TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın renkli ‘Kaymakamı’

Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, unutulmaya yüz tutmuş ata sporumuz ‘atlı okçuluk’ ve ‘zihgir’i adeta yeniden uyandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2018 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2018 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’nın renkli ‘Kaymakamı’

Serhat ŞANLI

 

 

ADANA (İLKHABER) - Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi Kaymakamı Fatih Genel, yoğun temposundan arta kalan zamanlarda at binip ok atmanın yanında okçu yüzüğü olarak bilinen ‘zihgir’ yapıyor. Zihgir yapımının üzerinden 12 yıl geçtiğini belirten Kaymakam Genel; “2016 yılında okçuluğa başladığımda Türkiye’de ok atanların sayısı iki elin parmağı kadar yoktu. Şimdi 150’nin üzerinde kulüp, 20’nin üzerinde Atlı Okçuluk Spor Kulübü var ve şimdi binlerce insan okçuluk sporu yapıyor” dedi.

Fatih Genel, Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi Kaymakamı. Mesleğe 1994 yılında Erzincan’da Kaymakam Adayı olarak başlayan Genel, 3 yıllık stajının son altı ayında Afyon İhsaniye’de, Kaymakam vekilliği yaptı. Ardından Burdur ili Çavdır İlçesine tayin oldu ve burada iki yıl kaymakamlık görevinin ardından Giresun-Çamoluk Kaymakamlığına atandı.

Çamoluk’ta iki yıl çalıştı. Ardından iki yıl Kilis Vali Yardımcılığı görevinde bulundu.2003 yılında Sivas ili Gemerek ilçesine Kaymakam olarak atandı. 3 yıl görev yaptıktan sonra Balıkesir ili Havran İlçesine atandı. Kasım 2006 tarihinden-2010 tarihine kadar Havran İlçesinde, 16 Ağustos 2010 - 10 Ağustos 2015 tarihleri arasında Biga Kaymakamı olarak görev yapan Fatih Genel, 13 Ağustos 2015 tarihinden beri Yüreğir Kaymakamı olarak görev yapıyor.

RENKLİ KAYMAKAM

At binme ve üzerinde ok atma, zihgir (okçu yüzüğü) yapma, fotoğrafçılık, doğa sporları ve daha birçok kültürel ve sanatsal aktivitelere katılan Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, görev yaptığı her yerde renkli kişiliği ile tanınıyor.

ATLI OKÇULUK VE ZİHGİR’İ YENİDEN UYANDIRDI

Özellikle unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına olan ilgisiyle dikkat çeken Kaymakam Genel, Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş ata sporumuz ‘atlı okçuluk’ ve ‘zihgir’i adeta yeniden uyandırdı diyebiliriz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Boynuz ve zihgir ustalığı” belgesi de alan Kaymakam Genel; “Küçüklüğümde okçuluğa bir merakım vardı. Ağaç dallarından ok ve yay yapıp, bahar aylarında ok atardık. Anadolu da bu çok yaygındır. Hemen hemen çoğu insan çocukluğunda bunu yapmıştır” dedi.

“TÜRKİYE’DE OK ATANLARIN SAYISI İKİ ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZDİ”

Her geçen gün Türkiye’de okçuluğa olan ilginin arttığına değinen Kaymakam Genel; “12 yıl önce yani 2006 yılında okçuluğa başladığımızda, Türkiye’de ok atanların sayısı iki elin parmakları kadar yoktu. Bugün ülkemizde 150’nin üzerinde kulüp, 20’nin üzerinde Atlı Okçuluk Spor Kulübü var ve şimdi binlerce insan okçuluk sporu yapıyor” şeklinde konuştu.

Geleneksel ‘atlı okçuluk’ konusunda Adana’da 3 kulüp kurulduğunu dile getiren Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, el sanatlarına önem verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu;

“Geleneksel Osmanlı tarzı okçuluğunda, zihgir çok önemlidir. Zihgir ok atma sırasında başparmağa takılan özel bir yüzüktür. O yüzüğü takmadan ok atmak zor. Benimde ta küçüklüğümden beri sevdiğim at binme ve ok atma hobim var. Zihgir kullanmadığımız için ellerimiz hep yara oluyordu.

