, kadrolu personelin hastalığında ya da raporlu olduğunda ya da bir başka bir sıkıntısı olduğunda dışarıdan joker olarak getiriliyor.  Bu doğru bir sistem değil.  PTT'nin daha fazla personelle, daha fazla araçlarla, daha güçlü verimli bir kamu hizmetinin sunmasını istiyoruz. Bunun da mümkün olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. 

Cumartesi çalışmalarının PTT'de çalışanı dağıtıcıların en korkulu rüyası, kabusu haline geldiğini söyleyen Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Benim gibi 399’lu olan PTT'deki dağıtıcı emekçiler geldiğinde o cumartesi günü emin olun belki altmış yetmiş seksen lira para alıyor. Beş altı saat çalışıyor. Yedi saat çalışıyor. Altmış yetmiş lira. Bugün dışarıdan bir yemek yediğiniz zaman en az yüz lirası gidiyor. Cumartesi çalışmasını gerekli mi, gereksiz mi? Ki bence gereksiz. Çünkü birçok kamu kurumu kapalı, muhtarlar kapalı. Yani çözümler çok mümkün ya.  PTT savaşta, barışta bir çalışmayı tabii ki savunuyoruz. Mesela acil telgraflar olur, acil postalar olur. Bunun çözümü de belli. Birkaç tane memur dağıtıcı görevlendirirsiniz. Cumartesi, pazar günü onun çözümünde buluşsun. Ama biz insani çalışmayı savunuyoruz.”  
 
 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.