TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gökayaz: Avukatlar öldürülüyor şiddete maruz kalıyor

Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Türkiye’de avukatlar hala öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor. Avukatlar takip ettikleri davanın tarafı olarak görülüyorlar ve karşı tarafından husumet beslenerek akıl almaz olaylara maruz kalabiliyorlar” diye konuştu” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2023 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gökayaz: Avukatlar öldürülüyor şiddete maruz kalıyor

Bayram BULUT- Mehmet Şükrü Köseoğlu

ADANA (İLKHABER)-Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Türkiye’de avukatlar hala öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor. Avukatlar takip ettikleri davanın tarafı olarak görülüyorlar ve karşı tarafından husumet beslenerek akıl almaz olaylara maruz kalabiliyorlar” diye konuştu..” dedi.

 

Adana Barosu tarafından Tehlikedeki Avukatlar Günü olan 24 Ocak tarihi nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Adana Adliyesi içerisinde bulunan Avukatlar Salonu’nda yapılan basın açıklamasında ilk olarak söz alan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün buyıl Afganistan’a hitap eden bir yıl olduğunu söyledi. Afganistan’da bu yıl avukatlara yönelik şiddet daha çok arttğını dile getiren Gökayaz, “ Bir çok öldürülen avukat var. Geçmiş yıllarda bu gün Türkiye’ye ithaf edilmişti. Türkiye’de avukatlar hala öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor. Avukatlar takip ettikleri davanın tarafı olarak görülüyorlar ve karşı tarafından husumet beslenerek akıl almaz olaylara maruz kalabiliyorlar” diye konuştu..

 

BÜYÜKDAĞ HAZIRLANAN BASIN METNİNİ OKUDU

Ardından Avukat Umay Büyükdağ hazırlanan basın açıklaması metnini okudu. Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün, 2010 yılından bu yana 24 Ocak tarihinde dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde, ülkelerde ve kıtalarda örgütlendiğini söyledi. Bu günün tarihçesinden bahseden Büyükdağ, 24 Ocak 1977 tarihinde dört avukat ve bir iş arkadaşları Madrid'de bulunan Calle Atocha 55 adresinde katledilmiştir. Bu uluslararası gün için 24 Ocak tarihinin seçilmesi Atocha Katliamı olarak bilinen bu katliamdan ileri gelmektedir. Bu gün, her yıl ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve barolardan oluşan bir ağ olan Tehlikedeki Avukatlar Koalisyonu tarafından düzenlenmektedir. Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün amacı, o yıl için belirlenmiş odak ülkedeki avukatların içinde bulunduğu duruma hükümet yetkililerinin, uluslararası kurumların, demokratik kamuoyunun, medyanın dikkatini çekmek ve o ülkedeki avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları tehditler konusunda bir farkındalık yaratmaktır” şeklinde konuştu.

 

Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü bu yıl ise Afganistan'a odaklandığını belirten Büyükdağ, “Öncelikle Afganistan’da gerek avukatlık mesleğinin gerekse yargı sisteminin kangrenleşmiş sorunları bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Yıllarca emperyalist güçlerin işgali altında olan bir ülke için bu tür bir durumun kaçınılmaz olduğu ortada. Bununla birlikte Ağustos 2021’de Taliban güçlerinin iktidarı ele geçirmesi ile birlikte bugün artık bağımsız bir avukatlık mesleğinden söz edilemediği gibi işleyenbir yargı sisteminden de söz edilememektedir. Taliban’ın iktidarı alması ile birlikte 2008 yılında kurulan Afganistan Bağımsız Barolar Birliği (AIBA)’nin yetkileri ortadan kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.