TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat!

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2019 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2019 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat!

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi ve uzun süren oruç ibadetinin ardından gelen Ramazan Bayramı’nda zengin sofralar hazırlanır. Sağlıklı beslenmeye dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, Ramazan sonrası aşırı beslenme konusunda uyarıda bulundu.

Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi, ayrıca değişen beslenme şeklinin ardından normal günlük beslenmeye geçişte dikkatli olunması gerektiğine değinen uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekiyor.

BESLENMEDE KONTROL ÖNEMLİ

Ramazan sonrası kontrollü beslenmeye dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, “Vücudumuz, bir aylık oruç sonrası, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme düzenine girecek. Tabi ki bayramda ister istemez tatlı ve hamur işleri çok olur. Ancak orucun ardından bayramda kontrollü beslenmek çok önemli” dedi.

SİNDİRİM SORUNLARI OLABİLİR

Ramazan boyunca değişen beslenme düzeninin ardından birden aşırı tüketimin bazı sorunları da beraberinde getirebileceğine değinen Şenses, “Bayram akrabaların ziyaret edildiği, dargınların barıştığı, çocukların sevindirildiği için unutamadıkları bayramlar yaşadıkları ama şimdilerde sadece tatil, dinlenme olarak değerlendirdiğimiz günler. Ramazan boyunca tutulan oruçlar nedeniyle değişen beslenme düzeni bayramla birlikte normale dönüyor. Ancak uzun açlığa alışan vücut fazla yemek yemeye bağlı sindirim sisteminde problem yaratabilir” diye konuştu.

İKRAMLARA DUR DİYELİM

Bayramlarda iştah kabartan yemeklere ‘Dur’ demeyi bilmek gerektiğini belirten Şenses, “Muhtemelen bayramda tepsi tepsi kekler, börekler, çörekler, tatlılar, hatta kebap partileri ve daha nice kültürümüzün önemli yemekleri karşımıza çıkacaktır. Bu yemekler her ne kadar iştah açıcı olsa da bayram ikramlarından kaçmanın en iyi yolu uzatılan ikramlara ‘Hayır’ diyebilmektir” şeklinde konuştu.

AZ AZ, SIK SIK BESLENİN

Her zaman olduğu gibi Bayramda da sağlıklı beslenmenin önemini dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, bayram için şu önerilerde bulundu;

“Tutulan oruç nedeniyle küçülen mideniz fazla yemek yediğinizde rahatsız olabilir. Bu nedenle 3 ana öğün tüketmeye dikkat etmeli ana öğünlerin arasına sağlıklı atıştırmalıklar eklenmelidir. Ara öğün olarak yaz meyveleri, süt, ayran gibi aynı zamanda sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak ara öğünler tercih edilebilir. Ara öğün ekleyerek ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanızı da hızlandırmış olursunuz.

MUTLAKA KAHVALTI YAPIN

Kaliteli bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. Hafif ama tok tutan besinler tercih edin. Peynir, yumurta, süt gibi protein içeriği yüksek ve tok tutan besinler tercih edin. Tam tahıllı ekmek ve söğüş sebzeler ile aldığınız lif miktarınızı arttırın.

KALORİLER PAYLAŞTIKÇA AZALIR

Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmemize neden olabilir. Bu yüzden yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlıların porsiyonunu küçük tutmak çok önemli. Mümkünse yanınızdakilerle paylaşın.   

İKRAMLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİN

Değişime önce kendi evinizden başlayın. Ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılar ikram edin. Hazırladıklarınızı tüketmeleri konusunda ısrarcı olmayın.

SU, SU, SU!

Bayram süresince ve bayramdan sonra da tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmelidir. Günde ortalama 1,5 – 2 litre su içilmelidir. Ziyaretler sırasında yapılan çay ve kahve ikramlarını minimumda tutmak bunlar yerine evde hazırlayabileceğiniz soğuk çay,  ayran, taze sıkılmış meyve suyu, limonata sıvı alımını arttırmaya yardımcı olacaktır.

MUTLAKA SPOR YAPIN

Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Haftada 150 dakika veya günde 10000 adım atın. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir.( kısa mesafelerde araba kullanmamak, asansörle inmek yerine merdivenleri kullanmak v.b.)

ÖZEL DİYET YAPANLAR

Özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.