TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik hazırlanan iddianamenin iade edilmesine Cumhuriyet başsavcılığından itiraz

İstanbul merkezli yapılan operasyonlar sonucunda hazırlanan iddianame, 16 şüpheli hakkında ağır ceza mahkemesine sevk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 12:15
Kaynak: AA
Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik hazırlanan iddianamenin iade edilmesine Cumhuriyet başsavcılığından itiraz

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Dilan Polat, eşi Engin Polat, kardeşleri Can ve Sıla Doğu’nun da ortalarında bulunduğu 16 kuşkulu hakkında yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianameyi kıymetlendiren Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, davanın ağır ceza mahkemesine açılması gerektiğini bildirerek belgeyi iade etmişti.

BAŞSAVCILIKTAN İTİRAZ GELDİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu karara itiraz etti. Başsavcılığın itiraz kararında, vazifeli mahkemenin temel cezaya nazaran belirlenebilir olduğu, artırım hususunun mahkemenin vazifesini belirlemede temel olmadığı vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul merkezli 6 vilayette 1 Kasım 2023’te ve devamında düzenlenen operasyonlarda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın da ortalarında bulunduğu 24 kuşkulu gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında daha evvel şirketlerinde yapılan aramalarda dijital malzeme ve defterlere el konulan Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili Mali Kabahatleri Araştırma Kurulunca (MASAK) ön inceleme raporu hazırlanmış, raporda tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ilişkin şirketlere kelamda ticaret karşılığında geçersiz fatura kesilmesi formülüyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Paranın yeniden aile bireylerine ilişkin şirketler ortasında transfer edildiği, son basamakta ise Engin Polat’ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığının tespitinin akabinde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü takımları, şüphelilerin kimliklerini belirlemiş, İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa’da 43 adrese eş vakitli operasyon düzenlemişti.

Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren takımlar, Dilan ve Engin Polat’a ilişkin bir medikal şirketin Ankara’da öteki bir firmaya isim hakkını verdiğini, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların şahsî hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını tespit etmişti.

16 ŞÜPHELİ TUTUKLANMIŞTI

Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu’nun da ortalarında bulunduğu şüphelilerden 16’sı tutuklanmıştı. Hakimlik, 27 şirkete kayyum atanmasına hükmetmişti.

Sulh Ceza Hakimliği, 14 Haziran’daki aylık tutukluluk incelemesinde, Dilan Polat’ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile Can Polat, Gökay Bekar, Halit Polat, Harun Abak, Metin Yılmaz, Mustafa Özalp, Nilgün Yılmaz, Uğurcan Ayyıldız ve Zekai Zirve’nin isimli denetim kararları uygulanarak tahliye edilmesine hükmetmiş, öbür 5 şüphelinin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

İDDİANAMEDE NELER İSTENDİ?

Cumhuriyet savcılığının soruşturmayı tamamlamasının akabinde hazırlanan iddianamede şüphelilerin “suçtan kaynaklanan mal varlığı bedellerini aklama”, “yasa dışı bahis”, “suç işlemek emeliyle örgüt kurmak” ve “suç işlemek hedefiyle kurulan örgüte üye olmak” cürümlerinden cezalandırılmaları istenmişti.

İddianamede, soruşturma kapsamına alınan 31 şirketin ve bu şirketlerin sahip olduğu taşınmaz, araç ve gibisi tüm malvarlığının müsadere edilip mülkiyetin kamuya geçirilmesi de talep edilmişti.

Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame, Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

İddianameyi inceleyen Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheliler hakkında istenen cezalardaki artırım hususları dikkate alındığında, yargılamayı yapma konusunda yetkili mahkemenin Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu belirterek belgeyi savcılığa iade etmişti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.