TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Işık: Türkiye’deki tüm 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları aşı programına alınmalıdır

SES Adana Şubesi Eş Başkanı Belgin Işık, HPV aşısı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı, “Türkiye’deki tüm 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları aşı programına alınmalıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 00:35
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 00:35
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Işık: Türkiye’deki tüm 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları aşı programına alınmalıdır

SES Adana Şubesi, HPV aşısı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Konuyla ilgili gerçekleştirilen açıklamada açıklamayı SES Adana Şubesi Eş Başkanı Belgin Işık yaptı.

Işık, HPV hastalığının yüzden fazla çeşidi olan ve bu çeşitlerden 14 tanesinin riskli olduğu bir virüs grubu olduğunu kaydetti. Yarattığı enfeksiyonların çoğunun insanda semptoma yol açmadığını, bazı türlerinin ise siğillere neden olabileceğini aktaran Işık, “Fakat yüksek risk taşıyan HPV türleri ise anormal doku büyümesine ve başta rahim ağzı olmak üzere genital bölgelerde kansere yol açabilir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 4. kanser türüdür. HPV aşısı rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 70’ini ve genital siğilleri yüzde 90 oranında azaltabilmektedir” dedi.

IŞIK: 2020 YILINDA DÜNYADA TAHMİNEN 604 BİN KADINA RAHİM AĞZI KANSERİ TEŞHİSİ KONDU VE YAKLAŞIK 342 BİN CİVARI HAYATINI KAYBETTİ

Her yıl yaklaşık 14 milyon insanın virüsle enfekte olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Başkan Işık, şunları kaydetti:

“2020 yılında dünyada tahminen 604 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi kondu ve yaklaşık 342 bin civarı hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yüzde 90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2023 yılında dünyada 6 HPV aşısı bulunuyor ve tamamı özellikle rahim ağzı kanserine yol açan HPV tip-16 ve tip-18’e karşı koruma sağlıyor. DSÖ’ne göre aşı uygulaması ile 100 yıl içinde 60 milyon rahim ağzı kanseri ve buna bağlı 45 milyon ölüm önlenebilir. 2023 itibari ile yaklaşık 137 ülke HPV aşısını ulusal aşı programına almıştır. DSÖ’ne göre 30 Avrupa ülkesinin 28’inde 9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklarına HPV aşısı yapılıyor ve bu ülkelerin tamamının aşı ücretleri ulusal sağlık sistemi tarafından karşılanıyor.”

IŞIK: TOPLUM SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ ADINA SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRIMIZ ŞUDUR…

Türkiye geneliyle ilgili de konuşan Işık, şu cümleleri kullandı:

“Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2022’de aşının genişletilmiş bağışıklama programına alınıp ücretsiz uygulanacağını açıklamıştı. Fakat henüz bu konuda bir adım atılmadı. Dünya üzerinde ruhsatlandırılmış 6 aşıdan 3’ü Türkiye’de uygulanabilmektedir. Ancak HPV aşılarının toplam maliyeti asgari ücretin yarısından daha fazladır. Toplum sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi adına Sağlık Bakanlığına çağrımız şudur; Türkiye’deki tüm 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları aşı programına alınmalıdır.

Başkan Işık, 14 yaşından büyük tüm bireylerin de uygun aşı ile aşılanması gerektiğine vurgu yaptı ve aşının tüm maliyetlerinin sağlık sistemi tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.