TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 Şubat Resmi Gazete Kararları

Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 2 Şubat 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2024 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2024 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
2 Şubat Resmi Gazete Kararları

2 Şubat 2024 Tarihli Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 2 Şubat 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında neler var? HSK üyeliğine yapılan seçim, afet yeniden imar fonu, vergi usul kanunu, EPDK kararı, AYM kararları ve ilanlar…

Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yayın organıdır. Resmi Gazete’de, yasama, yürütme ve yargı organlarının aldığı kararlar, yönetmelikler, tebliğler, kurul kararları, anayasa mahkemesi kararları ve ilanlar yayımlanır. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine yapılan seçim, afet yeniden imar fonu, vergi usul kanunu, enerji piyasası düzenleme kurulu kararı, anayasa mahkemesi kararları ve çeşitli ilanlar yer almaktadır.

YASAMA BÖLÜMÜ
TBMM KARARI
1403 Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyeliğine Yapılan Seçime Dair Karar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine aday gösterilen 14 kişiyi oylamaya sunmuş ve 7 kişiyi HSK üyesi olarak seçmiştir. Seçilen isimler şunlardır: Ahmet Berberoğlu, Ayşe Neşe Gül, Burhan Özdemir, Cengiz Aydın, Mehmet Akif Ekinci, Mustafa Kemal Özçelik ve Zehra Ayla Perktaş.

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ
YÖNETMELİK
Afet Yeniden İmar Fonunun Yapısı ve İşleyişi Hakkında Yönetmelik: Bu yönetmelik, afetler nedeniyle zarar gören veya risk altında olan yapıların yeniden imar edilmesi için oluşturulan Afet Yeniden İmar Fonunun yapısı, işleyişi, gelir ve giderleri, denetimi ve diğer hususları düzenlemektedir. Yönetmelik, afet bölgesi ilan edilen yerlerde, afetzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi, afet riski taşıyan yapıların dönüştürülmesi, afetlere karşı dayanıklı ve güvenli yapıların inşa edilmesi amacıyla fonun nasıl kullanılacağını belirlemektedir.

TEBLİĞ
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 559): Bu tebliğ, Vergi Usul Kanunu’nun 298. maddesi uyarınca, 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranını açıklamaktadır. Buna göre, 2024 yılı için yeniden değerleme oranı %22,58 olarak belirlenmiştir. Bu oran, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan bazı değerlerin, maktu had ve tutarların, ceza ve gecikme faizlerinin belirlenmesinde kullanılacaktır.

KURUL KARARI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/02/2024 Tarihli ve 12404 Sayılı Kararı: Bu karar, elektrik piyasasında faaliyet gösteren lisans sahibi tüzel kişilere, 2024 yılı için uygulanacak elektrik dağıtım ve perakende satış hizmet bedellerini belirlemektedir. Karar, elektrik dağıtım bölgelerine göre farklılaşan hizmet bedellerini, tüketici gruplarına göre ayrıntılı olarak göstermektedir.

YARGI BÖLÜMÜ
ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI
Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2022/90, K: 2023/201 Sayılı Kararı: Bu karar, Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davaya ilişkindir. Anayasa Mahkemesi, dava konusu hükümlerin, Anayasa’nın 104. ve 106. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/106, K: 2023/205 Sayılı Kararı: Bu karar, Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca, Türkiye Barolar Birliği’nin, Avukatlık Kanunu’nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davaya ilişkindir. Anayasa Mahkemesi, dava konusu hükümlerin, Anayasa’nın 2., 10., 36., 68. ve 135. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin 20/9/2023 Tarihli ve 2018/13643 Başvuru Numaralı Kararı: Bu karar, Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca, bir başvurucunun, hakkında verilen tutuklama kararının, Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruya ilişkindir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun tutuklanmasına gerekçe gösterilen delillerin, makul şüphe oluşturmadığı, tutuklamanın orantısız ve zorunlu olmadığı, tutuklama süresinin makul olmadığı ve tutukluluğun incelenmesinde etkili bir yargı denetimi yapılmadığı gerekçeleriyle, başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin 20/9/2023 Tarihli ve 2019/21704 Başvuru Numaralı Kararı: Bu karar, Anayasa’nın 148. maddesi uyarınca, bir başvurucunun, hakkında verilen beraat kararının, Anayasa’nın 38. maddesinde güvence altına alınan masumiyet karinesi hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yaptığı bireysel başvuruya ilişkindir. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun beraat kararının gerekçesinde, suçun işlendiğine dair şüphelerin ortadan kalkmadığı, ancak bu şüphelerin sanığın aleyhine yorumlanamayacağı ifadelerinin yer aldığı, bu ifadelerin, başvurucunun masumiyet karinesine zarar verdiği gerekçesiyle, başvurucunun masumiyet karinesi hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

İLÂN BÖLÜMÜ
a - Yargı İlânları
Bu bölümde, yargı mercilerince verilen ilanlar yer almaktadır. Bu ilanlar, tebligat, haciz, iflas, miras, vasiyet, tescil, tasfiye, ihale, dava açma, davet, ihtar, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, icra takibi, konkordato, konkordato mühleti, konkordato projesi, konkordato kesin mühleti, konkordato tasdiki, konkordato feshi, konkordato iptali, konkordato sona ermesi gibi konuları içermektedir.

b - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları
Bu bölümde, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan artırma, eksiltme ve ihale ilanları yer almaktadır. Bu ilanlar, mal ve hizmet alımı, yapım işleri, arsa satışı, kiralama, devir, irtifak hakkı, işletme hakkı, taşınmaz tahsisi, taşınmaz tahliyesi, taşınmaz değer tespiti, taşınmaz satışı, taşınmaz alımı, taşınmaz devri, taşınmaz kiralanması, taşınmaz bağışlanması, taşınmaz trampası, taşınmaz ipotek edilmesi, taşınmaz rehin edilmesi gibi konuları içermektedir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.