SON DAKİKA
Hava Durumu

Şelli'den çiftçiye müjde

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Şanlıurfa çiftçisine önemli açıklamalar yaparken, çiftçilere destekleme müjdesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2013 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2013 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Şelli'den çiftçiye müjde

  Sedat ATİLLA

ŞANLIURFA(İLKHABER) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, çiftçileri sevindirecek açıklamalarda bulundu. 2011 yılından bu yana ödenmeyen hububat desteklemeleri ile ilgili konuşan Şelli, Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini ve Kasım ayında hububat desteklemesinin verileceğini söyledi.

HUBUBAT DESTEKLEMELERİ ÖDENECEK

Dr. Ferhat Şelli yaptığı açıklamada ‘’Özellikle 2011 yılı ve öncesine ait ödenmeyen hububat destekleri ile ilgili biliyorsunuz en son mecliste torba kanunla bir değişiklik yapıldı. Türkiye’de yaklaşık 58 il 100 bin çiftçiyi ilgilendiriyor. Şanlıurfa’da ise 12 bin çiftçimizi yakinen ilgilendirmektedir. Bununla ilgili buradan değerli üreticimize özellikle bu geçmiş yıllardan hububat desteklemesini almayan çiftçilerimize seslenmek istiyorum. 1 ekim 2013 tarihine kadar il veya ilçe müdürlüklerimize başvurmaları lazım bir dilekçe ile ve bu dilekçe ile başvuru bittikten sonra da biz bir ay içerisinde biz ilgili il ve ilçe müdürlüklerimizdeki uzmanlar bunların değerlendirmesini yapacak. Ve maliye bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor inşallah Kasım ayı içerisinde bu ödenmeyen hububat desteklemelerinin ödenmesini planlamaktayız’’ dedi.

TMO’LAR MISIR ALIMINA HAZIR

Mısır üretiminin Şanlıurfa’da her geçen gün değerini arttırarak devam ettiğini ifade eden Şelli ‘’Şanlıurfa’da mısır üretimi gün geçtikçe her yıl önemli miktarda artmaktadır. Bundan 10 yıl önce baktığımızda Şanlıurfa’da sadece 5 bin ton mısır üretimi varken bugün 670 bin tonluk bir üretim beklemekteyiz. Ağustos ayında sayın bakanımız tarafından toprak mahsulleri ofisinin mısır alım fiyatları açıklanmıştı. Tonuna 640 lira fiyat açıklanmıştı. Şanlıurfa’da da şu anda ilçelerimizde Şanlıurfa merkez, Mürşitpınar, Akçakale Siverek Viranşehir Hilvan Bozova ve Ceylanpınar’da mısır alımıyla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı. Randevulu sisteme geçtik bu şu demek çiftçimiz hasat edeceği tarihi biliyor önceden ilgili TMO’nun şubelerinden randevu alarak getirdiği ürünü bekletmemek için ürününü getirebilir. Biz üreticimizin mağdur olmaması için, çünkü Şanlıurfa’da 2 ürün mısır ekimi yapılıyor depo ve kurutma cihazını kiralamasını dahil her türlü tedbiri aldık. TMO kendisine arz edilen her türlü mısırı alacak şekilde planlamasını yaptık. Yani üreticilerimizin elinde ne kadar mısır varsa bunu almayla ilgili TMO her türlü planlamayı yaptı. Ödemeler peşin olacak ve tüm gerek Şanlıurfa merkez gerek ilçelerde tüm hazırlıklar tamamlandı’’ şeklinde konuştu.

PAMUK ÜRETİCİLERİNE ÖNEMLİ UYARI

Şanlıurfa pamuk üretimi açısından da çok önemli bir merkez olduğunu aktaran Dr. Ferhat Şelli, açıklamasının devamında ise şöyle konuştu: ‘’Bugün yaklaşık 900 bin ton pamuk üretimi ile Türkiye’nin pamuk üretiminin 3’te 1’i Şanlıurfa’da gerçekleşiyor.

Ama burada şunun altını çizmek lazım, geçen hafta Şanlıurfa’daydık çırçır fabrikaları ve ilgili STK’larla bir toplantı yaptık. Şimdi Şanlıurfa’nın pamuk itibari ile kalitesi bizim diğer bölgelerimizdeki pamuğun kalitesinin altında değil özellikle ege bölgesindeki pamukla aynı kalitede. Çiftçimiz 6 ay alın teri yapıyor emek veriyor ama maalesef hasat sırasında bazı önemli püf noktalarına dikkat etmediğimizden dolayı. Gerek çırçır fabrikalarında gerekse iplik fabrikalarında diğer pamuklara göre fiyat anlamında ege pamuğuna göre bir düşüş görülmektedir. Ben buradan özellikle değerli çiftçimizin birkaç noktanın altını çizmek istiyorum. Birincisi kütlü pamuğun temiz olarak toplanması sağlanmalı, hasat sırasında bu çok önemli naylon ip naylon çuval gibi imalat ürünleri kullanılmamalı eğer makineli hasat yapacaksak hasattan önce yapraklar dökülmeli ve nemli olarak depolarda fazla bekletilmemeli. Özellikle naylon ip ve naylon çuval konusunda gereken önlemleri alacağız. Çırçır fabrikaları ile Ticaret Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız, Ziraat Odamızla görüştük. Eskiden aradaki makas yaklaşık Bin liraydı, geçen sene sayın valimizin de koordinasyonuyla güzel çalışmalar yapıldı. Aradaki makas gittikçe daraldı, ama hasat sırasında birkaç önemli noktaya da sağladığımız zaman hem inşallah fiyat açısından hem üreticimiz hem de sanayicimiz hem de ülkemiz adına katma değer sağlayacaktır’’


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.