TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli kimlik kartı başvuruları e-Devlet'e taşındı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla engelli kimlik kartı başvurularını e-Devlet üzerinden de kabul ediyor. Ağustos 2021'den bugüne kadar 234 bin 588 kişi e-Devlet üzerinden başvuru yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
Engelli kimlik kartı başvuruları e-Devlet'e taşındı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla engelli kimlik kartı başvurularını 28 Ağustos 2021'den itibaren e-Devlet üzerinden kabul etmeye başladı. Bu süreçte, 234 bin 588 kişi e-Devlet üzerinden başvuru yaparak engelli kimlik kartı sahibi oldu. Başvuru süreci devam eden 4 kişi bulunuyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Vatandaşlar, engelli kimlik kartına bu linkten başvuruda bulunabiliyor. Başvuru sürecinde kişilerin fotoğraf, vatandaşlık kimliği ve posta adresi bilgileri MERNİS paylaşım ağından; engelli sağlık kurulu raporu ise Sağlık Bilgi Sistemi (SBS) paylaşım ağından sağlanarak dijital ortamda başvuru sahiplerine engelli kimlik kartı düzenleniyor. Düzenlenen kimlik kartı, başvuru sahiplerinin beyan ettikleri adreslere veya MERNİS'te kayıtlı olan adreslerine 15 iş günü içerisinde gönderiliyor.

Engelli bireyler ayrıca, ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor.

ENGELLİ KİMLİK KARTININ SAĞLADIĞI İMKANLAR

Engelli kimlik kartı sahipleri, toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edebiliyor. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenler engelli bireylere ücretsiz hizmet sunuyor. Ayrıca, Türk Hava Yollarının tüm iç hat uçuşlarında yüzde 20 ve Türkiye çıkışlı dış hat uçuşlarında yüzde 25 indirim sağlanıyor.

Engelli kimlik kartı ve engelli olduğunu gösterir sağlık kurulu raporuyla birlikte belediyeye müracaat eden engelli bireyler, 200 metrekareden küçük tek konutu olması durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor. Engellilerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının temininde KDV alınmıyor.

Engelli bireyler, müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarını ücretsiz ziyaret edebiliyor. Devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor ve GSM operatörleri tarafından özel tarifelerden faydalanabiliyor.

TOKİ tarafından hazırlanan projelerde, planlanan konut sayısının yüzde 5’i engelli vatandaşlar için ayrılıyor. Engelli vatandaşlar kimlik fotokopisi ve engelli sağlık kurulu raporuyla başvuru yapabiliyor, konutların hak sahipleri kura ile belirleniyor.

1998'DEN BU YANA 1 MİLYON 137 BİN 309 KİŞİYE KART VERİLDİ

Bakanlık, 1998 yılından bugüne kadar yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara engelli kimlik kartı veriyor. Bugüne kadar 1 milyon 137 bin 309 vatandaşa engelli kimlik kartı verildi. Engelli kimlik kartı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanmalarını sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.