SON DAKİKA
Hava Durumu

‘İş’te örnek proje

ADSİAD, Adana 5 Ocak Rotary Kulübü ve Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği, engellilerin iş hayatına atılmasına olanak sağlıyor

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2013 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2013 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
‘İş’te örnek proje

ADANA(İLKHABER) - Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD), Adana 5 Ocak Rotary Kulübü ve Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Engel Tanımam, İşimin Başındayım’ sosyal sorumluluk projesi engellilerin umudu oldu. Engellilerin iş hayatına atılmasına olanak sağlayan ve örnek teşkil eden projenin meyveleri alınmaya başladı. Adana Park Zirve Tesisleri’nde ADSİAD’ın evsahipliğinde düzenlenen proje toplantısında engellilerin daha çok istihdam edilmesine yönelik iş dünyasına çağrı yapıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye nüfusunda her 10 kişiden birinin engelli olduğuna dikkat çekti. Projenin tüm toplumu ilgilendirdiğini ve önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, “Tüm kesimler engelli bireylere duyarlı yaklaşmalı. Engellilerimizin Türkiye’deki her vatandaşla eşit haklara sahip olduğu unutulmamalıdır. Engelli bireylerimize sunacağımız iş imkanı onların toplum içindeki haklarına da saygı duyduğumuzun kanıtı olacaktır. Zihinsel ve fiziksel hiçbir sorunu olmayan kişilerin birer engelli adayı olduğu gerçeğiyle yaşadığımız dünyada engelli vatandaşlarımıza rahat, huzurlu ve mutlu olabilecekleri ortamlar ve yeni fırsatlar sunmak iş dünyasının sorumlulukları arasında yer almalıdır” dedi. Projenin sonuçlandırıldığını ve bazı engellilerin işbaşı yaptığını ancak daha çok engelliye iş kapısı açılması gerektiğini kaydeden Sönmez, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
“ENGELLİLERİN İŞ HAYATINA KATILIM ORANI YÜZDE 0.5”
Adana 5 Ocak Rotary Kulübü önceki dönem Başkanı Efe Uluç ise gerek doğuştan gerekse dış etmenlerden dolayı engelli olarak hayatlarına devam etmek zorunda olan insanların ülke nüfusuna göre iş hayatında sadece yüzde 0.5’lik dilimde yer aldıklarını söyledi. STK’lara düşen en önemli görevin onların dezavantajlarını avantaja dönüştürmek olduğunu belirten Uluç, “Engellilerin en büyük sıkıntılarından biri olan çalışma hayatına geçmeleri ve güvenli bir iş ortamı sağlanması amacı ile projeyi başlattık” dedi.
Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Köni de “Kişi nasıl bir dezavantajla karşı karşıya olursa olsun, ne kadar derin bir kuyuya düşerse düşsün, ışığı görebilmek için her zaman bir şansı vardır” dedi. Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin camadam Zekeriya Ünal’ın yaşam öyküsü ve enerjisini rehber edindiğini kaydeden Köni, engelli ve aile bireyleri ile bir araya gelerek onlara eğitimler verdiklerini ve hayatlarını kolaylaştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Toplantıya katılan ve duygularını paylaşan Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan da dünyada yaşanan olumsuzluklara karşın engellilere pozitif yaklaşan sivil toplum kuruluşlarının takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Gülcan, AGİAD olarak engellilerin istihdamına katkı sunmak istediklerini vurguladı.
ADSİAD Başkan Yardımcısı ve Proje Sorumlusu Vedat Gizer ise projenin sosyal sorumluluk örneği olduğunu ancak sürekliliğe dönüşmesini istediklerini dile getirdi. Diğer tüm sivil toplum kuruluşlarının da bu projeyi devam ettirebileceklerini kaydeden Gizer, proje kapsamında birçok dezavantajlı vatandaşın çeşitli eğitimlerden geçtiğini ve kendi branşlarında şirketlerde profesyonel olarak çalışabilecek konuma ulaştıklarını ifade etti. Gizer, “Ortalama 10 milyona ulaşan dezavantajlı insanlarımızı iş hayatına kazandırmak ekonomide hedeflediğimiz noktaya ulaşmamıza vesile olacaktır. İş dünyası dezavantajlı insanlarımıza ihtiyaçları doğrultusunda iş olanağı sağlamalıdır” diye konuştu.
3 BİN 750 ENGELLİ İŞ BEKLİYOR
Projeye destek veren İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan da engellileri istihdam etmek isteyen işadamlarına destek sunacaklarını söyledi. Projenin kendisini duygulandırdığını söyleyen Meydan, 50 kişinin üzerinde istihdam sağlayan işyerlerinin kontenjan dahilinde engellileri istihdam etmeleri halinde sigorta primlerini İŞKUR’un karşılayacağını söyledi. Meydan, “50 kişinin altında işçi çalıştaran işyerleri de engellilerimize olanak sağlarsa sigorta primlerinin yarısını biz karşılayacağız. Öte yandan eğitimler sonucunda engelli arkadaşlarımıza deneme çalıştırması yapmak isteyen işverenlere destek olmak için engellilerimizin 4 aylık maaşlarını ve genel sağlık sigortalarının tüm masraflarını İŞKUR karşılayacak” dedi.  Adana’da 3 bin 750 engellinin İŞKUR’a iş başvurusu yaptığını vurgulayan Meydan, “Engellileri istihdam etmek için bize bir adım atan iş dünyası temsilcilerine biz 10 adım yaklaşmaya hazırız” şeklinde konuştu.
ENGELLİLER DUYGULARINI PAYLAŞTI
Proje kapsamında eğitim gören ve çeşitli branşlarda kursa katılan Arzu Filik, Aylin Berk, Bekir Önder Üstünkaya, Berk Koca, Fatih Mehmet Kılıç, Filiz Boşnak, Latife Atıcı, Melike Köroğlu, Rukiye İşisağ, Tolga Açıkbaş, Zeynep Ünlü ve Zübeyde Yüce, duygularını dile getirdi.
ÇUKUROVA SİFED Başkanı Ahmet Akkurt ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, Adana OSB İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Akalın, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ADSİAD üyeleri, Adana 5 Ocak Rotary Kulübü ve Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de katıldığı toplantıda projeye emek veren Haşim Meydan, Vedat Gizer, Efe Uluç ve Ayfer Köni’ye teşekkür plaketi verildi. Katılımcıların tümüne ADSİAD’ın bir değer sosyal sorumluluk projesi olan ‘Adana’yı Seviyorum’ temalı hediyeler de sunuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.