TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Saraçhane'den Taksim'e yürümek istiyoruz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesi yaptığı açıklamada, "Saraçhane'den Taksim'e yürümek istiyoruz." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 09:22
Kaynak: ALİ GÜRELİ
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Saraçhane'den Taksim'e yürümek istiyoruz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesi yaptığı açıklamada, "Saraçhane'den Taksim'e yürümek istiyoruz." dedi.

Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Özkan Atar ve DİSK Yönetim Kurulu üyesi Şükret Sevgener'in de aralarında olduğu DİSK üyeleriyle sabahın erken saatlerinde Saraçhane'ye gitti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı açıklamada, "Bütün işçi arkadaşlarımızın, tüm yurttaşlarımızın, basın emekçilerinin, herkesin 1 Mayıs'ını kutlamak istiyorum." dedi.

Bugün 1 Mayıs olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"Bugün, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Bugün sadece ülkemizde değil, bütün dünyada işçiler, emekçiler alanlarda, meydanlarda. Bugün bizlerin dünyanın dört bir yanındaki yüzünü hiç görmediğimiz binlerce kilometre ötedeki sınıf kardeşlerimizle aynı hedefler, aynı talepler doğrusunda alanlarda olduğumuz bir gün. Bizim için çok önemli, çok heyecanlıyız, çok coşkuluyuz. Türkiye'nin her yerinde en kitlesel, en coşkulu, en kararlı bir halimizle 1 Mayıs meydanlarında olacağız. İstanbul'da 1 Mayıs'ın, sınıf ve emeğe saygının bir simgesi var hepimizin bildiği gibi. O da Taksim Meydanı. Yıllarca Taksim'in ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi için büyük mücadeleler verdik.

1977 kaybettiğimiz arkadaşlarımızın anısına sahip çıkmak ve bir toplumsal bellek, ortak bir hafıza, emeğin hafızası olarak Taksim Meydanı'na sahip çıkmak için bir mücadele yürüttük. Ardından 2011 ve 2012'de dünyanın en büyük 1 Mayıs'larını yaptık Taksim'de. Fakat 2013 yılından beri tekrar yasaklandı. 2013'den beri Taksim'de 1 Mayıs'ımızı yapabilmek için hem fiili, hem hukuksal mücadeleler yürüttük. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, en sonunda geçtiğimiz yıl çıkan Anayasa Mahkemesi kararıyla beraber hukuksal olarak da Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Meydanı olduğu hakikati aslında bir kere daha tescillenmiş oldu. Ve biz o nedenle bugün 2024 1 Mayıs'ında 1 Mayıs'ımızı Taksim Meydanı'nda kutlamak için bir irade ortaya koyduk. Toplumun bütün kesimlerinden, siyasi partilerden, diğer bütün kurumlardan da çok büyük bir destekle bu kararımızı bu irademizi bugün ortaya koyuyoruz.

Şu an Saraçhane Meydanı'nda toplanmaya başladık. Erken saatler olmasına rağmen çok coşkulu ve kalabalık bir toplanma başladı. Ve Saraçhane'den Taksim'e yürümek istiyoruz. Çünkü gerçekten Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Meydanı gerçeği artık herkese kabul edilen bir gerçeklik ve Türkiye işçi sınıfının da bütün dünyada olduğu gibi 1 Mayıs'ını, kendi bayramını, yani yılın 365 günü çalışan işçilerin yılın bir günü kendi bayramını kutlamak, kendi sözünü söylemek için dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kendi belirlediğimiz meydanlarda 1 Mayıs'ın kutlama hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Bu engellemenin de hukuk dışı olduğunu görüyoruz. O yüzden ülkeyi yöneten siyasi iktidardan da artık Türkiye'yi bu Taksim yasağından kurtarmasını, bu engellerin ortadan kalkmasını bekliyoruz."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.