SON DAKİKA
Hava Durumu

Devlerimizi yaratalım

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, İnovasyon Haftası etkinliğinde, ülke olarak ne yapılacaksa özel sektör ile yapılacağına dikkat çekti:

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2016 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Devlerimizi yaratalım

Devlerimizi yaratalım


 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen İnovasyon Haftası etkinliklerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekişi katıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faydasız üretilmiş teorik teknolojilere Türk milletinin ihtiyacı olmadığını söyledi. Özel sektör konusuna da dikkat çeken Bakan Zeybekçi, “Ülke olarak kendi devlerimizi yaratalım.” Dedi.

Sabah saatlerinde kente gelen bakanlar etkinliğin düzenlendiği Hilton Oteli’ne geçti. Bura ilk konuşmayı yapan Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Zeki Kıvanç, gençlerin organizasyona yoğun ilgi göstermesinin sanayici ve iş adamları açısından önemli bir itici güç ve umut kaynağı olduğunu anlattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, teknik olarak dünyaya zarar vermeyecek inovasyonların keşfedilmesi halinde, bu gündemlerin ortadan kalkacağını savundu. Adana'daki İnovasyon Haftası'na dün ve bugün toplamda 400 bin kişinin katıldığını anlatan Büyükekşi, Türkiye'nin inovasyonda başarılı bir grafik yakaladığını kaydetti. Büyükekşi, üretim ve ihracatta katma değeri mutlaka artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Teknolojik dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Bugün başarılı olan tüm ülkelere baktığımızda inovatif girişimlerin etkisini net bir şekilde görüyoruz. Güney Kore bilgisayar işlemcilerinin kilogram başına fiyatını 3 bin 800 dolardan ihraç ediyor. Güney Kore'nin toplam işlemci ihracatı, 20 milyar dolar düzeyinde. ABD'de ise telefonun kilogram ihracat fiyatı 750 dolar. Telefon daha büyük bir ihracat olarak gözüküyor ama biri 3 bin 800, diğeri 750 dolar” dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise uzun soluklu gelişimin en büyük yolunun, bilgiyi katma değere dönüştürmek olduğunun altını çizerek, sektördeki tüm paydaşların AR-GE ve inovasyonu kurumsallaştırması gerektiğine işaret etti.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, ihracatın 36 milyar dolardan 150 milyar dolar seviyesine yükseldiğini kaydetti. Özlü, buna rağmen ihracatın çok daha fazla artırılması gerektiğini kaydetti. 2002 yılından bu yana Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin ciddi ivme kazandığını dile getiren Özlü, serbest ticaret anlaşmaları ve vize muafiyeti gibi uygulamalarla ihracatçıların önünü açtıklarını anlattı. Son olarak iş adamlarına yeşil pasaport vermeye yönelik bir çalışma yaptıklarını kaydeden Özlü, AR-GE'ye ise daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceklerini ifade etti. Bakan Özlü, “TÜBİTAK'ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz. Artık AR-GE yapan kurumdan ziyade sizlerin AR-GE yapmanıza destek olacak, sizlere adeta bir partner olacak bir kurum haline gelecek. Adana'da sadece 2 firma AR-GE merkezi bulunuyor ve bu yetersiz. Geliştirilmesi gerekli” şeklinde konuştu.

 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de faydasız üretilmiş teorik teknolojilere Türk milletinin ihtiyacı olmadığını söyledi.  Zeybekçi, “Siyasette inovasyon, dış işlerinde inovasyon, savunmada, askeriyede aklınıza gelen her yerde inovasyon. Hiç kimse bu millete Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını, 'sınırı boylarında savun, biz bu coğrafyayı dizayn ederken, bu coğrafyayı yeniden yapılandırırken sakın bu alana karışma' demesin. Bizim için tehdit neredeyse sınır oradan başlar. Onun için kimse bize demesin 'Musul'dan size ne? Rakka'dan size ne? Aklınıza gelebilen diğer coğrafyalardan size ne' demesinler. Biz tehdidi nerede görürsek savunmamızı oradan başlatırız. Birilerinin bu coğrafyalardaki, ellerindeki o menfaat kalemleriyle yeniden harita çizerken ki öncelikleri ile bizim önceliklerimiz farklı. Biz, kültür coğrafyası dediğimiz bu coğrafyada ecdadın bize bıraktığı bir emaneti, bir misyonu da asla üzerimizden atamayız. Görmedik, tanımadık, bilmeyiz diyemeyiz. Oralarda olmak zorundayız. Ama başkalarının orada bulunma tek sebepleri var; enerji, hammadde. Geleceklerini garanti altına almak için kendi kafalarında yarattıkları o inovasyonları, planları, orada uygulamakla meşguller. Biz başka sebeplerden oradayız.” şeklinde konuştu.
En önemli önceliklerinin eğitim olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, "Yüksek eğitim, üniversite eğitimi, ilköğretim, anaokulundan başlamak üzere illaki eğitimde dünya standartlarını yakalamalıyız. Ama eğitimde şu hataya da düşmeyeceğiz; Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, bunu da şahsi fikrim olarak söylüyorum. Belki eleştirilebilecek bir alandır burası. Şuna asla müsaade etmeyeceğiz; üniversitelerimizde milyonlarca gencimizi okutup ondan sonra bu ülkenin gençlerini 4-5 milyon KPSS ile devlete gözünü dikmiş bir anlayış asla ve asla başarılı olmayacaktır. Ülke olarak kendi devlerimizi yaratmak zorundayız. Ülke olarak her ne yapacaksak özel sektör eliyle yapmak zorundayız. Ülke olarak her gün bir önceki günden yine özel sektör eliyle üretmek zorundayız ve ürettiğimizin de dizaynını tasarımını, teknolojisini, finansını, tüketim alışkanlığını, dağıtım-tüketim kanallarının dizaynı ve egemenliğini bizzat kendimiz yapmamız gerekiyor. Bu siyaset üstü bir şeydir. Amfilerinden çıkmayan genç beyinlerimizi, ülkemizin geleceği çocuklarımızı reel hayatla buluşturmaya davet ediyorum. Hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.