TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hükümlüler tarafından okullar yenileniyor

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, “Biz hükümlülerimizi, yükümlülerimizi birer denizyıldızı olarak kabul ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2019 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2019 10:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hükümlüler tarafından okullar yenileniyor

İbrahim Baysal

 ADANA (İLKHABER)-Adana’da Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, tadilata ihtiyaç duyulan okullarda bakım ve onarım çalışmalarına başlandı. Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle ülke genelinde yarıyıl tatili boyunca ceza infaz kurumlarından denetimli serbestlik kapsamında salıverilen ve haklarında kamu yararına çalışma şartı getirilen yükümlüler okulları yenileyecek.

 

18 OCAK - 4 ŞUBAT TARİHLERİNİ KAPSAYACAK

Ekinlik kapsamında, 2018-2019 eğitim öğretim döneminin yarıyıl tatili olan 18 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında kamu hizmeti cezaları kapsamında 240 yükümlü ile Adana’da belirlenen 6 okulun bina ve sınıflarının boyanması, toplam 21 okulun bakım, onarım ve temizlik faaliyetlerini yapacak.

 

SITKI KULAK ORTAOKULUNDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 

Etkinliğin ilk günü Çukurova ilçesindeki Sıtkı Kulak Ortaokulu’nda Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce kamu hizmeti cezası kapsamında infaz işlemlerine devam edilen 45 yükümlü tarafından boya, tadilat, klima bakımı ve temizlik işleri yapılmaya başlandı.  Tadilatların yapıldığı yere gelen Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül çalışmalarını yerinde inceledi. Hükümlüler ile görüşen Yurdagül, onların sorunlarını dinledi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Yurdagül, burada gazetecilere de açıklamalarda bulundu.

 

EŞ ZAMANLI YAPILIYOR

 

Bu faaliyetlere farkındalık oluşturmak ve denetlemek okula geldiklerini belirten Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, “Buradaki faaliyetleri yerinde denetlemek ve kamuoyuna tanıtmak için buradayız. Türkiye’de eş zamanlı olarak bu çalışma yapılıyor. Şuan Adalet Bakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız birlikte Ankara’da benzen bir faaliyette iştirak ediyorlar. Türkiye genelinde de Cumhuriyet Başsavcılarımız bu faaliyetleri tanıtmak ve farkındalık oluşturmak için bu faaliyetlere iştirak ediyorlar.” dedi.

 

DENETİMLİ SERBESTLİĞİN 2005 YILINDA MEVZUATA GİRDİ

 

Denetimli serbestliğin 2005 yılında mevzuata girdiğini dile getiren Yurdagüş, “Denetimli serbestlik bizim mevzuatımıza sonradan girdi. 2005 yılında başlayan Ceza İnfaz Sistemindeki köklü değişiklik ile denetimli serbestlik faaliyetleri de önemli bir rol aldı. Hükümlülerimiz hürriyetlerinin kısıtlayıcı cezaların bir bölümünü ceza infaz kurumlarında tamamladıktan sonra denetimli serbestlik altına giriyorlar. Uzmanlar tarafından kendilerine verilen çeşitli sorumlulukları yerine getirerek cezalarını bu şekilde çekmiş etmiş oluyor. Bu hem onların aileleri ile olan bağlarının güçlenmesine neden oluyor. Hem de topluma yararlı işler yapmalarını sağlıyor.” şeklinde konuştu.

 

FAYDALI İŞLER

 

Yurdagül, proje kapsamında çok sayıda okulun tadilat, boya ve bakım işlerini yaptıklarını anımsatarak, “Adana’da da bu güne kadar bu faaliyet çerçevesinde çok sayıda okulumuzda tadilat, tamirat, boya - badana, klima bakım işlemlerini gerçekleştirdik. Denetimli Serbestlik Müdürlüklerimiz kamuya yararlı çalışma yükümlülüğünü fonksiyonel şekilde yerine getirilebilmesi içinde çeşitli projeler üretiyorlar. Bu projeler kapsamında hem bu tarzda bir kurs faaliyetlerine devam ediyorlar. Yüzey boyacılığı ve klima bakım kurslarına katılıyorlar. Süreç dahilinde bu kurslar sayesinde hem bir sertifika sahibi oluyorlar, hem meslek ediniyorlar. Faaliyetler devam ederken aynı zamanda sembolik cep harçlıkları alıyorlar. Ayrıca bu faaliyetler sebebiylede kamuya önemli bir katkı sunuyor.” ifadelerini kullandı.

