TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Verimli tarım arazileri parsel parsel betonlaşıyor

Yılın 12 ayı yapılan tarımsal üretimle ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayan zengin ürün desenine sahip olan Adana’nın verimli tarım arazileri, plansız imar düzenlemeleriyle daralıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Verimli tarım arazileri parsel parsel betonlaşıyor

Aydın GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) - Adana’nın bereketli toprakları, yılın 12 ayı yörenin ve ülkenin tarımsal üretiminin önemli bölümünü karşılıyor. Bu üretimle ülke ihracatına da ciddi katkı sağlayan kentin verimli tarım arazilerinin üzerinde yükselen beton bloklar ise tarımsal faaliyeti her geçen gün daraltarak riske atıyor.

Türkiye'nin tarımsal üretiminde önde çıkan kentlerinden olan Adana’nın tarımsal üretimi, tohum, gübre ve akaryakıt gibi girdi fiyatlarının sürekli artmasına rağmen toprağı binbir güçlükle eken çiftçiler sayesinde sürüyor. Girdi maliyetleri karşısında üretimdeki süreklilik sekteye uğrarken, verimli arazilerin yok olması da önemli bir sorun oluşturuyor.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, sebzeden meyveye, pamuktan hububatta, yer fıstığından zeytine kadar ülke üretiminin önemli miktarını karşılayan Adana’daki üretim ve ürün deseni zenginliğinin, verimli tarım topraklarının daralmasıyla tehlikeye gireceğine dikkati çekiyor.

İncefikir2

Karpuz, şeftali, kayısı, üzüm, limon, buğday ve pamuk gibi ürünlerin ilk hasadının da Adana'da yapıldığını ifade eden İncefikir, şunları söyledi:

"Yılda neredeyse 3 ürün veren yöremiz, meyvenin hemen hemen her çeşidi, bunların yanı sıra patlıcan, salatalık, biber, domates, marul, kabak, barbunya, acebek ve taze fasulye gibi çok çeşitli ürün desenine sahip. Yapılan düzensiz imar izinleri yüzünden ise yılın 365 günü tarım yapılabilen Adana’da bu zengin ürün deseni ve rekolte azalıyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip Adana ve Çukurova genelindeki tarım arazilerinin yanlış ve düzensiz imar yüzünden betonlaşmaya kurban edilmemesi, amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. Verimli tarım arazilerinin parsel parsel betonlaşması üzücü.”

IMG_9455

"Adana’nın yüzde 38’i tarım alanı"

İncefikir, toplam 1 milyon 403 bin hektar yüz ölçümüne sahip Adana’nın yüzde 38’nin tarım alanı, yüzde 41’nin orman, yüzde 4’ünün çayır mera alanı, yüzde 17'sinin yerleşim bölgesi, su yüzeyi ve sanayi alanı olduğunu söyledi. Adana’da 482 bin hektarlık tarım topraklarının yüzde 79'unda tarla tarımı, yüzde 14'ünde meyvecilik, yüzde 7'sinde ise sebzecilik yapıldığını anlatan İncefikir, tarım alanlarının yüzde 74'üne denk gelen yaklaşık 400 bin hektarlık bir alanın sulanabilir durumda olduğu bilgisini verdi.

İncefikir, gelecekte Türkiye’nin kendi nüfusunu besleyebilen bir ülke olabilmesi için tarım arazilerinin korunmasına yönelik katı tedbirlerinin acilen alınması gerektiğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.