TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Engelli her işi yapamaz”

‘1. Uluslararası Engellilerin İstihdamı Sosyal Güvenlik Sorunları ve Çözüm Önerileri Kongresi’ başkent Ankara’da yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2014 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Engelli her işi yapamaz”

  “Engelli her işi yapamaz”

 

Halil İbrahim UĞUR

 

 

ANKARA (İLKHABER)- Ankara’da yapılan ve 3 gün boyunca devam eden‘1. Uluslararası Engellilerin İstihdamı Sosyal Güvenlik Sorunları ve Çözü Önerileri Kongresi’ dün sona erdi.

 

Ankara Angora Otel’de düzenlen kongreye Avrupa Birliği ülkelerinden de engelli temsilcileri katılırken, kongrede engellilerin istihdam edilmesi konusunda karşılaşılan sorunlar anlatıldı.

 

Düzenlenen uluslararası kongre ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Av. Turhan İçli, kongreyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR Genel Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi ve Avrupa Birliği’nin danışma örgütü niteliğindeki, Avrupalı engellilerin çatı örgütü, Avrupa Engelliler Formu ile birlikte yaptıklarını kaydetti.

 

“ENGELLİLERİN İSTİHDAM EDİLMESİ ZORUNLU”

Türkiye’de engelli istihdamının zorunlu olduğunun altını çizen Başkan Turhan İçli, “İnsanoğlu geçimini kendi emeğini ortaya koyarak, üretim ve hizmet süreçlerinde yer alarak sağlayabiliyor. O zaman gerçekten etkin ve eşit yurttaş kimliğini kazanabiliyor. Dolayısı ile engellilerin de eşit ve etkin yurttaş olabilmeleri üretim süreçlerinde çalışma yaşamında etkin olmasına bağlı. Bunun yolu da engelli emeğinin, kalifiye hale getirilmesi, meslek alanlarında eğitimden geçirilmesi ve daha sonra da yapabilecekleri en iyi işlerde istihdam edilmesini amaçlıyoruz. Genelde işverenler; ‘Engelliler bir iş yapamazlar, verimli olamazlar’ önyargısını taşıyor. İşverenlerin bu yargısı bir yönü ile haklı, bir yönü ile haksızdır. Haklı olduğu yön şudur; eğer siz engelli emeğini kalifiye hale getirmezseniz, o kişi eğitmezseniz tabi ki işyerinde ona göre bir işte istihdam etme şansınız olmaz. Onun için sürece engellinin mesleki eğitimi ile başlamak ve engellilerin en başarılı olabilecekleri işleri tespit etmek ve o işlerde istihdam etmek ondan sonra da işverenlerin bu konuda aydınlatılması ve ikna edilmesi çalışmaları yapılmalı.” dedi.

 

“ENGELLİLERİN DONANIMLI OLMASI GEREKİYOR”

Çalışmak isteyen engellilerin çalışmak istedikleri sektör yada iş ile ilgili donanımlı olması gerektiğinin altını çizen Başkan Turhan İçli, “Engellilerimizin girdikleri işi hak edebilecekleri donanıma sahip olmaları gerekiyor. Engellerin hem devletten hem de çeşitli sivil toplum kuruluşlarından mesleki eğitim talep etmeleri lazım, aksi taktirde girdikleri işlerde başarılı olamazlar. Bir engellinin girdiği işte başarılı olması, işverenleri teşvik edecek bir unsur. O işveren, başka bir işverene de engelli çalıştırmasını önerebilir. Bu aşamayı hazırlayabilmek içinde başta İŞKUR olmak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri olmak üzere bütün kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Bu bir zincirleme süreç. Birbirlerini tetikleyerek ilerliyor. Ama işin başı devletin engellilere yönelik istihdam politikalarının yeniden tartışılması, yeniden değerlendirilmesi, gerekli mevzuat ve eğitimin verilebilmesi için çalışmaların yapılması lazım.” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE ENGELLİLERİN YÜZDE 1’İ ÖRGÜTLÜ”

