SON DAKİKA
Hava Durumu

Balkonsuz ev mi olur?

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Murtaza Kılçık’ın gazetelere yansıyan”Balkonsuz ev dönemi” açıklamasına vatandaşlar tepki gösterdi ve yetkililere çağrıda bulundu:

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2013 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2013 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Balkonsuz ev mi olur?

 

ADANA(İLKHABER) - Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık önceki gün gazetelere yaptığı bir açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en son hayata geçirdiği yönetmelikte bundan sonra ev ve binaların balkonsuz olacağını açıklamıştı. Kılçık’ın yaptığı açıklamada yer alan “Balkonsuz ev” ifadesinin yer aldığı evlerin tamamen balkonsuz değil de balkon paylarının düşürüleceği, yani çıkma balkonların artık yapılamayacağı öğrenildi.

Yeni yönetmelik apartmanlarda ve müstakil evlerde çıkma balkonu yasaklıyor, yerine dış cepheden taşmayan gömme balkon uygulaması getiriyor. Apartmanlarda ve müstakil evlerde çıkma balkonu yasaklayan yönetmelik, vatandaşların balkon keyiflerini tehlikeye düşürdü. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar çıkan yönetmeliğe tepki gösterdi. Vatandaşlar Adanalıları balkon keyfinden kimsenin vaz geçiremeyeceğini evlerini küçültme pahasına dahi olsa mutlaka balkon paylarını bırakacaklarını söyledi. Balkon kültürünün Adanalılar ile özdeşleştiğini dile getiren vatandaşlar, “Balkon bizim için hayat kaynağıdır” dediler.

“VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMESİN”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Bakır, imar sorununun Adana’da hep sıkıntılı durumda olduğunu söyledi. Vatandaş ve sektörün mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakır, yapılan açıklamada bir eksikliğin olduğunu vurguladı. Yeni yapılacak binalarda balkonların olacağını ancak balkon paylarının düşürüleceğini belirtti. Bakır bunun da vatandaşlar açısından sıkıntı doğuracağının altını çizdi.

Vatandaşlardan Beysun Tankut, kendisinin balkonsuz ev düşünemediğini söyledi. Adana’nın sıcağında balkonun şart oluğunu vurgulayan Tankut, “Balkonlarımız ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur diyoruz. Çünkü sıcak havada balkonlarda oturuyoruz. Çamaşırlarımızı seriyoruz. Evlerin ölçüsü küçültülerek balkon açılması isteniyor sanıyorum. Ancak bu kez de balkon yapmak için bir odamızı feda edersek nerede oturabileceğiz. Evlerimize nasıl sığacağız. Balkonlarımıza dokunmasınlar” dedi.

Ahmet Ülker adlı genç de kendisinin apartman dairesinde oturduğunu, evin damını kullanamadığı için yaz sıcağında balkonda uyuduğunu söyledi. Evlerde balkon dışında serin bir yer bulamadığının altını çizen Ülker, “Şimdi balkonsuz ev yapılacak diye bir haber okudum. Balkonsuz ev mi olur?  Evlerin içinde balkon açılması demek ise insanların yaşam alanlarını daraltma demektir. Balkonlarımız kışında yazında çok önemli. Balkonsuz ev olmaz” şeklinde konuştu.

“BALKONSUZ EV

TELEFFUZ EDİLEMEZ”

Esnaf Mehmet Çelik ise Adana gibi sıcak bir kentte balkonsuz ev ifadesinin dahi telaffuz edilmesinin yanlış olduğuna  değinerek,” Yeni yapılan TOKİ’lerde balkon yapmamışlar. Kardeşim bu konutlarda oturuyor. Evlerine gittiğimiz neredeyse sigara içecek yer dahi bulamıyoruz. Çamaşırları asacak yer lazım balkon olmazsa bu işlem nerde gerçekleştirilecek. Ev ve binalarımız balkonsuz olmaz.” diye konuştu.

Taksici esnafı Menderes İşçi ise insanların balkonlara çıkarak yaz aylarında serinlemeye çalıştığını ve misafirlerini de çoğu kez buralarda ağırladığını söyledi. Adana’daki binaların balkonlarının kaldırılmasının bir çok Adanalı kültürünün yok olması anlamına geldiğini dile getiren İşçi, şunları söyledi:

“Adanalılar olarak en basit örneği balkonlarda uyuma ve mangal kültürlerimiz var. Balkonun olmaması demek bu kültürleri tamamen kaybetmemiz anlamına gelir. Çıkma balkonlar kaldırılır yerine evlerimiz küçültülerek küçük bir balkon bırakılsa dahi bu kimsenin işine yaramaz. Balkon dediğin geniş ve ferah olmalı. İnsanlar oralarda hava alabilmeli.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.