TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehmus Alparslan: “Gıda Güvenliği konusunda yerel yönetimler önlem almalı”

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2019 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şehmus Alparslan:  “Gıda Güvenliği konusunda yerel yönetimler önlem almalı”

Hande MUŞTU – Rukiye UYANIK

ADANA(İLKHABER)- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şubesi’nin ‘Yerel Yönetimler ve Adana’da Gıda Güvenliği’ kapsamındaki değerlendirmeleri GMO Adana Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı.

GMO Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, ‘Yerel Yönetimler ve Adana’da Gıda Güvenliği’ değerlendirmelerini ve yeni seçilen yerel yönetimlere, Gıda alanına dair önerilecek olan projeleri aktardı.  TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman’ın da katıldığı toplantıda konuşan Alparslan, güvenilir gıdaya erişim hakkının temel bir insan hakkı olduğunu söyledi.

 Şehmus Alparslan  “Yerel Yönetimlerin önemli sorumluluk alanlarından birisi de kentte yaşayanların doğru beslenebilmesinin bilgi, imkan ve ekonomik temellerini sağlamaktır. Son dönemde gündeme gelen gıda fiyatları artışı ve dolayısıyla dar ve orta gelir grubunun gıdaya erişimde yaşamaya başladığı zor durum, merkezi yönetim kadar yerel yönetimlere de önlem alma görevini acil olarak dayatmaktadır” dedi.

Şehmus Alparslan, bu önlemler alınırken toplumun ihtiyaç duyduğu “Gıda Güvencesi” ve “Gıda Güvenliği” kavramlarının birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini dile getirdi. Alparslan, “ Bir şeyler yiyebilmek kadar neyin yendiği/yedirildiği de önemlidir. Ülkemiz ve dünya genelinde süren sosyal ayrışma ve kaynakların paylaşımına dönük rekabetin de getirdikleri ile gıda kaynaklarının tekelleşmesi ve güç odaklarınca oluşturulmaya çalışılan “Gıda Hegemonyası”nın sonuçları ile yüz yüze gelmenin arifesindeyiz. Bu tehdit, yerel üreticinin üretime teşvik edilmesi, kırsalın modernizasyonu, üretici-tüketici ilişki biçiminin yeniden kurgulanması ve sömürüye izin verilmeyen modellerin tartışılarak hayata geçirilmesini amaçlayan “Gıda Egemenliği” kavramını gündemde tutmamızı gerektirmektedir” şeklinde konuştu.

Bu amaçlar doğrultusunda (GMO) Adana Şubesi olarak Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinden beklentilerini dile getiren  Şehmus Alparslan,  bunları ‘seyyar ve açıkta gıda satış,  semt pazarları,  ekmek , gıda bankası, su , açma ve çalışma ruhsatları’ gibi temel başlıklar halinde sıraladı. Ayrıca yerel yönetimlerin, halk sağlığının korunması ile ilgili sorumluluğu kapsamında gerek sabit satış noktalarında ve gerekse semt pazarlarında tüketiciye arz edilen yaş meyve-sebze ürünlerinin öncelikle pestisit kontrol ve analizlerine tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Toplantı basın mensuplarının sorduğu soruların cevaplanması ile son buldu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.