Türkiye’de engellilerin eğitimsiz olduğunu ve bu nedenle de örgütlenme bilincine sahip olmadığını vurgulayan Başkan Turhan İçli, “Ülkemizdeki engellilerin yüzde 90’dan fazlası eğitimsiz olduğu için bunlardan çoğunlukla kasabalarda yaşadıkları için bu arkadaşlarımız ile örgütleri arasında bağ kurulması çok güç oluyor. Birincisi onlar örgütlenme ihtiyacı içinde değiller, ikincisi mevcut örgütlerin onlara ulaşabilecek olanağa sahip değil. O yüzden engellilerin çok küçük bir kısmı belki de yüzde 1’i, yani 100 engelliden 1 tanesi sivil toplum örgütüne mensup. Peki bir sivil toplum örgütüne mensup olup etkin olarak çalışıyor mu? Hayır. Örgütlerimizin üye sayıları düşük, ama o düşük üye sayılarının da belki 10’da 1’i, belki de 20’de 1’i etkin bir örgüt faaliyeti sürdürebiliyor. Engellilerin güçlü ses çıkartabilmeleri, taleplerini daha yüksek bir sesle ifade edebilmeleri ve siyasilere kabul ettirebilmeleri için takibi güçlü örgütlere sahip olmaları gerekir.” şeklinde konuştu

 

“TÜRKİYE’DE 2 TANE KONFEDERASYON FAZLA”

Engellileri temsil eden sivil toplum örgütleri arasında dağınıklığı ve çok sesliliği önlemek için bu kuruluşların konfederasyon bünyesinde bir araya getirilmesi gerektiğini söyleyen Turhan İçli, “Bana sorarsanız, şuanda Türkiye’de iki konfederasyon var. Bu iki konfederasyonda fazla. Tek bir federasyon olabilirler, olmalıdırlar. Herkes üzerine düşen fedakarlığı yerine getirmeli. Biz Engelliler Konfederasyonu olarak Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile tek bir konfederasyon olma yönünde talepte bulunuyoruz ve bunu buradan bir kez daha söylüyorum. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yöneticileri de bunu oturup düşünmelidirler. Birlikte ortak bir genel kurul yaparak, birlikteliğimizi ilan edip tüm engellilerin tek çatı örgütü olarak ortaya çıkmalıyız. O zaman güçlü oluruz, kamuoyunu ve siyasileri etkiyebilir, taleplerimizi kolaylıkla kabul ettirebiliriz. Her şeyin başı, örgütlü ve bilinçli mücadele edebilmektir. Örgütlü mücadele, bilinçli mücadeleyi de hazırlayan bir faktördür. O yüzden güçlerimizi birleştirmeliyiz.” dedi.

 

KASSAP: “ZEYDAN KARALAR’A TEŞEKKÜR ETTİ”

Ankara’ya yapılan ve Adana’yı temsilen kongreye katılan Adana Sakatlar Derneği Genel Başkanı Halis Kassap ise, bu tür toplantı ve kongrelerin sadece Ankara’da değil, başta Adana ve diğer tüm şehirlerde yapılmasını istedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR Genel Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi, Engelliler Konfederasyonu ve Avrupa Engelliler Formu tarafından yapılan bu toplantı ile engellilerin haklarını öğrenmesi için çok faydalı ve yararlı olduğunu belirten Halis Kassap, “Bu tür kongrelerin tüm Türkiye’ye yayılması gerekiyor. Nasıl Ankara’da üst düzey katılım olduysa, Adana’mızda da valiliğimiz, büyükşehir belediyesi, diğer ilçe belediyelerimiz ile gönüllü sivil toplum kuruluşları birlikte hareket ederek toplumdaki dezavantajlı insanları nasıl dezavantajsız hale gelebileceğini birlikte tartışarak orta yolu bulacağına inancım tam. Bu arada derneğimizden toplam 5 kişinin Ankara’da ilki yapılan bu toplantıda bulunmamıza destek veren ve katkı sunan Seyhan Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar’a derneğiz ve Adana’da yaşayan engelliler adına teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanımız Zeydan Karalar’ın her zaman yanımızda olduğunu sadece lafta değil, vermiş olduğu bu destek ile görmüş olduk. Sayın Başkanımızın gerçekten engellilerin sorunları ile ilgili her zaman duyarlı olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.