“İLK ZİHGİRİ 3 GÜNDE YAPTIM”

Böyle önemli bir parçayı günümüzde yapan olmayınca sıkıntı yaşıyorduk. Bunun için arayışa girdim ve arkadaşlara danışarak uğraşarak zihgiri yapmaya karar verdim. Çünkü ben boynuzun nasıl işlendiğini bilmiyordum. Hatta boynuzu nasıl bulacağımı da bilmiyordum. İlk zihgirimi yaklaşık 3 günlük uğraş sonucu yaptım. Şimdi ise yarım saat, 45 dakikada bir zihgir yapabiliyorum.

“EN İYİ ZİHGİR MANDA BOYNUUZNDAN YAPILIR”

Zihgir, manda, koç ve geyik boynuzundan, altın veya gümüşten yapılabilir. Ancak en iyi zihgir, manda boynuzundan yapılır. Manda boynuzlarını, bazen mezbahadan bazen de çiftlikten temin ediyoruz. Günümüzde manda boynuzu bulmak biraz zor. Ancak birçok dostum bana manda boynuzu gönderiyor. Manda boynuzunun her santimetresi değerlidir.

ZİHGİRDEN BAŞKA DAHA BİRÇOK ÜRÜN YAPIYOR

Büyük bir zevkle yaptığım çalışmalarımda, manda boynuzunun uç kısmından zihgir, kalan kısmından da başka objeler yapıyorum. Örneğin, at başı, at, balık gibi kolye, kolye uçları ve anahtarlık hazırlıyorum. Kültür Bakanlığı tarafından ustalık belgem de var.

Kültürümüz için zihgirin önemi yaptığımız çalışmalar ile daha da anlaşılmaya başladı. Yaklaşık 10 yıl önce at üzerinde okçuluk yoktu ve ilk defa 2008 yılında, İstanbul Kağıthane Şenlikleri’nde, şuanda Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü Başkanı ve aynı zamanda ağabeyim olan Sami Genel at üzerinde ok atmıştı. Türkiye’de okçuluk geliştikten sonra eski zamanları anlatan dizilere de yansıdı.

“ŞİMDİ 150’NİN ÜZERİNDE KULÜP VAR”

12 yıl önce yani 2006 yılında okçuluğa başladığımızda, Türkiye’de ok atanların sayısı iki elin parmağı kadar yoktu. Bugün ülkemizde 150’nin üzerinde kulüp, 20’nin üzerinde Atlı Okçuluk Spor Kulübü var ve şimdi binlerce insan okçuluk sporu yapıyor.

“ADANA BU İŞİ SEVİYOR”

İki yıldır görev aldığım Adana’da da bu işin sevildiğini gördük. İlk geldiğimde Adana’da 1 kişi ok atarken şimdi ise atlı okçuluk ve normal okçuluk ile ilgili 3 tane kulüp kuruldu. Adana Üçoklar Atlı ve Okçuluk Kulübü, Adana Geleneksel Okçuluk Kulübü ve Piran Okçuluk Grubu olarak. Bir ay ile üç ay içerisinde kadınlarımız dahil olmak üzere hem at binip hem ok atabiliyor. Adana bu işi çok seviyor. İnşallah Adana’da çok yaygınlaşacağına inanıyorum.

“EL SANATLARI ÖNEMLİ”

El sanatlarımız bizim için çok önemlidir. Festivaller, şenlikler, sergiler yapılarak el sanatlarımız yeni kuşaklara anlatılmalı ve ilgi göstermeleri sağlanmalıdır. El sanatları ile ilgilenenlere sahip çıkmalıyız. Halk Eğitim Merkezleri ve belediyelerin verdiği kurslar ile vatandaşlar el sanatları konusunda eğitim alabilirler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.