TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Projeler devam etmeli

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, üretimin artması, özellikle kırsaldan kente göçün engellenmesi için kırsal kalkınma projelerinin arttırılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2018 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2018 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Projeler devam etmeli


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA  (İLKHABER) – Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, üretimin artması, özellikle kırsaldan kente göçün engellenmesi için kırsal kalkınma projelerinin arttırılması gerektiğini söyledi.

Daha iyi bir gelecek için üretimin önemine değinen Köse; “Tarım ve hayvancılık insanoğlunun doğuşundan günümüze her zaman ön planda olmuştur. Verimli toprakları, uygun iklimi ve genç nüfusuyla büyük bir potansiyele sahip ülkemizin bu bağlamda tarım ve hayvancılığa verilecek doğru ve yeterli destekler ile hem kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın, yerlerinde kalmaları, hem de kentlere göç edenlerinde yeniden köylerine dönmelerini sağlamak için destekleme projeleri devam etmelidir” dedi.

İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak ve kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ projesi başlatıldı.

Bakanlık tarafından 2016 yılında uygulamaya konulan ve 3 yıl süreyle uygulanacak projeden 2016-2018 yılları arasına kapsayan program kapsamında yaklaşık 48 bin genç çiftçiye toplam 1 milyar 443 milyon lira hibe desteği verilmesi planlanıyor.

Projenin ülke için önemine değinen Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse; “Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız son özellikle son yıllarda iş için büyük kentlere göç etmekte ve kentlerde de yine sıkıntılar ile karşılaşıp daha kötü koşullarda yaşamaktadırlar. İşte ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ programı bu bağlamda önem kazanmaktadır” dedi.

Kırsal kalkınma projelerinin artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının önemine değinen Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, sözlerine şöyle devam etti;

KENTLERE GÖÇ

“Ülkemiz hem iklimi, hem de verimli arazileri ile çok avantajlı bir ülkedir. Ayrıca birde elimizdeki genç nüfusu düşünecek olursak yapamayacağımız iş yoktur. Bilinen bir gerçek var ki son 30-40 yılda kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın çoğu daha iyi bir gelecek düşüncesiyle köyünü, kasabasını ter edip kentlere göç etmiştir. Günümüzde ülkemizde yetiştirilebilecek birçok ürün dışarıdan ithal edilmektedir.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALI”

Tarım için çok önemli şartlara sahip olan ülkemiz bu alanda kendini daha da geliştirip dünyada önemli derecede söz sahibi olabilir. Bunun için tarımda sürdürülebilirlik sağlanmalı ve yatırım yapılmalıdır.

Bugün kentlere baktığımızda da özellikle kenar mahallelerde yaşadığı köyünü terk edip gelen nice insanları görmek mümkündür. İşte bu bağlamda kırsal kesimden kentlere göçün engellenmesi, göç edenlerin de yeniden bölgelerine dönmelerini sağlamak için projeler üretilmelidir.

BAKANLIKTAN ÖNEMLİ PROJELER

Son yıllarda bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ projesi, ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi’ gibi projeler sürdürülmektedir.

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla yapılan projeler kırsal kalkınma anlamında büyük önem taşıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2016 yılında ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ projesi ile güzel bir adım attı. Bu projeden 2016-2018 yılları arasına kapsayan program kapsamında yaklaşık 48 bin genç çiftçiye toplam 1 milyar 443 milyon lira hibe desteği verilmesi planlanıyor. Adana ilimiz de bu bağlamda iyi destekler aldı ve güzel projeleri ile hem istihdam, hem de ekonomik bağlamında ülke ekonomisine katkı koymaktadır.

“ADANA EKONOMİSİNİN CAN DAAMARI TARIM İÇİN ÖNEMLİ”

Adana'da 2018 yılı “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı” ilk dönemde 128 projeye 36.2 milyon lira hibe desteği verilecek. 2017 yılında da 60 yatırıma 25 Milyon Türk Lirası hibe desteği sağlanmıştı. Adana için ekonominin can damarı olan tarım için bu gelişmeler çok önemlidir.

“PROJELR DEVAM ETMELİ”

Genç Çiftçi Projesi’nden de köylülerimiz iyi destekler almaktadır. Bugün hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için köylümüzü, tarım ve hayvancılıkla barıştırmamız gerekmektedir. Köylümüzü köyüne döndürmede önemli olduğunu düşündüğümüz destekleme projelerinin devam etmesi çok önemlidir.

‘Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ projesinin, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız için güzel bir projedir. Her bir genç çiftçimize 30 bin TL değerinde tamamı ithal 6’şar adet büyükbaş, yine küçükbaş hayvan yetiştirmek isteyenlere de yine 30 bin lira değerinde toplam 40 adet küçükbaş hayvan verilmektedir.

“GENÇ NÜFUS POTANSİYELİNİ YERİNDE KULLANMIŞ OLACAK”

Köylüyü köyde barındırmak ve verimli arazilerimizi değerlendirmek açısından Tarım Bakanlığı bu projeler ile köyde yaşayan genç çiftçilerimizin potansiyelini yerinde kullanarak yaşamalarını sağlayacaktır.

“DESTEKLENEN ÇOK PROJE VAR”

Bugün tarım ve hayvancılık alanında; hayvansal üretime yönelik; büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği projeleri, küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği projeleri, Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi projeleri, Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi projeleri, ipekböceği yetiştiriciliği projeleri, serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve tesis yapımı projeleri,

Bitkisel üretime yönelik; kapama meyve bahçesi tesisi projeleri, Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projeleri, Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projeleri, çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği projeleri, kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı projeleri,

Yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik; çok Yıllık Tıbbi ve Aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeler, coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeler desteklenmektedir.

Biz Veteriner Odası olarak bu projeleri önemsiyor ve devamının sağlanmasını diliyoruz. Vatandaşlarımızın da araştırıp yapabilecekleri işlere göre projeler hazırlamasını istiyoruz. Adanalı hemşerilerimiz ilgili kurum ve temsilciliklerden gerekli bilgiyi alabilir, ya da Adana Veteriner Hekimleri Odası’na gelerek bizden bu konuda yardım alabilirler.

“BİRLİJTE ARAŞTIRALIM”

Gelin birlikte araştıralım. Sizin ilgi alanınıza, bölgenizdeki yetiştirebileceğiniz ürüne göre arkadaşlarımız tarafından araştırılarak size bilgi verelim. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu bu projeyi doğru ve iyi bir şekilde değerlendirelim. Yaşadığınız yerde kendi işinizi yaparak, ailenize ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca kendi yerinizde, kendi işinizi kurar ve büyük kentlere göç etmek zorunda kalmazsınız.”

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.