SON DAKİKA
Hava Durumu

Küçük: Demokrasi ve çağdaşlıkta özgür basın zorunluluktur

Baro Başkanı Küçük, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutladı

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2020 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Küçük: Demokrasi ve çağdaşlıkta özgür basın zorunluluktur

ADANA(İLKHABER)-Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Açıklamasında basın ve medyanın demokrasinin temel taşı olduğuna vurgu yaptı.

Hem halkı bilgilendirme, hem de kamuoyu denetlemesi işlevini görmesi nedeniyle çok önemli bir kurum olduğuna işaret etti. Sağlıklı bir medyanın da demokrasinin iyi işletilmesinde ve toplumun bütün kesimlerine benimsetilmesinde önemli katkısı olduğunu ifade etti.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, açıklamasına şöyle devam etti;

“Maalesef dünyada ve ülkemizde ifade ve basın özgürlüğü alanındaki son yıllardaki gerileme devam etmektedir. Ülkemizin dünya basın özgürlüğü sıralamasında en altlarda yer alması ise üzücü ve utanç vericidir.

Türkiye’de 2015 yılında basın özgürlüğünün önemine inananların oranı yüzde 45 iken, geçtiğimiz yıl 19 puanlık artışla yüzde 64’e çıkmıştır. Bu durum ifade ve basın özgürlüğünde ortaya çıkan çok vahim bir tablodur.

Türkiye’nin siyasi iktidarın ve güç odaklarının etkisinden uzak, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir basına ve medyaya kavuşması için gerekli adımların acilen atılması için elzemdir.

Demokrasinin bulunduğu bir ülkelerde, herkes düşündüğünü söylemeli ve fikrini özgürce açıklayabilmelidir. İfade ve basın özgürlüğü, bir insanın yaradılışının gereği olup, bir fikrin ortaya çıkması bir düşüncenin ürünüdür. İfade ve basın özgürlüğünün olmaması sonuçta, aynı zamanda bir başkasının fikrinden ve düşüncesinden faydalanmamaktır.

Gelecekte bilgi edinme özgürlüğünün, çoğulculuğun, medyanın bağımsızlığının, yasal çerçevesinin sağlamlığı ve uygulanabilirliği her ülke ve bölgedeki gazetecilerin güvenliği açısından önem arz etmektedir.

Bunun yanı sıra, Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yapılan araştırmaya göre 2020 yılında dünya genelinde 10 gazeteci ve 1 medya çalışanı öldürülürken 229 gazeteci de tutuklu bulunmaktadır. 229 gazetecinin 22’si Türkiye’de olduğu belirtilmektedir. Ayrıca dünya genelinde yurttaş gazeteciliği yapan 116 kişi ile 14 medya çalışanın da cezaevinde olduğuna dikkat çekilmektedir.

Dijital dönüşüm ile birlikte düşen satışların yanı sıra, hammadde fiyatlarındaki artışa bağlı olarak üretim ve dağıtım maliyetinin artmasının da medya sektöründe işten çıkarmalara neden olduğu söylenmektedir. Daha fazla çıkar çatışmasının, gazeteciliğin çoğulculuğunu ve bağımsızlığını tehdit ettiği de ifade edilmektedir.

Gazeteciler üzerindeki bu baskılar, sansürün yanı sıra oto sansürü de getirmekte, gazeteciler düşüncelerini özgürce ifade edememekte ve toplumu bilgilendirme görevlerini yerine getirememektedirler.

Oysa ki Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, “gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.”

Dileğim gelecekte, demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla yeşerdiği, aydınlık ve barışçıl bir ülkede 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlarız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.