 

‘ONLARI DENİZYILDIZI OLARAK KABUL EDİYORUZ’

 

Kendilerinin hükümlü ve yükümlüleri birer denizyıldızı olarak kabul ettiklerini vurgulayan Yurdagül, sözlerini şöyle tamamladı;

“Bu çok güzel faaliyeti hem yerinde görmüş olmak, hem de kamuoyuna sunmaktan mutluyuz. Biz hükümlülerimizi, yükümlülerimizi birer denizyıldızı olarak kabul ediyoruz. Onlarla ilgili her türlü iyileştirme faaliyeti bizler için çok önemli. Sadece bir hükümlümüze bile meslek edindirebilirsek, hayatında kalıcı bir dönüşüm sağlayabilirsek bu faaliyetler çerçevesinde bu asla küçümsenecek bir şey değildir. Her zaman söylediğim gibi toplam içinde oranı düşük bile olsa o yükümlü açısından başarı yüzde yüz demektir. Dolayısıyla biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Toplamda 224 okulun boya badana gibi okulda bakım çalışmalarını yaptık. Klima bakımı yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Yarıyıl tatili boyunca çalışmalarımız sürecek.”

  

İŞ BULMALARINA YARDIMCI OLUYORLAR

 

Açıklamasının ardından incelemelerine devam eden Yurdagül’e bir hükümlünün, “Öğlene kadar buradayız, geri kalan yarım günümüz için kimse bize iş vermiyor. Bu konuda yardım istiyoruz” demesi üzerine Başsavcı Yurdagül, Koruma Kurulu’nun bunu zaten yaptığını hatırlattı. Yurdagül, “Koruma Kurulu’nun faaliyetlerinden yeteri kadar haberdar değilsiniz. Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz sizi yeterince bilgilendirsin. Koruma Kurulumuz süreç devam ederken de iş bulmanız konusunda sizlere yardımcı oluyor.” dedi. Bundan haberinin olmadığını söyleyen hükümlü ise, duruma sevinerek Yurdagül’e teşekkürlerini sundu.

 

YENİ BİR MESLEĞİMİZ OLUYOR

Diğer hükümlüler ise, programdan memnun olduklarını söyledi. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Boyacılığı ve sıvacılığı zaten kendi evlerini gerçekleştirdikleri belirten hükümlüler, “Ama burada kursla bunu pekiştirdik. Çok güzel oldu. Yeni bir mesleğimiz oldu.” dediler.

 

CEZAEVİNDE YATMAKTAN DAHA İYİ

A.O. isimli hükümlü ise, “5 ay var denetimli serbestliğimin bitmesine. Cezaevinde yatmaktan daha iyi. En azından çocuklarımızın yanında oluyoruz. Hocalarımız sağ olsun bizlere meslek öğretiyorlar. Burada kurs görüyoruz, hocalarımız eksiklerimizi tamamlıyor. Çok güzel gerçekten. Çocuklarımızın okuduğu okulları yenilemek bizlere nasip oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

GELENEKSEL OYUNLANLARI ÇİZİLDİ

 

Öte yandan, bu çalışmalarla yükümlülerin sosyal hayata uyumları, sorumluluk bilinçlerinin gelişmesi ve iş disiplini kazanmaları hedefleniyor. Ekonomiye milyonlarca lira katkı sağlayan ve aldıkları kurslarla Milli Eğitim Bakanlığından onaylı ‘sertifikalı meslek sahibi’ olan hükümlüler böylelikle bir yandan cezalarını çekerken bir yandan da öğrencilere faydalı oluyor.    Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik (DS) Müdürlüğü bünyesinde kamuya yararlı bir işte çalışma cezası bulanan yükümlüler, bugüne kadar il genelindeki 224 okulu boya, tadilat, tamirat ve klima bakımını yaparak yenileyip yeni eğitim öğretime hazırladı. Ayrıca çocuklar için geleneksel oyun alanları çizimi yaptı.

 

HÜKÜMLÜLER DEVLETE 2 MİLYON 710 BİN LİRA KATKI SAĞLADI

 

Cumhuriyet Halk Eğitim Merkezi tarafında meslek edindirilmeleri amacıyla açılan ‘inşaat boyacılığı’ kursuna katılan yükümlüler tarafından yapılan çalışmalarda, ilk, orta ve lise düzeyindeki okulların iç, dış ve ihata duvarlarının boyaması ve oyun alanı çizimleri ile 2 milyon 710 bin lira devlete katkı sağlandı. Ayrıca “Ev Tipi Klima Bakım, Onarım ve Montaj” kursuyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 183 okulun klimalarının yaz-kış bakımları, temizlikleri ve tamiratları yapıldı. Bu şekilde yapılan kamu yararına çalışma programın devlete katkısı ise toplam 325 bin lira oldu. Öte yandan 2018 yılı içinde 179 yükümlü tarafından 12 okulda da temizlik çalışması yapılarak okullar eğitim öğretime hazırlandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.