TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu tavuk ırkı görenleri şaşırtıyor

Rengi, eti ve hatta kemiğinin siyahlığı ile görenleri hayrete düşüren Ayam Cemani ırkı tavuklar dünyaya yayılmaya devam ediyor. Endonezya’nın köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar şimdilerde Adanalı tavuk severler tarafından besleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2018 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bu tavuk ırkı görenleri şaşırtıyor

Bayram BULUT

Özel haber

ADANA (İLKHABER)-Rengi, eti ve hatta kemiğinin siyahlığı ile görenleri hayrete düşüren Ayam Cemani ırkı tavuklar dünyaya yayılmaya devam ediyor. Endonezya’nın köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar şimdilerde Adanalı tavuk severler tarafından besleniyor.

Ayam Cemani ırkı tavukların ana vatanı Endonezya.  Burada zenginler tarafından beslenen tavukların, sahibine daha çok servet ve güç getirdiğine inanılıyor. Tavukları 2 kilo, horozları ise 2.5 ila 3 kilo arasında olan Ayam Cemani ırkının geçmiş yıllarda Bursa’da açık arttırma ile 17 bin liraya kadar alıcı bulduğu belirtiliyor. Tüylerinden, etine ve hatta kemiklerine kadar her yeri siyah olan bu ırk tavukları farklılığı ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

TÜRKİYE’DE DE BESLENİYOR

Dünya’nın her tarafına ırkı yayılan bu siyah tavuklar, Türkiye’de de beslenmeye başladı. Türkiye’de geçmiş yıllarda getirilen ve beslenmeye başlanan bu tavukları ilk zamanlar sayılı kişiler tarafından besleniyordu. Ancak internet üzerinden sosyal medya aracılığı ile kurulan tavuk alım satım sayfalarında bu tavuklar satışa sunulmaya başlandı.

FİYATLARI YÜKSEK

Hatta bu tavukların yumurtaları ve civcivleri bile yüksek fiyatlardan satışa sunuldu. Ama cins tavuk meraklılarına fiyatlar etki etmiyor. Ayam Cemani ırkı tavukların yumurtalarını 10 ila 25 TL arasında satın alanlar oluyor. Bu yumurtaları kuluçkaya yatan tavuklarının altına süren yumurtayı alan kişiler kendilerinde de bu ırk tavukların olmasını sağlıyor. İşi biraz daha büyüten kişiler, yumurtadan yeni çıkmış civcivleri bile 20 ila 30 lira arasında alıcı bulabiliyor.

ETİ SAĞLIĞA FAYDALI

Görünüşü ilginç ve fiyatı bir hayli pahalı olan bu tavukların etlerinin de sağlık açısından önemli bir yerde olduğunu ifade ediliyor. Ancak bu tavukları besleyen kişilerle görüştüğümüzde pekte tavukları kesme ve etinden tatmam taraftarı olmadıkları görülüyor. Bahadır isminde bu tavuk ırkını besleyen bir tavuk sever vatandaştan Ayem Cemani ırkı tavuklar hakkında bilgiler aldık. 

IRK İLE İLGİLİ BİLGİLER

Bahadır ismindeki vatandaş bizlere Ayem Cemani ırkı ile ilgili şu bilgileri paylaştı, “Endonezya’ nın Java adasının Sura karta şehrine yakın olan Cemani Köyü kökenlidir. Ayam Cemani ilk önce Orta ve Doğu Java ve Sumatra ve Madura içinde yaygınlaştı. Ayam Endonez ‘ya dilinde tavuk manasına geliyor, Cemanı ise Javaca’ da simsiyah manasına geliyor.Ayam Cemani tavukları Asya’da farklı bölgelerde görülse de nadir tavuk ırklarından birisidir. Gagası, ibiği, tüyleri, derisi, kemikleri, ayakları siyah renktedir. Yetişkin bir Ayam Cemani tavuğunun ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo civarındadır. Yıllık yaklaşık olarak 70-90 arası yumurta vermektedir. Özellikle Hindistan’da bu tavuk ırkı kutsal olarak sayılmaktadır. Bu şekilde bir inanış neredeyse tüm ülkede yaygındır. Bu ırkın mistik özellikleri olduğuna inanılmakta ve bazı dini törenlerde kullanılmaktadır. Yine Çin’de de çeşitli amaçlar ile alternatif tıpta kullanılmaktadır.”

SOSYAL MEDYADA ALICI BULUYOR

Sosyal medyada bulunan sayfalar aracılığı ile tavukların yumurtalarını ve civcivlerini satın alıp tekrar satabildiklerini belirten Bahadır ismindeki vatandaş; “Bu tavukları hobi olarak besleyenlerde var. Besleyip büyütüp satanlarda var. Gerçekten çok güzel bir iş aslında. Meraklıları çok fazla. İnsanlar sosyal medyadaki ilanlardan bu tavukları görüyor. Ancak tabiî ki hırsızlık vakaları olabileceği için besleyiciler tedbirli davranıyor. Hatta bir gün tavuğum dışarı çıktığında onu gören şüpheli gördüğüm kişiler bana bu tavuğun cinsi ne diye sordu. Ben köy tavuğu olduğunu söyledim. Kömüre bulandığını ondan bu hale geldiğini anlattım. Yani inanın korkuyoruz.

KESİP ETİNİN TADINA BAKTIM

Herkes bu tavuğu kesip etini yemez. Yani en azından pahalı olduğu için fiyatı bunu yapmak istemez. Ama ben çok merak ettim ve çoğalttığım tavuklarımdan bir tanesini keserek yemek yapıp yedim. Gerçekten tadı bizim normal tavuk tadı gibi gelmedi bana. Sanki keçi tadını anımsatıyordu. Ama kestiğime sonradan pişman oldum gerçekten. İş işten geçti. ” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.